16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ έμμεση «Δικτατορία» της Βενεζουέλας

Η έμμεση «Δικτατορία» της Βενεζουέλας


Του Δημήτρη Μάνδαλου,

Χάος επικρατεί στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα, όπου ομάδες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και διαμαρτύρονται εναντίον της Κυβέρνησης. Οι ομάδες αυτές ζητούν από την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σταματήσει να επεμβαίνει στην κοινωνία, αφού φυλάκισε μια εξέχουσα δικηγόρο και στη συνέχεια διέταξε να «κλείσει» ένα γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. στο Καράκας, το οποίο επέκρινε τη σύλληψή της. Η σύλληψη της 57χρονης δικηγόρου και στρατιωτικού ειδικού, Rocío San Miguel, έχει συγκλονίσει τους παρατηρητές, οι οποίοι λένε ότι η Βενεζουέλα εισέρχεται σε μια πιο σκοτεινή φάση κρατικής καταπίεσης, με σκοπό να συντρίψει την κυβερνητική αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών που αναμένονται αργότερα μέσα στον χρόνο.

Όταν το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. επέκρινε την κράτηση και τη σύλληψη της San Miguel, η Κυβέρνηση διέταξε το προσωπικό της να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών. «Η απέλαση της Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε. και του γραφείου της είναι η τελευταία απόπειρα της Κυβέρνησης να απομονωθεί από τον διεθνή έλεγχο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Valentina Ballesta, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αμερική.

Η San Miguel συνελήφθη σε αεροδρόμιο έξω από το Καράκας στις 9 Φεβρουαρίου, καθώς επρόκειτο να πετάξει στο Μαϊάμι για διακοπές με την κόρη της. Η οικογένειά της δεν έλαβε καμία πληροφορία για το πού βρισκόταν για δύο ημέρες, έως ότου ενημερώθηκε ότι είχε δικαστεί φερόμενη ότι είχε συμμετάσχει σε σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolás Maduro. Πέντε μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην συντρόφων της, συνελήφθησαν, επίσης, από την αστυνομία. Να σημειώσουμε ότι η οικογένεια του συλληφθέντος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τον τόπο και τον λόγο για τον οποίο συνελήφθη το αγαπημένο τους πρόσωπο. Η άγνοια της σύλληψης και η μυστική εκδίκαση της υπόθεσης παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα, κατά τα οποία η Κυβέρνηση, προκειμένου να αποδυναμώσει οποιονδήποτε την απειλούσε, είτε τον φυλάκιζε είτε τον σκότωνε.

Πηγή εικόνας: ALJAZEERA / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: Gaby Oraa/Bloomberg

Η οικογένεια της San Miguel λέει ότι δεν της επετράπη να διορίσει δικηγόρο για να την υπερασπιστεί ενάντια στις κατηγορίες, κάτι το οποίο είναι, επίσης, παράνομο και αντιβαίνει σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς όλοι ανεξαιρέτως διαθέτουν το δικαίωμα της δικαστικής συμπαράστασης. «Ο περιορισμός του δικαιώματος νομικής υπεράσπισης ήταν ήδη κοινή πρακτική στη Βενεζουέλα», λέει ο Gonzalo Himiob, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος της Foro Penal, μιας Μ.Κ.Ο. που παρακολουθεί πολιτικούς κρατούμενους. «Τώρα υπάρχει αυτή η νέα πρακτική της πλήρους απομόνωσης των κρατουμένων από τις οικογένειές τους και τους δικηγόρους τους για να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε υπεράσπιση».

Η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει συχνά κρατικούς θεσμούς, ιδιαίτερα τα Δικαστήρια και τις υπηρεσίες πληροφοριών, για να φιμώσει τους επικριτές από τότε που η οικονομική κατάρρευση της χώρας επιταχύνθηκε το 2014. Ο λόγος είναι απλός. Οι Μ.Κ.Ο., ο Ο.Η.Ε. και διάφοροι άλλοι φορείς επικρίνουν συχνά τις αντιδημοκρατικές κινήσεις και αποφάσεις του Maduro, με αποτέλεσμα ο ίδιος, φοβούμενος να μην ανατραπεί η Κυβέρνησή του, να προχωρά σε φυλακίσεις, απελάσεις και δίκες. Ο ίδιος και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας έχουν κατηγορηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, απαγωγών και εξωδικαστικών φόνων.

Με τις εκλογές στον ορίζοντα, η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια πιο ανησυχητική στρατηγική για να περιορίσει τον αστικό χώρο, λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα. Εκτός από τη φερόμενη χρήση πλαστών κατηγοριών για τρομοκρατία σε επικριτές των φυλακών, το κράτος φέρεται να συλλαμβάνει, επίσης, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως έγινε και στη σύλληψη της San Miguel, στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, δεν συνελήφθη μόνο η ίδια, αλλά και δύο πρώην σύντροφοί της. Σε μια περίπτωση, μια γυναίκα βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση, επειδή απλώς μοιράστηκε ένα ταξί με κάποιον που κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά της Κυβέρνησης. Φαίνεται, λοιπόν, πως η νίκη στις εκλογές και η αποδυνάμωση του πολιτικού αντιπάλου βρίσκεται στην πρώτη θέση για τον Nicolás Maduro…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Repression in Venezuela intensifying ahead of elections, rights groups say, The Guardian, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάνδαλος
Δημήτρης Μάνδαλος
Γεννήθηκε το 2005 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διεθνή Πολιτική και την περιβαλλοντική κρίση. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.