25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Heartbreak High" (2022 - ): Η συμπερίληψη της γενιάς Z

“Heartbreak High” (2022 – ): Η συμπερίληψη της γενιάς Z


Της Θάλειας Μπίτσα, 

Το 1993, κάνει πρεμιέρα η αυστραλιανή ταινία The Heartbreak Kid. Έναν χρόνο μετά, προβάλλεται στο κανάλι Νetwork Τen, η spin–off σειρά Heartbreak High (1994 – 1999), η οποία περιελάβανε αρκετούς από τους χαρακτήρες της ταινίας. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι από τους χαρακτήρες της σειράς είχαν ελληνική καταγωγή. Έτσι, περίπου 20 χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της σειράς, το Νetflix αποφασίζει το 2020 να κάνει ένα reboot. Έτσι, η σειρά κάνει το ντεμπούτο της, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 και μέσα σε έναν μήνα καταφέρνει να ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν, η οποία προβλήθηκε στις 11 Απριλίου 2024. Η σειρά πήρε σε γενικές γραμμές ανάμεικτες κριτικές, με τους ειδικούς σαφώς να δείχνουν την προτίμησή τους στην πρώτη σεζόν, ενώ παράλληλα έλαβε πολλές διακρίσεις, με πιο αξιοσημείωτες να αποτελούν το διεθνές βραβείο Emmy και οι 15 υποψηφιότητες για τα βραβεία AACTA.

Πηγή Εικόνας: digitalspy.com

Ακολουθούμε στη διάρκεια της σειράς την Amerie (Ayesha Madon), η οποία αφού επιστρέφει στο σχολείο από τις καλοκαιρινές διακοπές, κιόλας από την πρώτη μέρα έχει να αντιμετωπίσει μία «Οδύσσεια». Αρχικά, η καλύτερή της φίλη, η Harper (Asher Yasbincek), από το πουθενά, σταματάει να της μιλάει και έχει γίνει επιθετική απέναντί της, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται στο σχολείο τελείως διαφορετική, όσον αφορά την εξωτερική της εμφάνιση, καθώς έχει ξυρίσει το κεφάλι της. Ωστόσο, η Amerie δεν θέλει να τη χάσει, παλεύει διακαώς να της μιλήσει με τα αποτελέσματα κάθε φορά, να είναι όλο και πιο τραγικά. Αυτό που δεν γνωρίζει η Amerie, το οποίο δεν μαθαίνουμε ούτε εμείς μέχρι το τέλος της πρώτης σεζόν, είναι ότι η Harper έχει βιώσει κάτι εξαιρετικά τραυματικό, και σε αυτό οφείλεται η τεράστια αλλαγή της. Επίσης, η Amerie, έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός της αποκάλυψης του «χάρτη των αιμομιξιών», που είχαν δημιουργήσει με τη Harper, ο οποίος περιελάμβανε όλη τη σεξουαλική δραστηριότητα των μαθητών του σχολείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την «τιμωρία» των αναγραφόμενων του χάρτη, με την τοποθέτησή τους στην παρακολούθηση ενός μαθήματος για τη σεξουαλική αγωγή. Απόρροια όλων αυτών, είναι η Amerie να χάσει και τους υπόλοιπους της φίλους και το υπόλοιπο σχολείο να την περιθωριοποιήσει και να της κολλήσει το παρατσούκλι “map b*tch”. Ωστόσο, τυχερή μέσα στην ατυχία της, αρχίσει να κάνει παρέα με την Quinni (Chloé Hayden) και το Darren (James Majoos), οι οποίοι θα υπάρξουν τα στηρίγματά της, σε όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς, ενώ θα έρθει και κοντά με τον καινούργιο μαθητή, τον Malakai (Thomas Weatherall), τον οποίο και θα ερωτευτεί.

