17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜε το βλέμμα στραμμένο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Με το βλέμμα στραμμένο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Περίπου δύο μήνες απομένουν για τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, μέσω των οποίων θα προκύψουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είναι φυσικό, τα πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους έχουν ήδη στρέψει εκεί το ενδιαφέρον τους και βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη νέα πρόκληση και να δώσουν το «χρίσμα» στους εκλεκτούς υποψήφιους.

Η συντριπτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις Εθνικές Εκλογές καθιστά τη Ν.Δ. φαβορί για τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, έχοντας την επιθυμία να βαφτεί ολόκληρος ο χάρτης μπλε. Ειδικότερα, η Ν.Δ. στηρίζει τους υποψήφιους οι οποίοι είχαν λάβει το χρίσμα και το 2019, μεταξύ άλλων τον Γιώργο Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Αλέκο Καχριμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου κ.ά. Αναφορικά με την Περιφέρεια της Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, προερχόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λαμβάνει τη στήριξη της Ν.Δ. Πάντως, η Ν.Δ. βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το πρώτο «στραβοπάτημα» λόγω της κακής διαχείρισης των πυρκαγιών, όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου. Οπότε, μένει να δούμε αν θα έχει απώλειες στη δυναμική της.

Στο στρατόπεδο του «αποπροσανατολισμένου», λόγω της ήττας και της παραίτησης Τσίπρα, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η στήριξη του κόμματος σε υποψηφίους –παρά τη φημολογία για κάποια ονόματα, καθώς, παράλληλα, «τρέχουν» οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου εντός του μήνα Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι το βάρος πέφτει εκεί αποτελεί τροχοπέδη, διότι περνά σε δεύτερη μοίρα η κατάρτιση ισχυρών ψηφοδελτίων και είναι πιθανή μια ακόμα αποτυχία για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει από το 2019 κ.ε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα η «αχίλλειος πτέρνα» της Κουμουνδούρου, διότι ακόμη και στην εποχή της κυριαρχίας του κόμματος, οι επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα δεν ήταν ιδιαίτερα καλές.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχοντας πια άλλον αέρα λόγω της αύξησης του ποσοστού του στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου και έχοντας 6 μονάδες απόσταση από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ανακοίνωσε ήδη τη στήριξή του σε ορισμένους υποψήφιους Περιφερειάρχες: Τον Γιάννη Σγουρό για την Περιφέρεια Αττικής, τον Σταύρο Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης, τον Χρήστο Παπαστεργίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Στέφανο Ζούμπα για την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Νικηφόρο Παπανικόλα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εδώ, το στοίχημα είναι αφενός να διατηρήσει και αφετέρου να αυξήσει το κόμμα τις δυνάμεις του, εκμεταλλευόμενο, συγχρόνως, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και να «πρασινίσει» ξανά τον χάρτη, αφού διαχρονικά διατήρησε τις δυνάμεις του στον συγκεκριμένο χώρο.

Δεν πρέπει να λησμονούμε και τις εκπλήξεις που πολλές φορές μας κάνει η κάλπη. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Πατρέων, στον οποίο από το 2014 εκλέγεται ο Κώστας Πελετίδης, προερχόμενος από το Κ.Κ.Ε. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε αν η άνοδος του Κ.Κ.Ε. στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις θα αποτυπωθεί και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γενικότερα, οι εν ενεργεία Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες δεν πρέπει να επαναπαύονται στις δάφνες τους λόγω της νίκης τους τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Έχουν μεσολαβήσει πολλά από τότε και κάποιοι έχουν υποπέσει σε σφάλματα και κακή διαχείριση των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή της ευθύνης τους. Δεν αρκούν τα έργα λίγο πριν τη λήξη της θητείας τους και οι επισκέψεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των υποψήφιων συμβούλων στα δημοτικά διαμερίσματα για να δηλώσουν το «παρών» λίγο πριν τις Εκλογές, ενώ τόσο καιρό ήταν απόντες.

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές είναι η ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να διεκδικήσουν ένα μέλλον με καλύτερη ποιότητα ζωής και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που τους απασχολούν. Αυτό που χρειάζεται ο πολίτης από τα πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο του είναι ειλικρίνεια, θάρρος και τόλμη, ώστε η καθημερινότητά του να γίνει καλύτερη. Εν ενεργεία Δημάρχους και Περιφερειάρχες που είναι εκ νέου υποψήφιοι και έχουν παρουσιάσει έργο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και νέα πρόσωπα που έχουν διάθεση για προσφορά και έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.