23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚακοποίηση ζώων: Ένα φαινόμενο «μάστιγα» της εποχής...

Κακοποίηση ζώων: Ένα φαινόμενο «μάστιγα» της εποχής…


Της Κωνσταντίνας Δημάκα,

Η κακοποίηση των ζώων είναι ένα φαινόμενο, το οποίο, δυστυχώς «μαστίζει» μέχρι και σήμερα την κοινωνίας μας. Περιστατικά, όπως το γατάκι που τραυματίστηκε ύστερα από δυνατή κλωτσιά στο Ρέθυμνο και το σκυλάκι που δέθηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο στα Χανιά, αποτελούν παράδειγμα για το πόσο βάρβαρα φέρονται μερικοί συνάνθρωποί μας.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι άνθρωποι που χτυπούν τα ζώα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Η επιθετικότητα είναι ένα βασικό στοιχείο των ανθρώπων που κακοποιούν τα ζώα, και η συμπεριφορά αυτή «σκιαγραφεί» τη παρορμητικότητα και τον «ανεξέλεγκτο» θυμό που τους «κατακλύζει». Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, έχουν υπάρξει και οι ίδιοι θύματα βίας από το οικογενειακό τους περιβάλλον και θεωρούν φυσιολογική μια τέτοια συμπεριφορά. Επίσης, πιστεύουν ότι υπερισχύουν σε δύναμη και «ξεσπούν» στα πλάσματα αυτά, τα οποία είναι ευάλωτα και δε μπορούν να ανταποκριθούν στη βία.

Πηγή Εικόνας: todaysveterinarypractice.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: NReiher/shutterstock.com

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος «τρόπος ζωής» δείχνει μηδαμινή ενσυναίσθηση απέναντι στον πόνο που προκαλείται στους μικρούς και πιστούς μας φίλους. Άτομα τα οποία ζουν, για να κακοποιούν δεν αισθάνονται ενοχές και ούτε δείχνουν μεταμέλεια για τις πράξεις τους. Αντιθέτως, η «ψυχρότητα» που έχει «φωλιάσει» στις καρδιές τους παραπέμπει στην πλήρη επίγνωση των πράξεών τους και, όπως υποστηρίζουν ειδικοί ψυχολόγοι, βασανίζουν τα ζώα όχι από συγκεκριμένο δόλο, αλλά επειδή πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Η κακοποίηση των ζώων είναι έγκλημα! Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό ότι κακοποιείται ένα ζωάκι, είναι σημαντικό να γίνεται αμέσως καταγγελία σε ένα αστυνομικό τμήμα. Πλέον, η κακοποίηση ζώων θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι δράστες τιμωρούνται αυστηρά. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι κακοποίηση είναι και όταν κάποιος έχει δεμένο ένα ζώο και το αφήνει όλη μέρα απεριποίητο και να λιμοκτονεί. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει καταγγελία και να υπάρξει τιμωρία βάσει νόμου. Από την πλευρά των φιλοζωικών οργανώσεων, φιλοξενούνται ζώα τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση και θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι όλα τα κατοικίδια αξίζουν μια καλή ζωή και ανθρώπους που τα φροντίζουν αξιοπρεπώς.

Συμπερασματικά, η κακοποίηση των ζώων είναι έγκλημα και τιμωρείται. Ως πολίτες οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να μην αφήνουμε την κακοποίηση ατιμώρητη, διότι θα «διαιωνίζεται» ακόμα περισσότερο. Πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα και να είστε σίγουροι ότι η αγάπη που παίρνουμε πίσω κάθε φορά που τα αγκαλιάζουμε είναι ανεκτίμητης αξίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Δημάκα
Κωνσταντίνα Δημάκα
Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.