Πηγή Εικόνας: netflix.com

Το κυριότερο για το οποίο έλαβε επευφημίες η σειρά είναι η συμπερίληψη της, καθώς πολλοί από τους χαρακτήρες της ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Περιλαμβάνει χαρακτήρες πολλών σεξουαλικοτήτων, με πιο αξιοσημείωτο, τον Cash (Will McDonald), ο οποίος είναι asexual. Οι ασέξουαλ, αν και δεν τους ελκύουν σεξουαλικά οι άλλοι άνθρωποι, μπορούν να αναπτύξουν συναισθήματα για το φύλο ή τα φύλα που βρίσκουν ερωτικό ενδιαφέρον. Έτσι και ο Cash, αν και νιώθει συναισθήματα για τον Darren, δεν επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του. Έτσι βλέπουμε το πως το Darren, ένα ιδιαιτέρως σεξουαλικά ενεργό άτομο, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη σεξουαλικότητα του Cash και τον θεωρεί προβληματικό. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε τόσο τη δυσκολία, των ατόμων με αυτήν τη σεξουαλικότητα στο να προσαρμοστούν σε μία κοινωνία, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το σεξ, όσο και την καταπίεση που βιώνουν είτε από τους συντρόφους τους είτε ακόμη και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα ακόμη ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που θίγει η σειρά, είναι αυτό των μη δυαδικών ατόμων. Πρόκειται για ανθρώπους, οποίοι νιώθουν ότι η ταυτότητα του φύλου τους, δεν μπορεί να καθοριστεί από τα περιθώρια που βάζει η κοινωνία μέσω των φύλων. Έτσι, τα μη δυαδικά άτομα γνωρίζουν ότι το φύλο τους πάει παραπέρα από το να προσδιοριστούν απλά, είτε ως άντρας είτε ως γυναίκα. Έτσι, το Darren, έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει την αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν τις αντωνυμίες που χρησιμοποιεί (they/them) και τα πικρόχολα σχόλια τόσο των συμμαθητών του όσο και αγνώστων στον δρόμο.

Πηγή Εικόνας: sbs.com.au

Ωστόσο, αυτό για το οποίο η σειρά έχει λάβει τις περισσότερες θετικές κριτικές είναι η ερμηνεία της Chloé Hayden ως Quinni, μια κοπέλα η οποία βρίσκεται στο φάσμα στο αυτισμού Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι και η ίδια η ηθοποιός είχε διαγνωστεί με αυτισμό στα 13 της χρόνια, πράγμα που κάνει την ερμηνεία της, άκρως αυθεντική. Στη σειρά παρακολουθούμε την προσπάθεια της Quinni, να ενσωματωθεί με τους συνομηλίκους της και το άγχος της να μη φαίνεται υπερβολική. Βλέπουμε ότι μερικές φορές, όταν θέλει να ανακαλύψει ή να μάθει κάτι, δεν σταματάει μέχρι να το βρει, σε σημείο που μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εμμονική. Ακόμη, παρουσιάζεται η δυσκολία της να αναπτύξει ερωτικές σχέσεις, καθώς από τη μία υπάρχει ο φόβος της απόρριψης και από την άλλη η μη επιθυμία της να της συμπεριφέρονται οι άλλοι, σαν η ίδια να είναι ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της. Επίσης, η σειρά δείχνει με έναν έντονα ρεαλιστικό τρόπο, τις καθημερινές αντιξοότητες των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, να συγκεντρωθούν σε μία συζήτηση, καθώς και την ενόχληση που τους προκαλεί ο θόρυβος. Γενικότερα, πολλοί από τους φαν της σειράς έχουν ευχαριστήσει την Chloé Hayden γιατί ένιωσαν επιτέλους με αυτήν της την ερμηνεία ότι κάποιος τους καταλάβαινε και έβλεπε τι περνάνε στη ζωή και στις σχέσεις τους.

Το Heartbreak High έχει χαρακτήρες, με τους οποίους κάθε έφηβος ή νέος θα μπορούσε να ταυτιστεί. Είναι μία από τις λίγες σειρές των τελευταίων ετών, που παρουσιάζει με τόσο ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ρομαντικό τρόπο τα προβλήματα της νέας γενιάς και πιστεύω όλοι μας πρέπει να την δούμε γιατί έχει να μας διδάξει πολλά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Hearbreak high: a stunning depiction of Being Autistic, thinkingautismguide.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.