23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚατώτεροι των περιστάσεων...

Κατώτεροι των περιστάσεων…


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η είσοδος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το αγροτικό ζήτημα, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η ακρίβεια είναι μερικά μόνο από τα ανοιχτά «μέτωπα», με τα οποία μάχεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μπορεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να πέρασε με τη βοήθεια των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και χωρίς την εφαρμογή κομματικής πειθαρχίας, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στελεχών και ψηφοφόρων, όμως οι «πληγές» παραμένουν ανοιχτές.

Η στάση του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στα αιτήματα των εκπροσώπων των αγροτών δείχνει αφενός ότι δεν περίμενε το ζήτημα να λάβει τέτοιες διαστάσεις, γι’ αυτό, άλλωστε, πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων δεν προέβη σε ενέργειες που θα ικανοποιούσαν έστω ένα μέρος από τα αιτήματά τους και αφετέρου, καθώς οι κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί και οι αγρότες διεξήγαγαν συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, προσπαθεί να «ρίξει» τους τόνους με τον ισχυρισμό ότι έχουν δίκιο μεν, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι «στενά» δε για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση. Πάντως, οι αγρότες με την επιλογή τους να μην προχωρήσουν σε ιδιαίτερα ακραίες κινήσεις, όπως στο παρελθόν, έχουν στο πλευρό τους μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Παράλληλα, η πρόθεση της Ν.Δ. να ιδρύσει μη κρατικά πανεπιστήμια πυροδότησε για άλλη μια φορά έναν κύκλο καταλήψεων, που έχει «τινάξει στον αέρα» την εξεταστική περίοδο για μεγάλο μέρος των φοιτητών, ενώ η διαχείριση της κατάστασης από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και των Πρυτανικών Αρχών δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Η αδράνεια της Κυβέρνησης δείχνει ότι ίσως δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και αυτών που θα προκύψουν μελλοντικά, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα συνταγματικότητας του σχετικού νόμου.

Πηγή εικόνας: avgi.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Παρά τον κοινωνικό αναβρασμό για τα ανωτέρω ζητήματα, τα υπόλοιπα κόμματα φαίνονται αδύναμα να προτάξουν μια σοβαρή αντιπολιτευτική «φωνή». Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναλώνεται, για άλλη μια φορά, στα εσωκομματικά θέματα που τον απασχολούν, καθώς ο Πρόεδρός του εξακολουθεί να «κάνει του κεφαλιού του», πυροδοτώντας νέες κόντρες που αποδυναμώνουν το κόμμα του και ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το βαρύ κλίμα των τελευταίων μηνών. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου έχει περάσει από «40 κύματα», ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή κάποιας τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει επιλέξει τη σιωπή.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να έχει περάσει στη δεύτερη θέση και να έχει αποκομίσει κάποια οφέλη από τον αποδεκατισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εντούτοις δεν μπορεί να σταθεί ως διεκδικητής της πρώτης θέσης, αφού η διαφορά με την κυβερνώσα παράταξη εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η «κρίση» της Κουμουνδούρου, πάντως, δεν αρκεί για το επόμενο βήμα που επιθυμεί η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν δεν υπάρξει ορθός σχεδιασμός.

Όπως διαπιστώθηκε μέσω της δημοσκόπησης της Opinion Poll, η τακτική των δύο κομμάτων που προσπαθούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος της «γαλάζιας» παράταξης δεν ικανοποιεί τους πολίτες. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι «χαμηλές πτήσεις» που καταγράφουν οι αρχηγοί τους, αναφορικά με την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας. Αντίθετα, με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη – Αχτσιόγλου, οι πολίτες που ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται να είναι θετικοί σε πιθανή σύμπραξη των κομμάτων αυτών.

Ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν τα πολιτικά πράγματα το άμεσο διάστημα, ορόσημο για όλους τους φορείς αποτελεί η εκλογική διαδικασία του Ιουνίου, για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρόλο που έχει επικρατήσει η άποψη της «χαλαρής ψήφου» και διαχρονικά τα ποσοστά αποχής είναι υψηλά, είναι μια καλή ευκαιρία να μετρήσουν όλοι τις δυνάμεις τους και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση των ενεργειών τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.