15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΤα 10 τραγούδια της Eurovision με τα περισσότερα streams στο Spotify

Τα 10 τραγούδια της Eurovision με τα περισσότερα streams στο Spotify


Της Μαρίας Κουλούρη,

Η Eurovision του 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 13 Μαΐου στο Liverpool. Νικήτρια αναδείχθηκε η Σουηδία, για 7η φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, με τη Loreen και το τραγούδι της, Tattoo. Όμως, αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των eurofans, καθώς η νίκη της προήλθε από τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών, αφού στην ψηφοφορία του κοινού νικητής αναδείχθηκε ο Φινλανδός Käärijä με το τραγούδι του Cha Cha Cha, έχοντας, μάλιστα, τεράστια διαφορά βαθμών. Η «γκρίνια», ωστόσο, φαίνεται να μην έχει επηρεάσει την επιτυχία του Tattoo, αφού δεσπόζει στα παγκόσμια charts και στο Spotify, ενώ φαίνεται να ακολουθεί την πορεία τραγουδιών του διαγωνισμού που σημειώνουν μεγάλους αριθμούς ακροάσεων στη διεθνή πλατφόρμα μουσικής. Ας δούμε τα 10 τραγούδια της Eurovision με τις περισσότερες ακροάσεις στο Spotify.

10. Think About Things – Daði Freyr (Daði & Gagnamagnið)

Το Think About Things των Daði & Gagnamagnið επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ισλανδία στη Eurovision του 2020. Ο διαγωνισμός, ωστόσο, ακυρώθηκε, εξαιτίας του COVID-19 και στέρησε από την Ισλανδία πιθανότατα την πρώτη της νίκη, αφού αποτελούσε μεγάλο φαβορί στα προγνωστικά. Το τραγούδι το έγραψε ο ίδιος ο Daði Freyr, αφιερώνοντάς το στη νεογέννητη κόρη του. Ο ’80s ήχος, οι tiktok χορευτικές κινήσεις και οι πράσινες πιτζάμες του συγκροτήματος οδήγησαν στην ευρεία αποδοχή του τραγουδιού, το οποίο, αν και δεν παρουσιάστηκε ποτέ στη σκηνή της Eurovision, μετρά ήδη πάνω από 130.783.238 ακροάσεις, ενώ σημαντική ήταν και η ραδιοφωνική του επιτυχία. Για την ιστορία, οι Daði & Gagnamagnið επιλέχτηκαν να εκπροσωπήσουν και το 2021 την Ισλανδία, όμως στάθηκαν ξανά άτυχοι, αφού δυο μέλη τους διαγνώστηκαν θετικά στον COVID-19 λίγο πριν τον ημιτελικό κι έτσι δεν κατάφεραν να εμφανιστούν live. Όμως, χρησιμοποιήθηκε το βίντεο της δεύτερης πρόβας τους και προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό, καταλαμβάνοντας την 4η θέση.

9. Brividi – Mahmood & Blanco

Δύο μεγάλα ονόματα της ιταλικής μουσικής βιομηχανίας αυτή τη στιγμή, ο Mahmood (ο οποίος εκπροσώπησε την Ιταλία και το 2019) και ο Blanco, επιλέχθηκαν μέσα από το Φεστιβάλ San Remo να εκπροσωπήσουν την Ιταλία στη Eurovision του 2022, στην οποία ήταν και διοργανώτρια ύστερα από τη νίκη των Maneskin το 2021. Η επιλογή τους φαίνεται πως ήταν πετυχημένη, αφού κατέκτησαν την 6η θέση στον μεγάλο τελικό. Η λέξη “Brividi”, δηλαδή ρίγος, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σχέση δυο ερωτευμένων ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον έρωτα, τις δυσκολίες επικοινωνίας, τον φόβο της εγκατάλειψης και την ενότητά τους απέναντι στο κάθε εμπόδιο. Τα streams του τραγουδιού ξεπερνούν τα 131.317.378.

