21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΈνα μήνυμα για τους τελειόφοιτους φοιτητές...

Ένα μήνυμα για τους τελειόφοιτους φοιτητές…


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Τελευταίο μάθημα, τελευταία εξεταστική ή και εξέταση της πτυχιακής είναι η τωρινή κατάσταση που βιώνουν πολλοί φοιτητές αυτό το διάστημα. Οι φοιτητές αγωνιούν να βγει ο βαθμός του τελευταίου μαθήματος τους, ώστε να προχωρήσουν με τα διαδικαστικά της ορκωμοσίας.

Η συνειδητοποίηση του ότι τελειώνεις τη σχολή σου είναι κάτι αρκετά δύσκολο που μόνο όταν φτάσεις στο τέλος θα το καταλάβεις. Τότε μόνο να αντιληφθείς πως 4 ή και παραπάνω χρόνια κόπου και μόχθου, πολύωρων διαλέξεων και διαβάσματος έχουν έρθει στο τέλος τους. Προσπάθησες πολύ, διάβασες πολύ περισσότερο και κατάφερες ακόμα περισσότερα. Κατάφερες να φτάσεις στο τέλος και να μπορέσεις να πάρεις το πτυχίο σου. Η καλύτερη ανταμοιβή όλων αυτών που πέρασες όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει, λοιπόν, επόμενο εξάμηνο, παρά μόνο η ορκωμοσία. Έχεις τελειώσει και προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις πως πλέον δεν έχεις την ιδιότητα του φοιτητή. Είναι πολύ δύσκολο, τα συναισθήματα σου είναι «γλυκόπικρα». Αισθάνεσαι από τη μια, ανακούφιση και χαρά, αλλά από την άλλη, μια στεναχώρια, μια συγκίνηση και ένα περίεργο συναίσθημα. Θέλεις τόσο πολύ να τελειώσεις, αλλά από την άλλη, δεν θέλεις να τελειώσει όλο αυτό το ωραίο ταξίδι, το οποίο κάνεις τα τελευταία χρόνια της ζωής σου από τότε που τελείωσες το σχολείο.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Mohamed_hassan.

Αδιαμφισβήτητα, τα φοιτητικά μας χρόνια «αντικατοπτρίζουν» την ανέμελη ζωή λίγο πριν βγεις στην αγορά εργασίας, ένα «σκαλοπάτι» πριν την ολοκληρωτική ενήλικη ζωή. Παρέες, βόλτες, ξενύχτια, άπειρες σημειώσεις και άπειρα πειράγματα στις ώρες των διαλέξεων και στα διαλείμματα. Γέλια, φωνές, όταν αργοπορούσες στα μαθήματα, τις φορές που έχασες το λεωφορείο για μερικά λεπτά. Όλα αυτά είναι στιγμές και εμπειρίες που θα τα θυμάσαι σε λίγα χρόνια και θα τα νοσταλγείς. Τα φοιτητικά σου χρόνια θα τα θυμάσαι για πολλά χρόνια ακόμη και θα σε «συντροφεύουν» σε όλη σου τη ζωή, καθώς αποτελούσαν το μεταβατικό στάδιο, το «σκαλοπάτι» ανάμεσα στην παιδική και την ενήλικη ζωή. Πλέον, φτάνεις στο σημείο που πρέπει να τα αφήσεις πίσω σου, να κοιτάξεις πίσω σου και να νιώσεις υπερήφανος για τον εαυτό σου που τα έχεις καταφέρει, γιατί τα έχεις καταφέρει πάρα πολύ καλά. Να κρατήσεις μέσα σου όλες τις όμορφες στιγμές της φοιτητικής σου ζωής, όλα τα άτομα που γνώρισες και θεώρησες φίλους σου και κοντινά σου άτομα και φυσικά, όλες τις γνώσεις που πήρες. Να κρατήσεις και όλες τις δύσκολες στιγμές που, όμως, σου έμαθαν κάτι. Το ότι είσαι δυνατός και ικανός να πετύχεις ό,τι πραγματικά θέλεις και ονειρεύεσαι.

Ετοιμάσου για την ορκωμοσία σου, σαν να ετοιμάζεσαι για το πιο όμορφο πάρτι στο οποίο έχεις βρεθεί. Είναι η μέρα σου και είναι μόνο δική σου. Άφησε πίσω οτιδήποτε σε προβληματίζει και πέρνα καλά. Είναι η ανταμοιβή σου για όλα αυτά που έχεις μοχθήσει και έχεις καταφέρει σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Αυτή η μέρα σου αξίζει και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να εκλαμβάνεται τόσο από εσένα όσο και από τους δικούς σου ανθρώπους. Συγχαρητήρια, λοιπόν. Και θυμήσου! Η επόμενη μέρα δεν είναι τρομακτική, δεν θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, οι στόχοι σου, όμως, θα είναι διαφορετικοί και αυτό είναι και το λογικό και το όμορφο. Η ζωή εξελίσσεται και κανείς δεν θα πρέπει να μένει στάσιμος. Φτιάξε το πρόγραμμά σου, ψάξε για τη δουλειά που σου αρέσει, αλλά το κυριότερο να ζήσεις. Εξάλλου, αυτό είναι και το σημαντικότερο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.