23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη»…

«Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη»…


Της Κατερίνας Ζευγίτη,

«Ούτε η υψηλή νοημοσύνη, ούτε η φαντασία, ούτε και τα δύο μαζί, συνθέτουν το μεγαλείο ενός ανθρώπου. Αγάπη, αγάπη, αγάπη!!! Αυτή κάνει τον άνθρωπο μεγάλο».

Wolfgang Amadeus Mozart

Από καταβολής κόσμου η πανανθρώπινη κοινότητα έθεσε ως βάση της ενότητας, της ομοψυχίας και κάθε υψηλού οράματος «το αγνότερο» και «το πιο ισχυρό» συναίσθημα, την «αγάπη». Η «αγάπη», η αληθινή «αγάπη», «γεννιέται» αυθόρμητα στις καρδιές μας, έχει αντοχή στη ροή του χρόνου και τη «συντροφεύουν» η ανιδιοτέλεια, η ανθρωπιά και η φιλαλληλία. Βέβαια, στον «ταραγμένο» ουρανό που ζούμε, με πρωταγωνιστές την κακία και την αλαζονεία, αυτό το αστέρι «κινδυνεύει» να χάσει τη λάμψη του. Παρ’ όλα αυτά, «βρίσκει τη δύναμη να αντισταθεί» σε κάθε δεινό και φωτίζει «αμέριμνο» τα πρόσωπα των ανθρώπων. Τα χαρακτηριστικά του μάλιστα ποικίλλουν και μπορούν να «επουλώσουν» κάθε πληγή που είναι «χαραγμένη» στις ψυχές μας.

Πρώτον, η λέξη «αγάπη» μας παραπέμπει στην έννοια «ελευθερία». Με λίγα λόγια, όταν η καρδιά μας «χτυπά» δυνατά για έναν άνθρωπο δεν υπάρχουν όρια και κανόνες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν αγαπάμε τους ανθρώπους που μας «έφερε» η ζωή για να μας αγαπήσουν. Αγαπάμε, γιατί νιώθουμε όμορφα δίπλα τους και γιατί, αναπνέουμε. Ας μην γινόμαστε εγωιστές! Σε ποιον αρέσει να νιώθει ότι «φθείρεται» σε μια φιλική ή ερωτική σχέση; Σε κανέναν! Επομένως, καλό θα ήταν να μην ασκούμε πίεση στους αγαπημένους μας, αλλά να επιτρέπουμε την ελευθερία κινήσεων, λόγου και πάνω απ’όλα απόψεων. Ένας δεσμός «μετατρέπεται» με μεγάλη ευκολία σε δεσμά που «πνίγουν» από τη στιγμή που ο ένας θέλει να χειραγωγεί τον άλλον.

Δεύτερον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η «αγάπη» συνδέεται άρρηκτα με την αποδοχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγαπώ κάποιον που θέλω να μου μοιάσει. Καθένας είναι ξεχωριστός. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που γινόμαστε ακροατές συζητήσεων ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, όπως για παράδειγμα, «σ’ αγαπώ», αλλά θα φοράς τα ρούχα που αρέσουν σε εμένα» ή «το χρώμα των μαλλιών σου είναι απαίσιο. «Άλλαξέ το». Ίσως, μοιάζει αστείο, όμως είναι η «σκληρή» πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι κάποιος που είναι ευάλωτος θα προσπαθήσει να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση μόνο και μόνο για να αρέσει στο κοινό. Όχι! Αγαπώ σημαίνει ότι σέβομαι μια ψυχή που «μου κρατά συντροφιά» με τα ελαττώματα της. Δεν εστιάζω διαρκώς στις παραξενιές της. Αντίθετα, την ενθαρρύνω, πιστεύω στις δυνατότητες της και το δείχνω έμπρακτα. Άρα, νιώθω την «αγάπη» εκεί όπου αισθάνομαι ασφαλής, χωρίς απειλές και υποδείξεις.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Autumnsgoddess0

Τρίτο και σημαντικό πικρό συστατικό που δρα ως αντίδοτο στο μαγικό φίλτρο είναι η αδιαλλαξία. Για να διατηρήσουμε επαφές με τα δικά μας άτομα, εγωισμοί και γκρίνιες δε χωρούν. Η αλαζονεία, λοιπόν, «σκοτώνει» κάθε αγνό συναίσθημα και τις αναμνήσεις που έχουμε με όποιον αγαπάμε. Συχνά, παρατηρούμε ότι ένας αλαζόνας που δεν παραδέχεται τα λάθη του «παγώνει» ό,τι όμορφο έχει χτιστεί και δεν επιτρέπει τη συνέχεια αυτής της συναναστροφής. Έτσι, τα ταπεινά ελατήρια γίνονται ανάχωμα και «μπλοκάρουν» τη μαγεία της αγάπης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ποτίζεται το άνθος «υπομονή» όχι μόνο από εμάς, αλλά και από το δεύτερο πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν θέλω κάποιον στη ζωή μου δεν του δημιουργώ προβλήματα ούτε στις σπουδές του, ούτε στη δουλειά του. Περιμένω να βρει χρόνο για εμένα και δεν επιμένω να μου τηλεφωνήσει ή να βρει χρόνο για εμένα. Συνεπώς, καταλαβαίνει κανείς ότι για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και υπομονή δεν θα πρέπει να δίνουμε χρόνο και χώρο μόνο στον εαυτό μας.

Σε τελευταία ανάλυση, η ειλικρίνεια ανάμεσα σε δύο η περισσότερα άτομα είναι ένα «όπλο», το οποίο δίνει την ευκαιρία να ηττηθεί οποιοσδήποτε εχθρός. Σε αυτό το σημείο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ότι ο στίχος «Πεθαίνω για σένα και ας είσαι απάτη, δε πα να είσαι ψέμα εγώ σε λέω «αγάπη» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είναι απλώς ο στίχος ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει απαραίτητα να αγαπάμε ένα ψέμα. Πολλοί συμφωνούν, κανείς δεν αντιλέγει. Όμως, οι προσδοκίες μας είναι αυτές που μας «βυθίζουν» στο βυθό της απελπισίας. Τι πιο γλυκό από την αληθινή αγάπη; Ακόμη, ας μην ξεχνάμε ότι τα ψέματα που είπε ο Πινόκιο τον οδήγησαν σε μπελάδες. Δεν θα υπάρχει πάντα μια καλή νεράιδα να μας σώζει. Η αγάπη είναι εξέλιξη, δεν είναι προσκόλληση σε άσχημες καταστάσεις και το ψέμα είναι άσχημο.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Trevoykellyphotography

Αν τελικά θέλουμε να ζήσουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, καλούμαστε να απλώσουμε το χέρι στον συνάνθρωπο, να «ανοίξουμε» την καρδιά μας και να εκδηλώσουμε τα συναισθήματα μας. Το πρώτο και σημαντικό βήμα θα είναι η επικοινωνία που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη γνωριμία και στη δημιουργία σχέσεων. Αληθινών σχέσεων με «υλικά» την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την κατανόηση». Κι όπως «λέει» και το τραγούδι « τι είναι αυτό που το λένε αγάπη… ποτέ ποτέ κανένα στόμα, δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αγαπώ σημαίνει…, therapia.gr, Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Ζευγίτη, Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Κατερίνα Ζευγίτη, Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Τόπος καταγωγής της είναι η Νέα Φιγαλεία, μια κωμόπολη του Νομού Ηλείας. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, ακούει μουσική ή περπατά δίπλα στη θάλασσα. Η αρθρογραφία για εκείνη αποτελεί νέο εγχείρημα.