Ο Måns Zelmerlöw. Πηγή εικόνας: edition.cnn.com / Δικαιώματα χρήσης: Nigel Treblin/Getty Images/File

8. HeroesMåns Zelmerlöw

Το πρώτο από τα 3 τραγούδια της Σουηδίας σε αυτήν τη λίστα. Το Heroes αναδείχθηκε ως το νικητήριο τραγούδι στη Eurovision του 2015, αποσπώντας 365 βαθμούς. Το γεγονός, όμως, πως νίκησε μόνο στη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών, βγαίνοντας μόλις τρίτο στη βαθμολογία του κοινού, προκάλεσε αντιδράσεις, αφού το κοινό ανέδειξε νικήτρια την Ιταλία με το Grande Amore των Il Volo και δεύτερη τη Ρωσία με το A Million Voices της Polina Gagarina. Το τραγούδι, ωστόσο, γνώρισε μεγάλη αναγνώριση, όχι μόνο για τον ήχο, αλλά και για τα οπτικά του εφέ στη live εμφάνιση, τα οποία έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη Eurovision. Το τραγούδι αφορά την ιστορία ενός παιδιού που δέχεται bullying (που συνιστά προσωπικό βίωμα του ερμηνευτή) και η ιστορία του ξεδιπλώνεται με γραφικά στη σκηνή. Τα streams του ξεπερνούν τα 150.000.000.

 7. SoldiMahmood

Ο Mahmood είναι ο μόνος ερμηνευτής του οποίου και οι δύο συμμετοχές βρίσκονται στο top 10 των τραγουδιών της Eurovision με τις περισσότερες ακροάσεις. Το Soldi αποτελεί μια βιογραφία του Mahmood, αφού ο πατέρας του σε μικρή ηλικία τον εγκατέλειψε κυνηγώντας τα χρήματα, εξού και ο τίτλος του τραγουδιού, soldi, δηλαδή χρήματα στα ιταλικά. Συνδυάζοντας R&B και Trap στοιχεία, το τραγούδι κατάφερε να εντυπωσιάσει, κατακτώντας και τη 2η θέση στον διαγωνισμό του 2019, αλλά και τα παγκόσμια charts. Ακόμη και σήμερα, το Soldi ακούγεται σε όλα τα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα, ενώ τα streams του ξεπερνούν τα 219.169.044.

6. Euphoria Loreen

Η πρώτη νίκη της Loreen το 2012 και η 5η κατά σειρά νίκη της Σουηδίας, αυτή τη φορά έχοντας άνετη επικράτηση και σε κοινό και σε επιτροπές. Ίσως μία από τις πιο εμφατικές νίκες στην ιστορία του διαγωνισμού, αφού για πολλούς το Euphoria θεωρείται ως το κορυφαίο κομμάτι της Eurovision. Ο EDM ήχος σε συνδυασμό με την άρτια σκηνοθετικά minimal εμφάνιση στη σκηνή οδήγησαν το Euphoria στην κορυφή των charts, ενώ ακόμα και σήμερα, 11 χρόνια μετά, το τραγούδι ακούγεται σε όλα τα ραδιόφωνα και είναι γνωστό σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τον διαγωνισμό. Στην επιτυχία αυτή σαφώς έχει συμβάλει και η εξαιρετική φωνή της Loreen, η οποία ερμήνευσε την ευφορία που νιώθει κάποιος, όταν είναι με τον άνθρωπο που αγαπά με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ πως και το Tattoo δε θα αργήσει να εμφανιστεί στο top αυτό. Ανεξαρτήτως γούστου, η Loreen αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη. Το Euphoria μετρά πάνω από 219.951.344 streams.

5. Waterloo – ABBA

Το μόνο τραγούδι του περασμένου αιώνα που βρίσκεται σε αυτό το top. Η συμμετοχή αυτή των ABBA έδωσε στη Σουηδία την πρώτη της νίκη στη Eurovision του 1974 και αποτέλεσε την αφετηρία της τεράστιας καριέρας του συγκροτήματος. Το Waterloo ίσως αποτελεί μέχρι και σήμερα, 49 χρόνια μετά, το πιο γνωστό κομμάτι στην ιστορία του διαγωνισμού και οι ABBA τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες του. Επίσης, η νίκη τους αυτή εδραίωσε το είδος της pop στον διαγωνισμό, το οποίο αποτελεί το βασικό είδος μουσικής της Eurovision μέχρι και σήμερα. Το τραγούδι μετρά πάνω από 244.221.025 streams.

