22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπικίνδυνη επιβράβευση του «δίπορτου»

Επικίνδυνη επιβράβευση του «δίπορτου»


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Ενόψει των Aυτοδιοικητικών Eκλογών της 8ης Οκτωβρίου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνταράσσεται από εσωκομματικές έριδες που αφορούν τη στάση ορισμένων στελεχών να κατέλθουν με συνδυασμούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡ.ΙΖ.Α., σε περιοχές όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποστηρίζει ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γεγονός ότι κάποια στελέχη επιλέγουν να αγωνιστούν για την ήττα του κόμματος στο οποίο, υποτίθεται, ότι ανήκουν, θα οδηγούσε αυτομάτως στην αποπομπή τους από αυτό. Δυστυχώς, στο σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ. η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ιλαροτραγική…

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Ε.Δ.Ε.ΚΑ.Π.) επιλήφθηκε καθυστερημένα επί του θέματος και μόνο αφότου το κύμα αντιδράσεων εξελίχθηκε σε τσουνάμι. Απλά μέλη, στελέχη, Νομαρχιακών Επιτροπών (π.χ. Φθιώτιδας, Δωδεκανήσων), ακόμα και Βουλευτές, όπως ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζήτησαν επιτακτικά το αυτονόητο: Όποιο μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέρχεται υποψήφιο σε Δήμο ή σε Περιφέρεια με αντίπαλο συνδυασμό αυτού που στηρίζει το κόμμα, να διαγράφεται. Τι απάντησε η Ε.Δ.Ε.ΚΑ.Π.; Απέρριψε το εύλογο αυτό αίτημα! Η μόνη κύρωση που θα έχουν όσα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πολιτευτούν εναντίον του στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές είναι η έκπτωσή τους από τυχόν θέση που κατέχουν σε όργανο του κόμματος! Πρόκειται για μια απόφαση – μνημείο εμπαιγμού απέναντι στον κόσμο που παρέμεινε συνεπής στις ιδέες του, στην πολιτική και κομματική του τοποθέτηση. Και αυτό για τη δικαίωση του καιροσκοπισμού. Πρόκειται για τον ευτελισμό κάθε έννοιας ηθικής τάξης.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Ζάχος Γιώργος / ΙΝΤΙΜΕ

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να ρίξει το βάρος στις Ευρωεκλογές, προκειμένου να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να χαρακτηριστεί νικηφόρο, εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη. Πιστεύει, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπα στην Αυτοδιοίκηση και να έρθει σε ρίξη με ανθρώπους που δηλώνουν ΠΑ.ΣΟ.Κ., καίτοι πολιτεύονται εναντίον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε Δήμους και Περιφέρειες. Πιστεύει, λοιπόν, ότι «πράσινα» στελέχη που εντάσσονται σε αυτοδιοικητικά σχήματα της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξουν ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Ευρωεκλογές.

Πρόκειται για τον ορισμό του παραλογισμού: Αυτός ο οποίος θα αγωνιστεί για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην τοπική κοινωνία, θα αγωνιστεί για τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε πανελλαδικό επίπεδο; Όταν κάποιος θα είναι Αντιδήμαρχος ή Αντιπεριφερειάρχης μιας Δεξιάς παράταξης, θα έρθει σε κόντρα με τον επικεφαλής του, ο οποίος θα στηρίζει τη Ν.Δ., ρισκάροντας να χάσει μια έμμισθη θέση εξουσίας; Ο έτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών που σουλατσάρουν σε συνδυασμούς άλλων κομμάτων ήταν και παραμένουν υποστηρικτές της ομάδας Ανδρουλάκη σε εσωκομματικό επίπεδο. Αν, λοιπόν, αρχίσει τις διαγραφές, δεν θα μπορεί να περιοριστεί μόνο σε προσκείμενους σε άλλες ομάδες. Κι αν σε επίπεδο κοινωνίας δεν μπορούν να φέρουν κάτι παραπάνω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ’ επίπεδο εσωκομματικών διαδικασιών, εφόσον παραμένουν μέλη του, μπορούν να στηρίξουν τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας (όχι ότι κι άλλες στο παρελθόν δεν λειτουργούσαν αναλόγως…). Αλήθεια, όμως, από πού κι ως πού μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί τη «γραμμή» του σε κάποιον που κυκλοφορεί με δύο και τρεις κομματικές ταυτότητες; Έτσι, φτάσαμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για πρώτη ίσως φορά στα χρονικά, να μην υπάρχει υποψήφιος Δήμαρχος μα επίσημο χρίσμα ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό που δεν συνέβη με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάτω του 5%, συνέβη με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κοντά στο 12%!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε μπροστά του μία πολύ μεγάλη ευκαιρία: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με διψήφιο ποσοστό και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε κατάσταση αποσύνθεσης, μπορούσε να επιτύχει πολύ μεγάλες επιδόσεις στην Αυτοδιοίκηση, όπου πάντοτε αποτελούσε προνομιακό του πεδίο. Με μια μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, θα πήγαινε στις προσεχείς Ευρωεκλογές έτοιμο να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, αναδεικνυόμενο δεύτερο κόμμα. Πλέον, οι όποιες επιτυχίες του στην Αυτοδιοίκηση θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που θα μπορούσε να έχει. Κι αν η ανυπαρξία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσφέρει το έδαφος για θετική επικοινωνιακή διαχείριση, η ζημιά που επέρχεται στο κόμμα δεν θα μπορεί να καλυφθεί για πολύ. Η νοοτροπία του «δίπορτου» μόνο θετικές εξελίξεις δεν συνεπάγεται εφόσον εμπεδωθεί…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.