18 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαChamonix: Το πιο γραφικό θέρετρο σκι

Chamonix: Το πιο γραφικό θέρετρο σκι


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Μια ανάσα από τη Γενεύη βρίσκεται το δεύτερο διασημότερο θέρετρο σκι στη Γαλλία, το λεγόμενο Chamonix Mont Blanc, που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 και χρονολογείται από το 1091. Ιδανικό για τους λάτρεις του σκι, του χειμώνα, αλλά και των ξεχωριστών εμπειριών.

Το Mont Blanc αποτελεί το ψηλότερο βουνό των Άλπεων και αξίζει πολύ η επίσκεψη σε αυτό είτε με τελεφερίκ είτε με ορειβασία. Και στις δύο περιπτώσεις θα αισθανθεί κανείς περηφάνια που κατάφερε να ανέβει εκεί πάνω και να απολαύσει αυτή την εμπειρία. Στην κορυφή, χωρίς άλλο, η θέα είναι μαγική. Απλώνονται πανοραμικά οι Ελβετικές και οι Γαλλικές Άλπεις και σου κόβουν την ανάσα. Μάλιστα, η θέα ξεκινά και στα μονοπάτια της πεζοπορίας Au Tour du Mont, τα οποία δεν είναι δύσβατα, αντιθέτως εξυπηρετούν τον καθένα ανεξαρτήτως γνώσεων στο κομμάτι της πεζοπορίας.

Στο Chamonix θα βρεις και ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου το Mer de Glacé ή αλλιώς τη θάλασσα των πάγων ή αλλιώς τον τρίτο μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων. Είναι μια εμπειρία που θα σου προσφέρει μια αξέχαστη στιγμή και θα σε αφήσει με ανοιχτό το στόμα μπροστά σε αυτό το επιβλητικό θέαμα. Ακόμα και ο τρόπος μεταφοράς προς αυτό το αξιοθέατο είναι μοναδικός με τη χρήση του Montenvers Railway, ένα κόκκινο τρενάκι που φτάνει εκεί από το κέντρο του Chamonix και προσφέρει μια επική θέα. Λίγο πιο πέρα από εκεί υπάρχει και η Σπηλιά του Πάγου (Grotte de Glacé), στην οποία είναι εύκολη η παρατήρηση του παγετώνα στο εσωτερικό του.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: Onfokus

Άλλη μια μοναδική και συνάμα τρομακτική εμπειρία, είναι η επίσκεψη με τελεφερίκ στο Aiguille du Midi στο γυάλινο μπαλκόνι του, όπου βρίσκεσαι 1000 μέτρα πάνω από το κενό. Η Step into the Void εμπειρία ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και είναι προτιμότερο να την ακολουθήσετε με ένα τελεφερίκ, αφού είναι τόσο ψηλά, που χρειάζεται 20 ολόκληρα λεπτά για το γυάλινο μπαλκονάκι πάνω από το κενό. Είναι μια εμπειρία που, αν έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε, θα σας ανατριχιάσει, όταν φτάσετε στην κορυφή.

Το κέντρο της πόλης του Chamonix δεν θα μπορούσε να έχει λιγότερη ομορφιά και από το υπόλοιπο Mont Blanc, αφού είναι ένα γραφικό κομμάτι με πολλές καφετέριες, εστιατόρια και υπαίθρια αγορά με κυρίως χειμερινές επιλογές σε προϊόντα και αρκετά gift shop. Η θέα απέναντι ακριβώς με τα χιονισμένα βουνά και –ειδικά αν το επισκεφθείς πιο κοντά στις γιορτές– το γιορτινό κέντρο, είναι ικανά να προσφέρουν μόνο ηρεμία και αρκετή χαλάρωση.

Και όπως σε κάθε χειμερινό προορισμό έτσι και εδώ, τα σαλέ δίνουν και παίρνουν στην περιοχή με τα πιο όμορφα, ζεστά και άνετα να είναι αυτά στον πεζόδρομο Rue du Dr Paccar, στον οποίο υπάρχουν και πολλά κτίρια αλπικής αρχιτεκτονικής. Το κέντρο είναι ιδανικό για εκείνον που δεν επιθυμεί να κάνει σκι, διότι θα αποζημιωθεί, εφόσον διάλεξε αυτό το ταξίδι. Ο πεζόδρομος ολοκληρώνεται με μια γραφική μπαρόκ εκκλησία, την καθολική του Αγίου Μιχαήλ.

Γενικότερα, τα ακραία σπορ στο Chamonix είναι πολλά: paragliding, skiing, rafting, πεζοπορία. Οι πιο τολμηροί θα τα αξιοποιήσουν και με το παραπάνω, αφού ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και δίνουν τη δυνατότητα για να βιώσει κανείς κάτι το εξωπραγματικό. Οι λιγότερο τολμηροί, επίσης, δύνανται να κάνουν πολλά πράγματα, όπως επίσκεψη σε μουσεία, στα γραφικά σαλέ, στο Mer de Glacé, να θαυμάσουν τη μπαρόκ αρχιτεκτονική και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, αφού, εκτός από όλα τα άλλα, φημίζεται και για το τρομερό φαγητό. Το ταξίδι στο Chamonix συνδυάζεται εύκολα με ένα ταξίδι στη Γενεύη σε 2 με 3 μέρες, αφού είναι εύκολη η πρόσβαση από το ένα μέρος στο άλλο με τρένο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Dauk, N., The Top Things to See and Do in Chamonix, France (2021)

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.