18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατοικίδιο: Πώς ένας νέος φίλος μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή…

Κατοικίδιο: Πώς ένας νέος φίλος μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή…


Της Μαρίας Βέργου,

Όταν ακούμε τη λέξη κατοικίδιο, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι λέξεις αγάπη, συντροφιά και οικογένεια. Η σχέση που αναπτύσσουμε οι άνθρωποι με τα ζώα στηρίζεται στην αμοιβαιότητα των συναισθημάτων και μπορεί να μας προσφέρει πολλά στην υγεία και την ευημερία, αλλά και να επηρεάσει θετικά την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, αλλά και την εξέλιξη του χαρακτήρα μας.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολυάριθμα οφέλη που στηρίζονται στη σύνδεση που αναπτύσσουμε με τα κατοικίδιά μας, τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αναβάθμιση της ζωής μας. Αρχικά, ας αναφερθούμε στη σωματική ευεξία. Το να έχεις ένα κατοικίδιο μπορεί να σημαίνει αυτόματα περισσότερη κίνηση και άσκηση, είτε λόγω καθημερινών περιπάτων είτε λόγω επένδυσης χρόνου σε παιχνίδι ή σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες που ευνοούν την ψυχική και σωματική υγεία. Αυτή η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην υγεία και την ψυχολογία, καθώς συμβάλλει στην ελάττωση του άγχους και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνάμα, η σχέση που αναπτύσσουμε με τα κατοικίδια μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική μας ευεξία. Η άνευ όρων αγάπη ενός κατοικίδιου και η σχέση που αναπτύσσουμε με αυτό ελαχιστοποιεί το αίσθημα της μοναξιάς και ελαττώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπεριφορών και κρίσεων άγχους, καθώς ενισχύει την έκκριση ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή εικόνας: Istockphoto.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Drazen_.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η θετική επιρροή ενός κατοικιδίου στα παιδιά. Πέρα από τα αισθήματα χαράς και ευημερίας, η σύνδεση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός παιδιού και ενός ζώου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην προσωπικότητα του παιδιού στο μέλλον, καθώς καλλιεργούνται αξίες όπως η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η φροντίδα που μαθαίνεις να προσφέρεις και το αίσθημα ευθύνης που έχεις για κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό του. Ακόμη, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατοχή κατοικίδιων στην παιδική ηλικία μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, να βοηθήσει το παιδί στην έκφραση συναισθημάτων, καθώς και να του προσφέρει μια αίσθηση σκοπού.

Σίγουρα η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να απαιτεί μεγάλη προσοχή και αγάπη, ωστόσο τα οφέλη που λαμβάνουμε είναι περισσότερο από ανεκτίμητα. Αν «ανοίξουμε» την καρδιά μας, τότε σίγουρα θα γίνουμε κι εμείς οι καλύτεροί τους φίλοι!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βέργου
Μαρία Βέργου
Γεννημένη το 2003 στην Αθήνα. Σπουδάζει Φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ενδιαφέρει η ενασχόληση με επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα την έχει κερδίσει η φιλοσοφία και η ποίηση. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον χορό, τις πολεμικές τέχνες και το σκάκι.