17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. και η μάχη για τη δεύτερη θέση

Το μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. και η μάχη για τη δεύτερη θέση


Της Πέτρας Παπαπέτρου,

Με τις Ευρωεκλογές να απέχουν μόλις 3 μήνες και το πολιτικό προσκήνιο στη χώρα να αλλάζει συνεχώς μορφή, η ανάλυση της κοινής γνώμης αποτελεί ζωτικό εργαλείο για την κατανόηση των επιλογών των Ελλήνων όσον αφορά το κόμμα διακυβέρνησης, τη στασιμότητα της Αντιπολίτευσης και τη σταδιακή άνοδο της Ακροδεξιάς. Η νέα δημοσκόπηση της GPO για το STAR, καταγράφει προβάδισμα 20,5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Ν.Δ., ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μάχονται για τη δεύτερη θέση.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση «Ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου;», οι απαντήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 34,8%. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επανέρχεται στη δεύτερη θέση με 14,3% έναντι 13,9% του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το Κ.Κ.Ε. συγκεντρώνει ποσοστό 9,5% και η Ελληνική Λύση 8%. Ακολουθούν Νίκη 3,4%, Νέα Αριστερά 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,9%, Δημοκράτες – Α. Λοβέρδος 2,6%, ΜέΡΑ25 2,3% και Σπαρτιάτες 1,8%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να βγήκε αλώβητη μέσα από την ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών. Οι διαμαρτυρίες για την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οργή για την συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη και η καταδίκη του κράτους δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο δεν φάνηκε να επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Ο ελληνικός λαός δείχνει να μένει πιστός και απαράλλακτος ως προς τις επιλογές του.

Πηγή εικόνας: cnn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη δεύτερη θέση το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκεντρώνει ποσοστό 14,3%. Τα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., φαίνεται να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Ερωτώμενοι για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε ενδυναμωμένος από το Συνέδριο που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, το 61,2% εκτιμά πως αποδυναμώθηκε και μάλλον αποδυναμώθηκε. Αντίθετα, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το 69,8% εκτιμά ότι ο Κασσελάκης ενισχύθηκε και μάλλον ενισχύθηκε.

Ως καταλληλότερο Πρωθυπουργό της χώρας, μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, οι ερωτηθέντες επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ποσοστό 42,5%. Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση «Κανένα από τους τρεις» που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 32,8%. Πολλοί από τους Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η απογοήτευσή τους προς τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς είναι προφανής. Αυτό οδηγεί και στην άνοδο της Ακροδεξιάς στη χώρα, αφού ανέκαθεν τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται ως «σωτήρες του λαού», και ευημερούν όταν οι πολίτες είναι ευάλωτοι και αποθαρρυμένοι. Με ποσοστό 12,0% ο Κασσελάκης κατέκτησε τη δεύτερη θέση και με μικρή διαφορά ακολούθησε ο Ανδρουλάκης (11,8%).

Τέλος, ως προς τα κριτήρια της ψήφου στις Ευρωεκλογές, το 53,9% δηλώνει ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, το 26,1% από τις προσωπικότητες των υποψηφίων και μόνο το 18,8% θα επηρεαστεί από τα ευρωπαϊκά θέματα. Αυτό φανερώνει πως τα κίνητρα των πολιτών επηρεάζονται κυρίως από εσωτερικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, τα νέα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και η διαφθορά, ενώ παραβλέπονται τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Αντίστοιχα, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό δείχνει να είναι δυσαρεστημένο με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 42,1% θέλει στις Ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην Κυβέρνηση, το 35,4% να στηρίξει το κόμμα που συνήθως επιλέγει και μόνο το 17,5% να στηρίξει την Κυβέρνηση.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Μέσα από τη δημοσκόπηση, μπορεί κανείς να δει την σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Αίσθηση αδιέξοδου, αλληλοαποκλειόμενες απαντήσεις και αμφιβολία αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της χώρας. Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο στάδιο στην ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε., αλλά και της Ελλάδας. Έτσι, ως καταδικασμένοι από το Ευρωκοινοβούλιο για τον τρόπο λειτουργίας της «δικαιοσύνης» στη χώρα, οι Ευρωεκλογές θα δώσουν μία «ανάσα» στη διαφθορά και τη σήψη που αντιπροσωπεύει τη σημερινή Ελλάδα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρα Παπαπέτρου
Πέτρα Παπαπέτρου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατάγεται από τη Νάξο. Είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Λατρεύει το θέατρο και τη ζωντανή μουσική. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει βιβλία, πηγαίνει για τρέξιμο και σε συναυλίες.