17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜετράμε αντίστροφα για το καλοκαίρι!

Μετράμε αντίστροφα για το καλοκαίρι!


Της Έλενας Παντελακάκη,

Βρισκόμαστε στους ανοιξιάτικους μήνες του χρόνου και ήδη πολλοί έχουν ξεχυθεί στις παραλίες, για να ευχαριστηθούν τον υπέροχο ζεστό καιρό, πίνοντας τον καφέ τους κάτω από τον λαμπερό ήλιο, κάνοντας ηλιοθεραπεία και επιχειρώντας, ίσως, να δοκιμάσουν να κολυμπήσουν στα κρύα ακόμη νερά της θάλασσας. Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλές από τις σκέψεις που μας κατακλύζουν αποτυπώνονται σε λέξεις, όπως παραλίες, καλοκαιρινοί έρωτες, ατημέλητα μαλλιά, ηλιοκαμένα πρόσωπα, ταξίδια σε νησιά με «κρυστάλλινες» θάλασσες, χαλάρωση, παιχνίδι, ηλιοβασίλεμα. Τι κάνει το καλοκαίρι τόσο μοναδικό για πολλούς από εμάς;

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα του καλοκαιριού είναι η θάλασσα. Πολλοί άνθρωποι είναι λάτρεις του νερού και τους καλοκαιρινούς μήνες δε χάνουν ευκαιρία να κολυμπήσουν, να κάνουν θαλάσσιες καταδύσεις, εξερευνώντας τον μυστήριο βυθό της θάλασσας, να ψαρέψουν, καθώς και να αξιοποιήσουν τα θαλάσσια σπορ, όπως το τζετ σκι, wake boarding, surf, flyboard, κανό, θαλάσσιο σκι και πολλά ακόμη, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες γέλιου και χαλάρωσης. Άλλοι εξασκούν τις ικανότητές τους στην ιστιοπλοΐα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν βόλτες σε σκάφη, συνοδευόμενες από βουτιές σε καταγάλανα νερά, αποκτώντας, παράλληλα, πρόσβαση σε απόκρημνα μέρη, σπηλιές και μαγικούς θαλάσσιους κόλπους.

Πηγή Εικόνας: thetoc.gr / Δικαιώματα χρήσης:  EPIC STOCK MEDIA/ALAMY

Για όλους όσοι δεν λατρεύουν τόσο το νερό, η λύση είναι οι παραλίες. Πολλοί προτιμούν να χαλαρώσουν σε ξαπλώστρες είτε σε οργανωμένες παραλίες και beach bar είτε σε μη οργανωμένες και πιο ήσυχες περιοχές, διαβάζοντας, πίνοντας το ρόφημα της επιλογής τους, συζητώντας και τρώγοντας με φίλους και παρέες. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να επιδοθούν σε ομαδικά παιχνίδια, όπως το beach volley και τις ρακέτες, ενώ οι μικρότερες κυρίως ηλικίες διασκεδάζουν, παίζοντας στην άμμο. Φυσικά, δεν λείπουν τα πάρτι σε beach bar, οι καλοκαιρινές συναυλίες, καθώς και οι βραδινές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα νέων, γύρω από τη φωτιά με τη συνοδεία μουσικής και ποτών. Εννοείται πως τους καλοκαιρινούς μήνες τα ταβερνάκια, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, «ξεχειλίζουν» από κόσμο που περιμένει με ανυπομονησία να απολαύσει τους θαλασσινούς μεζέδες, συνοδευτικά με τσίπουρο και ούζο, έχοντας αντίκρυ του τη θέα της θάλασσας και του καταγάλανου ουρανού, ενώ τις απογευματινές ώρες μπορεί κάποιος να θαυμάσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από όπου και αν βρίσκεται. Οι έξοδοι και οι βόλτες γίνονται οι αγαπημένες συνήθειες των ανθρώπων.

Τα ταξίδια, επίσης, αποτελούν αυτοσκοπό τους θερινούς μήνες. Οι καλοκαιρινοί προορισμοί σε νησιά, παραθαλάσσιες και εξωτικές περιοχές συνιστούν δελεαστική επιλογή για όποιον επιθυμεί να ξεφύγει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα και να απολαύσει τα «κρυστάλλινα», δροσερά νερά, αλλά και τα πανέμορφα «χρωματιστά» τοπία που μπορεί να προσφέρει κάθε τόπος. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, τα νησιά είναι πλούσια σε γραφικά μέρη, λιθόστρωτα δρομάκια, μαγικά αξιοθέατα και καταγάλανα νερά, γεμάτα με ξεχωριστές παραδόσεις, ιστορίες και μνημειώδη κτίσματα.

Πηγή Εικόνας: kalymnos-news.gr/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: STASHER’S TRAVEL BLOG.

Συνοψίζοντας, τα σωματικά και τα ψυχικά οφέλη τους θερινούς μήνες είναι αδιαμφισβήτητα. Όλες αυτές οι καλοκαιρινές εμπειρίες ψυχαγωγούν και φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι γίνονται πιο δραστήριοι και δεκτικοί στις κοινωνικές επαφές, γελάνε περισσότερο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να απολαύσουν μαγικά τοπία και καλοκαιρινούς προορισμούς, που θα τους μείνουν αξέχαστα. Προσωπικά, θεωρώ πως το καλοκαίρι προσφέρει μία «ζεστασιά» και μία ξεγνοιασιά στους ανθρώπους που καμία άλλη εποχή δεν μπορεί να δώσει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι 11 καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα, flowmagazine.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έλενα Παντελακάκη, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Έλενα Παντελακάκη, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Tελειόφοιτη του τμήματος κλασικής φιλολογίας στο ΑΠΘ. Την ενδιαφέρει να μελετά θέματα, κυρίως, ιστορικά, που έχουν κάτι να διδάξουν και μπορούν να συνδεθούν με την καθημερινότητα. Επίσης, της αρέσει να διαβάζει βιβλία της αγγλικής γλώσσας και να γράφει τις σκέψεις της για διάφορα θέματα, καθώς η γραφή αποτελεί τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων της. Είναι οργανωτική, συνεπής και επικοινωνιακή.