16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣυμπεριληπτικότητα στα βίντεο: Νέα μόδα ή δρόμος προς την αλλαγή;

Συμπεριληπτικότητα στα βίντεο: Νέα μόδα ή δρόμος προς την αλλαγή;


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Τα reels του Instagram, τα βίντεο σε TikTok και άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν ανοίξει έναν νέο δρόμο προς τη συμπεριληπτικότητα, καθώς έχουν αλλάξει προς όφελος περισσότερων θεατών. Αν εξαιρέσουμε τα κλασικά μεγάλα απλά βίντεο ποικίλης θεματολογίας, τώρα έχουμε τα μικρότερης διάρκειας βίντεο που είναι «πιασάρικα» στο κοινό εξαιτίας της συντομίας τους. Εκτός, όμως, από τα σύντομα βίντεο, ο δρόμος προς την αλλαγή –και τη συμπεριληπτικότητα εν προκειμένω– είναι τα βίντεο με υπότιτλους. Πλέον, οι περισσότεροι δημιουργοί εκτός από την παρουσία τους και τη φωνή τους, εισάγουν και υπότιτλους στο υλικό τους. Είναι ένα φαινόμενο που κάνει τα βίντεο προσβάσιμα σε κοινό που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να τα παρακολουθήσει πλήρως. Έτσι, μέσω και των σύντομων βίντεο, αλλά κυρίως μέσω των υπότιτλων, το κοινό μεγαλώνει.

Πηγή εικόνας: descript.com / Δικαιώματα χρήσης: freepik.com / Ekaharwito

Μπορούμε να πούμε ότι ένα σύντομο βίντεο είναι ευχάριστο στην παρακολούθηση, όμως συνδυαστικά με τους υπότιτλους προσφέρει στον θεατή μια πιο άνετη και πλήρη θέαση. Το κοινό μπορεί ακόμα και χωρίς ήχο να παρακολουθεί διάφορα θέματα το ένα μετά το άλλο, περνώντας, έτσι, ευχάριστα και ξεκούραστα τον χρόνο του. Άλλωστε, τα στατιστικά δείχνουν πως όσο πιο «εύκολο» είναι ένα βίντεο για να το παρακολουθήσει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχει. Αν το συνδυάσουμε και με τη συμπεριληπτικότητα, πετυχαίνουμε το άριστο: υλικό προσβάσιμο, χωρίς διακρίσεις και υλικό άκρως πετυχημένο και δημοφιλές. Φυσικά, δεν είναι ένας τρόπος σκέψης που έχουν όλοι οι δημιουργοί, καθώς κάθε δημιουργός έχει και διαφορετικούς λόγους για να κάνει κάποια πράγματα.

Μιλώντας για κίνητρο, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα σύντομα (ή και μεγαλύτερης διάρκειας) βίντεο με υπότιτλους φτιάχτηκαν από ανθρώπους που ήθελαν να μοιραστούν το υλικό τους με περισσότερους θεατές χωρίς να θέτουν διαχωρισμούς ή και με σκοπό την πρόσληψη του υλικού με πιο άμεσο και εύκολο τρόπο. Φυσικά, υπήρξαν κι εκείνοι που όταν είδαν ότι αυτή η μέθοδος είναι επιτυχημένη την ακολούθησαν. Εμείς στεκόμαστε στο γεγονός ότι τα Μέσα έρχονται κοντά με περισσότερους ανθρώπους, γεγονός που τα καθιστά αγαπητά και μια από τις πρώτες επιλογές ψυχαγωγίας στις μέρες μας. Άλλωστε, ο σκοπός έχει επιτευχθεί, τα Μέσα εξελίσσονται κυρίως θετικά συγκριτικά με το παρελθόν, περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών και απόψεων και τώρα είναι προσβάσιμα σχεδόν από όλους.

Πηγή εικόνας: csunshinetoday.csun.edu / Δικαιώματα χρήσης: istockphoto.com / Irina_Strelnikova

Τα βίντεο που προβάλλονται πλέον γίνονται και πιο εύκολα στη θέαση, αλλά έχουν και έναν χαρακτήρα «ένωσης» για όλους εμάς. Πέρα από έναν επιτυχημένο τρόπο δημιουργίας περιεχομένου, το κυριότερο είναι ότι το περιεχόμενο αυτό έχει μια μοναδικότητα και μια διάθεση για να προβληθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η έννοια της συμπερίληψης ανά τα χρόνια συναντάται σε τομείς που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένους για όλους, όμως πραγματικά «δεδομένοι» αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται τώρα. Βλέπουμε κάποια βήματα που ενδεχομένως να φέρουν περισσότερες αλλαγές μελλοντικά σχετικά με το πώς υπάρχουμε οι ήδη χρήστες των στα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και σε ποιους, επιπλέον, ενδεχομένως θα απευθύνονται.

Κλείνοντας, είτε μιλάμε για συγκεκριμένη προσωπική επιθυμία έκφρασης, είτε για δημιουργία πετυχημένου περιεχομένου, οι υπότιτλοι φαίνεται πως έχουν έρθει για να μείνουν και γιατί όχι με τη σειρά τους να φέρουν το επόμενο βήμα της συμπερίληψης στα Μέσα με έναν άλλο εξίσου πετυχημένο τρόπο. Ας κρατήσουμε την ευκολία που μας δίνουν τα βίντεο αυτά στο να περνάμε την ώρα μας, την ευκολία που δίνουν σε συνανθρώπους μας να τα παρακολουθήσουν, τη χαρά των δημιουργών με το επιτυχημένο τους περιεχόμενο, αλλά και την εξέλιξη που έχουν μέρα με τη μέρα τα πράγματα που είχαμε γνωρίσει διαφορετικά και δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα γίνονταν κάτι τόσο «σημαντικό» για εμάς, όπως η περίπτωση των Κοινωνικών Δικτύων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • TikTok Auto Captions: How and Why To Use Them, blog.hootsuite.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.