22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςPiet Mondrian: Το Ταξίδι της Τέχνης προς την Αφαιρετική Αρμονία

Piet Mondrian: Το Ταξίδι της Τέχνης προς την Αφαιρετική Αρμονία


Της Ελένης Μανουδάκη,

Ο Piet Mondrian ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ένας από τους πρωτοπόρους του καλλιτεχνικού κινήματος “De Stijl” (Νεοπλαστικισμός). Γεννημένος στην Ολλανδία στις 7 Μαρτίου 1872, ο Mondrian άφησε μια βαθιά σφραγίδα στην καλλιτεχνική κοινότητα με τα έργα του, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αφαιρετική γεωμετρία και την απλότητα των γραμμών και των χρωμάτων.

Ξεκίνησε την ασχολία του με την τέχνη σε νεαρή ηλικία, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Οι πρώτες του επαφές με την τέχνη ήταν όταν παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Ρότερνταμ, την πόλη όπου γεννήθηκε. Στη συνέχεια, το 1892, μετακόμισε στο Άμστερνταμ, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εξερεύνησε ποικίλες τέχνες και στιλ, συμπεριλαμβανομένου του νατουραλισμού και του ιμπρεσιονισμού, προτού επηρεαστεί από τον κυβισμό και τη θεοσοφία στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το ενδιαφέρον του Mondrian για την τέχνη εξελίχθηκε με τον χρόνο και αυτό το ταξίδι ανακάλυψης, τελικά, τον οδήγησε στη δημιουργία των διακριτικών και αφαιρετικών έργων, για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός στην ιστορία της τέχνης. Τα πρώτα έργα του, κυρίως τοπία, υποδεικνύουν έντονα φυσικά στοιχεία και αντλούν έμπνευση από τον ιμπρεσιονισμό, με έντονη παρουσία των ζωηρών χρωμάτων. Παράλληλα, η τέχνη του Mondrian συνδέεται στενά με τις βαθιές αναζητήσεις του, καθώς από το 1908 αναπτύσσει έντονο ενδιαφέρον για τη θεοσοφία. Το έργο του Mondrian μέχρι το 1912 δέχεται επιρροή από τον κυβισμό, καθώς είχε επισκεφθεί την έκθεση κυβισμού στο Άμστερνταμ το 1911, η οποία τον είχε εντυπωσιάσει.

Victory Boogie Woogie, το τελευταίο ημιτελές έργο του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian. Πηγή Εικόνας: bbc.com / Δικαιώματα χρήσης: ICN, Amsterdam

Ο Mondrian ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης στην πατρίδα του, την Ολλανδία, αλλά σύντομα επηρεάστηκε από τις τεχνοτροπίες του κινήματος του “De Stijl” στο Παρίσι. Αυτό το κίνημα χαρακτηρίζεται από τη χρήση απλών γεωμετρικών σχημάτων, όπως τετράγωνα και ορθογώνια, με περιορισμένη παλέτα χρωμάτων, συχνά μόνο στον πρωτογενή τριαδικό χρωματικό κύκλο του κόκκινου, του μπλε και του κίτρινου. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Mondrian είναι η σειρά των πινάκων του που απεικονίζουν το Δέντρο της Ζωής. Αυτοί οι πίνακες χαρακτηρίζονται από αφηρημένες γραμμές και μπλοκ χρωμάτων που αναπαριστούν τα διάφορα στάδια της ζωής και της ανάπτυξης. Ωστόσο, το πιο γνωστό έργο του Mondrian είναι η σειρά των πινάκων του με τις γραμμές και τα κεντρικά τετράγωνα. Αυτά τα έργα αποτελούν μια πειραματική προσέγγιση της τέχνης, με τον καλλιτέχνη να παίζει με τη διάταξη των γεωμετρικών στοιχείων και την εφαρμογή τους με διαφορετικούς τρόπους.

Το έργο του Mondrian είχε επίδραση σε πολλούς καλλιτέχνες και κινήματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία της μοντέρνας τέχνης. Ο ίδιος ο Mondrian πίστευε ότι η τέχνη θα μπορούσε να εκφράσει την απόλυτη ουσία της πραγματικότητας μέσω αφαιρετικών γεωμετρικών στοιχείων.

Ο Piet Mondrian πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1944, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο, που συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Piet Mondrian and his paintings, piet-mondrian.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.