23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία“Job Hopping”: Πόσο θετική είναι η συχνή αλλαγή θέσεων εργασίας;

“Job Hopping”: Πόσο θετική είναι η συχνή αλλαγή θέσεων εργασίας;


Της Μαρίας Μπότη,

Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, ο χώρος της εργασίας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Η έννοια του “job hopping” έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στη συχνή αλλαγή εργασίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα αυτή η τάση αφορά όλα τα άτομα που αλλάζουν σκόπιμα θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αναζητώντας νέες εμπειρίες, ευκαιρίες, προκλήσεις και συνεργάτες. Συνήθως, αυτά τα άτομα τα παροτρύνει η επιθυμία για διαρκή εξέλιξη και, -κυρίως, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές- για αύξηση οικονομικών απολαβών. Μάλιστα, η άνοδος της τηλεργασίας έχει δώσει στα άτομα μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή του τρόπου και του τόπου εργασίας τους, γεγονός που καταλύει ακόμα και τους όποιους γεωγραφικούς περιορισμούς που υπήρχαν παλαιότερα.

Παράλληλα, σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας, τα άτομα αναγνωρίζουν τη σημασία του να παραμένουν επίκαιρα και προσαρμόσιμα σε κάθε αλλαγή και κάθε ανανέωση. Έτσι, το “job hopping” τους επιτρέπει να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες, να υιοθετήσουν διαφορετικές εργασιακές κουλτούρες και να «ταξιδέψουν» σε ποικίλα εργασιακά περιβάλλοντα. Η συνεχής «έκθεση» σε νέες προκλήσεις, νέα καθήκοντα και νέες απαιτήσεις συμβάλλει στη δημιουργία ενός συνόλου δεξιοτήτων που είναι πιο «ολοκληρωμένο».

Πηγή Εικόνας: Vectorstock.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: siraanamwong.

Η εναλλαγή θέσεων εργασίας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε υψηλότερη αύξηση του μισθού σε σύγκριση με την παραμονή σε μία μόνο εταιρεία, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να διαπραγματευτούν υψηλότερες απολαβές. Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες, που επιθυμούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα, μπορεί να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ανταγωνιστικές αμοιβές, προκειμένου να τους «κερδίσουν». Αυτή η τακτική μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες κέρδους με την πάροδο του χρόνου. Οι γνωριμίες είναι το «παν» σε μια δουλειά και αυτό αποδεικνύει το “job hopping” . Η δικτύωση με άλλα άτομα με κοινά ή παρόμοια ενδιαφέροντα δίνει την ευκαιρία να «οικοδομήσουν» σχέσεις με άλλους επαγγελματίες του χώρου. Αυτές οι γνωριμίες μπορεί να είναι χρήσιμες για πολύτιμες γνώσεις του κλάδου, ενώ ενδέχεται ακόμα και να αποτελέσουν το «εισιτήριο» για μια πολύ καλή θέση εργασίας στο μέλλον.

Τέλος, αναμφίβολα ένας από τους λόγους που οι νέοι επιλέγουν το “job hopping” είναι, γιατί προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Έτσι, είναι πιο πρόθυμοι να αλλάζουν θέσεις εργασίας μέχρι να βρουν εκείνη που θα ευθυγραμμίζεται με τα «θέλω» τους και θα τους ικανοποιεί. Αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτής της πρακτικής είναι σημαντικά για την καριέρα των ατόμων, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν για τη σταθερότητα και την αφοσίωση στον εργασιακό χώρο, αλλά και στο αντικείμενο απασχόλησης.

Πηγή Εικόνας: Pexels.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Mohamed_hassan.

Πρώτο και βασικό είναι ότι πολλοί εργοδότες είναι διστακτικοί σχετικά με την αφοσίωση του ατόμου στην εταιρεία τους. Αντιμετωπίζουν κάπως «καχύποπτα» τη συχνή εναλλαγή θέσεων εργασίας και διστάζουν να επενδύσουν χρόνο και χρήματα σε κατάρτιση για άτομα που είναι πιθανό να φύγουν μετά την ολοκλήρωσή της.

Από τη μεριά των εργαζομένων, δεν είναι εύκολη η συχνή αλλαγή θέσεων εργασίας, διότι πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες και να μαθαίνουν την κουλτούρα της κάθε εταιρείας. Αυτό δημιουργεί, επιπλέον, άγχος, αλλά και σωματική και συναισθηματική εξάντληση. Όταν τα άτομα μπαίνουν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να αποδείξουν την αξία τους από την αρχή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών, και των συναδέλφων τους. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και απαιτεί υπομονή και χρόνο.

Συμπερασματικά, το “job hopping” είναι ένα «μείγμα» πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Το βασικό ζήτημα είναι ο κάθε εργαζόμενος να σταθμίσει τις επαγγελματικές επιλογές που έχει και να καταλήξει ποια τον ικανοποιεί περισσότερο και ποια του προσφέρει περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση. Αρκεί να είναι καλά μελετημένη, ώστε να υπάρχει επαγγελματική ανέλιξη και γενικότερη ευημερία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • What is Job Hopping (Plus Advantages and Disadvantages), indeed.com. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.