16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜαντούδι: Ο τόπος που «παντρεύει» βουνό και θάλασσα

Μαντούδι: Ο τόπος που «παντρεύει» βουνό και θάλασσα


Της Ειρήνης Κρίκη,

Το Μαντούδι είναι κωμόπολη του Νομού Εύβοιας και υπάγεται στον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραλιακό μέρος, το οποίο συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Διαθέτει πολύ όμορφες αμμουδερές παραλίες, καθώς και ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Μάλιστα, η διαδρομή που ακολουθεί κανείς για να φτάσει στο Μαντούδι είναι μαγευτική και αξίζει να τη διασχίσει.

Το Μαντούδι έχει σημαντική παράδοση στην εξόρυξη και επεξεργασία λευκόλιθου. Η μεταλλοφορία του λευκόλιθου σημειώνει ανάπτυξη στη Βόρεια Εύβοια σε μία έκταση Αιγαίου Πελάγους και Ευβοϊκού κόλπου. Ειδικότερα, το 1870 ξεκίνησε η εξόρυξη του λευκόλιθου στη θέση Γερόρεμα, στο σημερινό Προκόπι. Από το 1870 – 1999 τη δραστηριότητα αυτή ανέλαβαν διάφορες εταιρείες, ενώ τις δεκαετίες 1960 και 1970 η μεταλλευτική δραστηριότητα παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη και άνθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός που επικρατούσε από τις αγορές για τον λευκόλιθο επηρέασε αρνητικά το Μαντούδι, καθώς έλαβε μια φθίνουσα πορεία. Επίσης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσίασε η μεταλλεία προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής, καθώς τα απόβλητα των εργοστασίων κατέληγαν στα ποτάμια μολύνοντάς τα. Επιπλέον, οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα προκειμένου να μην επεκταθεί η εξόρυξη προς την οικολογική ενότητα του Κηρέα, έτσι ώστε να προστατευθούν τα ύδατα, καθώς και τα αιωνόβια πλατάνια στην περιοχή.

Φτάνοντας κανείς στο Μαντούδι, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει είναι οι πανέμορφες παραλίες του, οι οποίες συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η παραλία Μαντούδι/Κυμάσι, το λιμάνι το οποίο είναι υψίστης σημασίας, καθώς συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα, Αγία Άννα, γνωστή και ως Αγκάλη, με αρκετά καφέ και ταβέρνες, Σαρακήνικο, μια παραλία με κρυστάλλινα νερά, Άγιος Βασίλειος, γνωστή και ως παραλία των ερωτευμένων κ.α. Εκεί, ο επισκέπτης θα περάσει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς μακριά από την καθημερινότητά του, καθώς το κολύμπι στα καταγάλανα νερά προσδίδει ηρεμία και γαλήνη.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: antigoldgreece

Επίσης, το Μαντούδι διαθέτει ένα αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Ειδικότερα, κάποιος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί αρκετά σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή. Για παράδειγμα, αξίζει να επισκεφθεί τον ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης, το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς, τη Μονή Γαλατάκι στη Λίμνη, τους καταρράκτες του Δρυμώνα κ.α., τα οποία αναδεικνύουν σημαντικά την περιοχή.

Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν πικ-νικ ή έναν περίπατο στο μαγευτικό Πλατανόδασος Κηρέα, το οποίο σχηματίζεται κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού και συνθέτει ένα παραμυθένιο σκηνικό. Μάλιστα, με λίγη φαντασία ίσως μοιάζει με δάσος νεραϊδών. Εναλλακτικά, το Φαράγγι του Νηλέα, το οποίο καλούνται να διασχίσουν οι επισκέπτες, είναι μία ωραία ιδέα. Σίγουρα, είναι μία ενδιαφέρουσα διαδρομή, καθώς σε κάποια σημεία πρέπει να κολυμπήσουν προκειμένου να το διασχίσουν.

Βέβαια, αν προτιμάνε κάτι διαφορετικό μπορούν να επισκεφθούν τις λίμνες της περιοχής, οι οποίες δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο, το οποίο παραπέμπει στις Άλπεις. Οι λίμνες αυτές ανάμεσα στα όρη αποτελούσαν τεράστιους κρατήρες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την εξόρυξη του λευκόλιθου. Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω από τις λίμνες συναντώνται πυκνές δασικές εκτάσεις από πλατάνια, τα οποία συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, αξέχαστο για τους επισκέπτες της περιοχής.

Εν κατακλείδι, το Μαντούδι είναι μία πανέμορφη γραφική περιοχή, η οποία αποτελεί συγκερασμό θάλασσας και βουνού. Παρουσίασε σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία ωστόσο είχε αρνητικά αποτελέσματα για την περιοχή. Όμως, τόσο η φυσική της ομορφιά όσο και τα δείγματα ιστορίας και πολιτισμού, προσελκύουν το ανθρώπινο ενδιαφέρον!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Μαντούδι: Υπέροχο Αλπικό Τοπίο με Θέα το Αιγαίο, ferryhopper.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Είναι 19 χρονών και κατάγεται από τη Βερδικούσια Ελασσόνας και την Λίμνη Ευβοίας, αλλά ζει στη Λάρισα. Σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει πτυχίο proficiency στα αγγλικά και γνωρίζει λίγα ισπανικά. Δεν έχει ασχοληθεί ξανά με την δημοσίευση άρθρων, αλλά το βρίσκει πολύ ενδιαφέρον καθώς μπορεις να μάθεις πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα.