18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη(Αν)ασφάλεια: Αποτυχία προστασίας του πολίτη...

(Αν)ασφάλεια: Αποτυχία προστασίας του πολίτη…


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Οι τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία ενός νέου συμπολίτη μας, του Μιχάλη, φιλάθλου της Α.Ε.Κ., που βρέθηκε στην καρδιά της Αθήνας, έξω από γήπεδο, όπου «ορδές» ακραίων, φανατικών, εγκληματικών στοιχείων έκαναν επίθεση και επίδειξη «ισχύος». Η Αστυνομία απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τους πολίτες και τους άφησε στο έλεος των εγκληματιών. Άλλη μια Ε.Δ.Ε. διατάχθηκε και επιβάλλεται να καταλήξει στους πραγματικούς υπεύθυνους, όσο υψηλά ιστάμενοι -τυχόν- είναι!

Η Προστασία του Πολίτη πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα κάθε στιγμή! Ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, ανέλαβε καθήκοντα 10 ημέρες πριν το τραγικό περιστατικό και, ίσως γι’ αυτό, φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση, ίσως να είναι λογικό ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγξει κάθε βραχίονα της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά, μάλιστα, όταν είναι μόλις λίγες ημέρες στη θέση του. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο σοβαρό, αν οι όποιες Ε.Δ.Ε. διατάσσονται δεν καταλήξουν πουθενά! Η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει άμεσα ό,τι είναι απαραίτητο για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την κατάσταση αυτήν, ειδάλλως θα είναι υπόλογη. Οι «καρατομήσεις» που είδαμε δεν αρκούν. Η εγκληματική αδιαφορία, τα λάθη, οι παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να έχουν συνέπειες. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε η χώρα των «αθώων», που κανείς δεν πληρώνει τα σφάλματα, τα οποία μπορεί να στερήσουν ακόμα και τη ζωή συμπολιτών μας. Είναι ντροπή να περιμένουμε να γίνει το έγκλημα για να κινητοποιηθούμε. Βέβαια, αυτό κάποιες φορές δεν συμβαίνει ούτε τότε, αφού, όπως είδαμε, και πέρσι με ευχολόγια αποχαιρετούσαμε τον Άλκη. Ούτε, λοιπόν, η δολοφονία αυτού του νέου ήταν η τελευταία με οπαδικά χαρακτηριστικά…

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Μιχάλης Καραγιάννης / Eurokinissi

Από την αρχή, η Αστυνομία εκτίμησε ότι το θέμα με τους Κροάτες δεν ήταν μείζον. Είναι εξοργιστικό να εισέρχεται κονβόι οχημάτων από τα σύνορα, να συνεχίζει να κινείται στο οδικό δίκτυο της μισής σχεδόν χώρας, να περνά από νομούς και να μπαίνει στο κέντρο της πρωτεύουσας για να δολοφονήσει. Δεν υπήρχε κανείς να κάνει έλεγχο; Κάποιοι αρκέστηκαν να παρακολουθούν «διακριτικά» την κατεύθυνση για ένα –όπως φαίνεται– προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Για την ακρίβεια, ακόμα και η παρακολούθηση δεν διήρκησε πολλή ώρα, αφού οι ελάχιστες αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το σημείο, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για επεισόδια. Παρά τις προειδοποιήσεις, κανείς δεν προετοιμάστηκε, με τραγικό αποτέλεσμα το έγκλημα! Υποτιμήθηκαν όλες οι προειδοποιήσεις. Η Α.Ε.Κ., όπως και άλλοι παράγοντες, είχαν ενημερώσει εγγράφως. Διαβάζουμε ότι από τις 21:15, ο επικεφαλής ασφαλείας της Α.Ε.Κ. κάλεσε τον Αττικάρχη για να ενημερώσει και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Επίσης, και ο υπεύθυνος της ΣΤΑ.ΣΥ. (Η.Σ.Α.Π.) είχε ενημερώσει σχετικά, όταν αντιλήφθηκε τα «τάγματα εφόδου». Τι έκανε, άραγε, το Αρχηγείο της Αστυνομίας; Δόθηκαν εντολές; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν! Είχαμε έναν συνδυασμό ανικανότητας και υποτίμησης των στοιχείων και των πληροφοριών που μεταδίδονταν.

Πηγή εικόνας: pontosnews.gr / Δικαιώματα χρήσης: Eurokinissi

Δεν είναι δυνατόν, κάποιοι Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. να μην ανοίγουν εγκαίρως ούτε τα e-mail, όπως διαβάζουμε… Οι χούλιγκαν έκαναν προέλαση ανενόχλητοι από τον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. στο Μαρούσι, οπλισμένοι με λοστάρια και ρόπαλα. Η Αστυνομία έχει στρατηγείο που αναλαμβάνει το επιχειρησιακό κομμάτι και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Και οι πολιτικοί προϊστάμενοι επιβάλλεται να κινηθούν σωστά και να υπάρχουν συνέπειες. Δυστυχώς, φτάνουμε και πάλι στο σημείο της καταστολής. Εννοείται ότι χρειάζεται και αυτό για τα εγκλήματα, αλλά είναι πολύ πιο σημαντική η πρόληψη. Και εκεί, σε αυτό το σημείο, οι αρμόδιες αρχές ήταν απούσες. Ναι, δεν είναι τα πάντα «πολιτική», δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται όλα, αλλά το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον θέμα που αφορά και την πολιτική. Ήταν μια ξεκάθαρη πορεία δολοφόνων, νεοναζί και χούλιγκαν, που είχαν σκοπό να σκορπίσει την τρομοκρατία και τον θάνατο… Και η λειτουργία της Προστασίας του Πολίτη απέτυχε!

Πηγή εικόνας-Δημιουργός: Βαγγέλης Σοφικίτης

Κλείνοντας, απαιτείται σοβαρότητα, πολιτική βούληση και υπευθυνότητα. Η ευχή να μην υπάρχουν άλλα θύματα λόγω μωρίας, πώρωσης, στενομυαλιάς, πρέπει να γίνει πράξη! Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα! Χρειάζεται ριζική ανασύσταση της ασφάλειας της χώρας! Αρκετά με τα ευχολόγια…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.