19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Σαν Μήδεια» του Μάνου Κοντολέων

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Σαν Μήδεια» του Μάνου Κοντολέων


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

Εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων με τίτλο Σαν Μήδεια κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη και της Ωκεανίδας Εκάτης, καταφθάνει στο νησί της Αιαίας –όπως αποκαλείται και στον Όμηρο– προκειμένου να μαθητεύσει κοντά στη θεία της, Κίρκη, και να διδαχθεί την τέχνη της μαγείας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάνος Κοντολέων, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, όπου και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ανθολογία νέων Ελλήνων το 1969 αποτελεί την πρώτη του λογοτεχνική εμφάνιση, ενώ μία δεκαετία μετά ασχολείται κυρίως με την έκδοση παραμυθιών, χωρίς να περιορίζεται σε αυτά. Συνολικά, ο αριθμός των βιβλίων του ξεπερνά τα εβδομήντα. Επιπρόσθετα, έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, καθώς, επίσης, έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και την τηλεόραση. Έχει λάβει δύο φοές το Κρατικό Βραβείο για το εφηβικό μυθιστόρημα Μάσκα στο φεγγάρι και για τα Πολύτιμα δώρα, ενώ υπήρξε υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Μάνος Κοντολέων. Πηγή εικόνας: patakis.gr

Στο νησί, η Μήδεια μαθαίνει να συνυπάρχει με τη φύση, να εναρμονίζεται με αυτή. Το ύδωρ και το έρεβος γίνονται τα στοιχεία της δικιάς της φύσης, της θηλυκής, ενώ ο Ήλιος και το φως είναι το σήμα κατατεθέν των ανδρών. Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμα εσωτερικός διαχωρισμός μεταξύ γυναίκας και θηλυκού και άνδρα και αρσενικού, με τη δεύτερη υποκατηγορία να αποτελεί το ανώτερο επίπεδο των ανθρώπων.

Κατά την παραμονή της στο νησί, η Μήδεια συναντά τον αρχηγό της Αργοναυτικής Εκστρατείας, τον Ιάσονα, με τον οποίο ερωτεύεται παράφορα και του χαρίζει δύο παιδιά. Αργότερα, του αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της υπερφυσικής της τέχνης. Αξιοποιώντας τα, ο Ιάσονας καταφέρνει να αποκτήσει το πολύτιμο Χρυσόμαλλο Δέρας και να κυριευτεί από μία υπερφίαλη αίσθηση κυριαρχίας. Προκειμένου να τον ευχαριστήσει και να τον προστατεύσει, η Μήδεια γίνεται στυγερή δολοφόνος, τεμαχίζοντας τον αδερφό της, Άψυρτο, καθώς ο τελευταίος καταδίωκε τον εραστή της και τους συντρόφους του. Παρά την αποτρόπαια αυτή πράξη της, η Μήδεια, πιστεύοντας ότι έχει βρει το δικό της αρσενικό, εξακολουθεί να υπερ-αγαπά τον Ιάσονα. Πιστεύει ακόμα ότι παρά την εγκατάλειψή του θα επιστρέψει, κάποια μέρα, πίσω στην αγκαλιά της.

Η Μήδεια. Πηγή εικόνας: blogspot.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: John William Waterhouse.

Ωστόσο, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πασιφανή προδοσία και έτσι «πνίγει» τις φρούδες ελπίδες της. Η ιέρεια φαίνεται να έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη με ένα έντονο αίσθημα αυτό-λύπησης. Αργότερα, πληροφορείται από τον ίδιο τον Βασιλιά Κρέοντα πως ο αγαπημένος της, Ιάσονας, επρόκειτο να παντρευτεί τη νέα και όμορφη κόρη του, Γλαύκη. Με αυτόν τον τρόπο, η θλίψη της Μήδειας μετουσιώνεται σε αχαλίνωτη οργή και δίψα για εκδίκηση. Θολωμένη από την αίσθηση της προδοσίας και του θυμού που την κυρίευε, αφού σκότωσε τη νέα παρθένα με ένα δηλητηριασμένο λαμπερό κόσμημα, πήρε την ύστατη απόφασή της: να πάρει πίσω ό,τι είχε χαρίσει στον –άνδρα πλέον– Ιάσονα…

Το συγκεκριμένο βιβλίο, αντί να καταφύγει σε απλουστευμένα συμπεράσματα ως υποτίμηση των πράξεών της, αποτελεί ένα είδος απολογίας προς το πρόσωπο της Μήδειας, μίας γυναίκας που αγάπησε πολύ, πληγώθηκε, προδόθηκε και χλευάστηκε επανειλημμένως. Μία γυναίκα που φορά τον μανδύα της σατανικής μάγισσας, για να εξυπηρετήσει και να προστατέψει, πάση θυσία, τον αγαπημένο της.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.