19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΦολέγανδρος: Ένας μαγευτικός προορισμός με κρυστάλλινα νερά

Φολέγανδρος: Ένας μαγευτικός προορισμός με κρυστάλλινα νερά


Της Δήμητρας Κολλάρου,

Στο σημερινό άρθρο θα ταξιδέψουμε στην ήσυχη Φολέγανδρο. Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τα όμορφα πλακόστρωτα της θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας. Όσοι την επισκεφτούν μια φορά, σίγουρα θα γυρίσουν σίγουρα πίσω.

Πρώτα από όλα θα εστιάσουμε στις μοναδικές της παραλίες. Ξεκινώντας από τις οργανωμένες δεν θα βρείτε πολλές, μοναδική είναι αυτή του Καραβοστάσι. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι η παραλία του λιμανιού και φυσικά σε κοντινές αποστάσεις μπορεί κανείς να βρει ξενοδοχεία ταβερνάκια και καφέ. Ακόμα μια προσβάσιμη παραλία είναι ο Άγιος Νικόλαος με ένα εύκολο μονοπάτι και ένα απίθανο ταβερνάκι για ούζο και σαρδελίτσα.

Οι περισσότερες παραλίες στη Φολέγανδρο είναι ανοργάνωτες και προσβάσιμες μετά από πεζοπορία ή με το καραβάκι. Από όλες όσες διαθέτει ξεχωρίζουμε το Κάτεργο, με τα καταγάλανα νερά του και την ψιλή άμμο που θα σας καταπλήξει, παρά το μισάωρο περπάτημα για να φτάσετε εκεί. Μια ακόμα παραλία με απαιτητική πεζοπορία, αλλά γαλαζοπράσινα νερά και άγρια ομορφιά είναι το Λιβαδάκι, το οποίο συνδυάζει άμμο, πετραδάκια και γαλαζοπράσινα νερά. Από τις πιο όμορφες και ίσως ο αγαπημένος μου είναι ο Γάλυφος. Πρόκειται για έναν πολύ ήσυχο κολπίσκο με ένα γραφικό τοπίο, που αξίζει να έχετε χρόνο για να το απολαύσετε.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: Unsplash / Φωτογράφος: Despina Galani

Το συγκεκριμένο νησί είναι γνωστό για τα παραδοσιακά του πιάτα. Είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε τα φρέσκα ζυμαρικά – ματσάτα, την παραδοσιακή πίτα καλασούνα, παστέλι και αμπελοφάσουλα. Οι περισσότεροι ντόπιοι αλλά και τουρίστες επιλέγουν να τα δοκιμάσουν σε μικρά ταβερνάκια στη Χώρα. Ένα τυπικό βράδυ στη Φολέγανδρο περνιέται στη Χώρα. Για αρχή ένα παραδοσιακό φαγητό – νηστικό αρκούδι δε χορεύει – και στη συνέχεια ένα τοπικό γλυκάκι ή κλασικό παγωτάκι σε ένα από τα ζαχαροπλαστεία. Η βραδιά τελειώνει σε ένα μικρό μπαράκι – παλιά ντίσκο, όπου το πιο ‘’hot’’ ποτό είναι το χειροποίητο ρακόμελο. 

Η περιηγήσή σας, βέβαια, δεν θα είναι μόνο γευστική, αλλά και πολιτιστική και θρησκευτική. Ξεκινάμε με την εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, αυτό το ασβεστωμένο κατάλευκο εκκλησάκι. Ενδιαφέρον είναι πως έχει χτιστεί σε συντρίμμια αρχαίου ναού. Έπειτα, σειρά έχει η Χρυσοσπηλιά –προσέξτε να μην έχει αέρα, καθώς μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη. Είναι γεμάτη σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ είναι από τις ελάχιστες στον κόσμο που στους τοίχους της είναι χαραγμένα αρχαία ελληνικά ονόματα που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η Φολέγανδρος δεν είναι από τα νησιά που θα επισκεφτεί κανείς εάν θέλει να κάνει διακοπές έντονης περιήγησης, αλλά εάν θέλει την τέλεια ισορροπία μεταξύ μνημείων και ξεκούρασης. Το πρόγραμμα είναι κολύμπι – φαγητό και ρακόμελο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Κολλάρου
Δήμητρα Κολλάρου
Γεννήθηκε στην πόλη της Πάτρας το 2001. Τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ορθολογικών και στοχαστικών δοκιμίων. Στην καθημερινότητά της, αν δεν την βρείτε να ερευνά πίσω από τον εργαστηριακό πάγκο, θα τη βρείτε σίγουρα πίσω από ένα λάπτοπ να οργανώνει και να ερευνά για το επόμενο ταξίδι της.