22.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαEπαγγέλματα του μέλλοντος

Eπαγγέλματα του μέλλοντος


Του Βασίλη Μυρλίδη,

Η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών είναι η απάντηση της ανθρωπότητας στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται. Η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε: από τη διασκέδαση, την εργασία και την εκπαίδευση μέχρι κάθε πιθανή στιγμή της καθημερινότητάς μας, τίποτα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο.

Όσον αφορά την εργασία, τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα της αγοράς εργασίας εξελίσσονται συνεχώς, ανταποκρινόμενα στον ταχύ ρυθμό των τεχνολογικών αλλαγών. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και η μετατόπιση διαφόρων δραστηριοτήτων στον διαδικτυακό χώρο εισάγουν νέες προκλήσεις και αυξάνουν τη ζήτηση για συγκεκριμένες δεξιότητες. Πρόσφατη έρευνα της Adecco δείχνει ότι οι εργοδότες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην απόκτηση ταλέντων για τμήματα όπως η Πληροφορική, οι Πωλήσεις και η Ανάπτυξη Αγοράς, οι Προμήθειες, η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Παραγωγή και οι Λειτουργίες, το Marketing (Digital και Social Media), τα Νομικά (GDPR) και τομείς που σχετίζονται με την Υγεία.

Έτσι, οι πιο περιζήτητες ειδικότητες και δεξιότητες που, μέχρι το 2025 τουλάχιστον, θα ζητούνται από την αγορά εργασίας περιλαμβάνουν:

Το Data Science (ανάλυση δεδομένων) & το Cloud Computing: Οι αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων, καθώς και οι προγραμματιστές χρειάζονται για την ανάλυση και τη χρήση δεδομένων σε πάρα πολλούς κλάδους. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που υπάρχουν και που καθημερινά δημιουργούνται στο διαδίκτυο είναι πολύ χρήσιμα στη λήψη αποφάσεων. Από το πόσο και τι θα παράγει μία επιχείρηση, μέχρι και τι πολιτική θα ακολουθήσει στο marketing και τις δημόσιες σχέσεις, όλα μπορούν να στηριχθούν στα δεδομένα και την ανάλυσή τους.

Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) και Μηχανική Μάθηση (M.L.): Ειδικοί στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών A.I. και M.L., προσφέροντας λύσεις για αναγνώριση προτύπων και αυτοματοποίηση σε πολλές διαδικασίες.

Το Big Data Science: Επαγγελματίες ειδικευμένοι στη διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων για πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις. Στην ουσία, το big data science είναι η ανάλυση πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων.

Το Digital Marketing & το Digital Strategy: Πολλές επιχειρήσεις έχουν καταλάβει την αξία της διαφήμισης και της προώθησης στο διαδίκτυο και ζητούν ειδικούς στον ψηφιακό κόσμο, που γνωρίζουν να σχεδιάζουν ψηφιακές στρατηγικές προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων. Πλέον, το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση να αυξήσει το εύρος των δραστηριοτήτων της κατά πολύ, κερδίζοντας και πολλά περισσότερα.

Ασφάλεια Πληροφοριών & Κυβερνοασφάλεια: Ειδικοί που αντιμετωπίζουν απειλές και ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε συστήματα και δίκτυα πληροφορικής. Όσο περισσότερο εξελίσσεται το διαδίκτυο και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο και οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτό αυξάνονται. Πλέον, οι περισσότεροι πληρώνουν με το κινητό τους και μεταφέρουν σε αυτό τα προσωπικά τους έγγραφα ηλεκτρονικά. Η ασφάλεια των πληροφοριών αποτελεί απαραίτητη παράμετρο ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας μας.

Πηγή εικόνας: freepik.com

Η συνεχής εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου απώλειας θέσεων εργασίας, λόγω της αυτοματοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων. Η αυτοματοποίηση προβλέπεται να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 85 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ιδίως εκείνων που αφορούν χειρωνακτική εργασία και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Επιπλέον, οι «soft δεξιότητες», όπως η κριτική σκέψη, η αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η ηγεσία, παραμένουν ζωτικής σημασίας, συμπληρώνοντας τις τεχνικές δεξιότητες και επιτρέποντας τον αποτελεσματικό χειρισμό σύνθετων προκλήσεων στον χώρο εργασίας, καθώς δεν αρκούν οι τεχνικές γνώσεις ανάλυσης και πληροφορικής μόνο, αλλά και η κατανόηση των θεμάτων που οι ειδικοί πραγματεύονται και η ορθή παρουσίασή τους.

Η ζήτηση για αυτούς τους εξειδικευμένους τομείς θα επηρεάσει, επίσης, τη διαμόρφωση των μισθών, καθώς η ανάγκη πλήρωσης θέσεων υψηλής ειδίκευσης οδηγεί τις μισθολογικές κλίμακες προς τα πάνω. Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, οι εταιρείες θα προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα αμοιβών και παροχών για να προσελκύσουν τα απαιτούμενα ταλέντα, παρέχοντας στα στελέχη ενισχυμένη διαπραγματευτική ισχύ. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν την εργασία τους και δεν θα βρεθούν σε χειρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα περιζήτητα επαγγέλματα: Ποιες ειδικότητες δίνουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, naftemporiki.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Μυρλίδης
Βασίλης Μυρλίδης
Γεννήθηκε το 1999 στο Διδυμότειχο, όπου και μεγάλωσε. Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, συγκεκριμένα, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εφαρμοσμένα οικονομικά, τη στατιστική, τις διεθνείς αγορές, τη διεθνή πολιτική, την κατανομή ισχύος και την πολιτική φιλοσοφία. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη μουσική, καθώς παίζει κιθάρα, γιουκαλίλι, σάζι και τζουρά αλλά και την παραγωγή μουσικής, την ηχοληψία, όπως επίσης και τη ζωγραφική.