23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑντιπαραθέσεων συνέχεια...

Αντιπαραθέσεων συνέχεια…


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Στον απόηχο της εκδήλωσης των Τεμπονέρα – Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη και της απροσδόκητης εμφάνισης του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος για άλλη μια φορά έστρεψε τα φώτα επάνω του, καθώς και εν αναμονή των εξελίξεων αναφορικά με τη στάση του Παύλου Πολάκη κατά την ψηφοφορία του Νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μία νέα πρωτοβουλία του Προέδρου του ήρθε για να προκαλέσει εκ νέου αναβρασμό στις τάξεις της Κουμουνδούρου.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε ένα ερωτηματολόγιο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του κόμματος με αποδέκτες τα μέλη και τους φίλους, μέσω του οποίου τίθενται, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας. Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που ο αρχηγός τοποθετείται, προκλήθηκαν ηχηρές αντιδράσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών. Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής πριν από το Συνέδριο, που πρόκειται να λάβει χώρα την Πέμπτη. Χαρακτηριστικό της αντίθεσή της είναι η διατύπωση που χρησιμοποίησε, δηλαδή σε περίπτωση που δε συγκληθούν τα όργανα, το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα θα οδηγηθεί σε συνέδριο «διάλυσης». Ιδιαίτερα καυστική ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος έκανε λόγο για οργανωτικό χάος του κόμματος και μη αίσθηση της πραγματικότητας από την πλευρά του αρχηγού του. Όλα αυτά κινητοποίησαν την πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίοι μέσω επιστολής ζήτησαν επίσημα της σύγκλησή της, την ώρα που ο Κασσελάκης βρίσκεται στο Λονδίνο.

Πηγή εικόνας: news247.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ARIS OIKONOMOU / SOOC

Μπορεί κάποιοι να έσπευσαν να υποστηρίξουν την πρόταση του προέδρου, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, όμως η κίνησή του αιφνιδίασε τα στελέχη, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος αντιπραθέσεων. Έχει συμβεί ξανά, τότε, όμως, έκανε «κωλοτούμπα». Αυτή τη φορά τα ζητήματα που έθεσε είναι περισσότερο σημαντικά για την παράταξή του και το πώς ο ίδιος την οραματίζεται: αλλαγή ονόματος, αλλαγή λογοτύπου και αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά. Η τακτική που ακολουθεί δείχνει ότι κατευθύνει το κόμμα με βάση τις επιθυμίες του και χωρίς συζήτηση με τα όργανα του κόμματος, ενώ το κόμμα βρίσκεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα για λόγους που δε σχετίζονται με την πολιτική.

Η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο αποτελεί ορόσημο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ώστε να μετρήσει τις δυνάμεις του και φυσικά και να λάβει την ετυμηγορία των πολιτών σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρός του. Το πολεμικό κλίμα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει γίνει δεύτερη φύση του εδώ και καιρό και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αλλαγή του σκηνικού. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και μια νέα διάσπαση σε ό,τι έχει μείνει μοιάζει πιο πιθανή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.