4. FairytaleAlexander Rybak

Το Fairytale έδωσε τη νίκη στη Νορβηγία στη Eurovision του 2009, τερματίζοντας πρώτο με διαφορά και στην ψηφοφορία των επιτροπών, αλλά και σε αυτή του κοινού. Η ιστορία μιας χαμένης αγάπης του Alexander υπό τη συνοδεία του ήχου του βιολιού του άγγιξε τόσο πολύ το ευρωπαϊκό κοινό, που ακόμα και σήμερα το τραγούδι θεωρείται ένα από τα κορυφαία του διαγωνισμού, ενώ από την αρχή της κυκλοφορίας του όλοι ήξεραν πως πρόκειται να κερδίσει τον διαγωνισμό του 2009. Μάλιστα, το τραγούδι κατέχει το ρεκόρ πόντων, σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα ψηφοφορίας, δηλαδή τον συμψηφισμό βαθμολογίας κοινού και επιτροπών, μετρώντας 387 βαθμούς, αριθμό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. Αποτέλεσε την 3η νίκη της Νορβηγίας στον διαγωνισμό και μετρά πάνω από 272.723.112 streams.

Οι Måneskin. Πηγή εικόνας: eurovision.tv / Δικαιώματα χρήσης: EBU/Thomas Hanses

3. Zitti e Buoni Måneskin

Μια rock συμμετοχή είχε να κερδίσει από το 2006 και το Hard Rock Hallelujah των Lordi από τη Φινλανδία, όμως το 2021 τα κατάφεραν οι Måneskin για λογαριασμό της Ιταλίας. Το νεαρό συγκρότημα μάγεψε όχι μόνο το κοινό της Eurovision, αλλά και όλο τον κόσμο, αφού μετά τον διαγωνισμό η επιτυχία του έχει εκτοξευτεί, φτάνοντας μέχρι και την υποψηφιότητα καλύτερου νέου καλλιτέχνη στα Grammy του 2023. Η ιταλική γλώσσα, σε συνδυασμό με τον glam rock ήχο, αποτέλεσε πρωτοπορία για την Ιταλία στον διαγωνισμό, η οποία ρίσκαρε και πέτυχε. Το συγκρότημα γνωρίζει τεράστια επιτυχία, με τα τραγούδια του να σκαρφαλώνουν στα charts και να ακούγονται σε όλα τα ραδιόφωνα. Το Zitti e Buoni αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ σε όλους εκείνους που κατακρίνουν τις ζωές των άλλων και μιλούν για καθετί που δεν τους αφορά. Μετρά πάνω από 392.515.214 streams.

Η Rosa Linn. Πηγή εικόνας: eurovision.tv  Δικαιώματα χρήσης: EBU / Nathan Reinds

2. SNAP – Rosa Linn

Ίσως η πιο ιδιαίτερη περίπτωση αυτής της λίστας. Το SNAP είναι το μόνο τραγούδι της λίστας που δεν τερμάτισε στην κορυφαία δεκάδα του διαγωνισμού, αφού κατετάχθη μόλις στην 20η θέση της Eurovision 2022. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε σε τίποτα το τραγούδι να γίνει παγκόσμια επιτυχία μέσω της πλατφόρμας TikTok και τη Rosa Linn να ταξιδέψει έως τις Η.Π.Α. ως καλεσμένη του Jimmy Fallon στο The Late Night Show. Το κορίτσι από την Αρμενία με την υπέροχη φωνή γνωρίζει τεράστια αναγνώριση, με το SNAP να ακούγεται στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και να μετρά ήδη πάνω από 641.111.256 streams, έναν αριθμό μεγάλο για τα δεδομένα ενός τραγουδιού, που προέρχεται από μια χώρα πληθυσμού μόλις 3 εκατομμυρίων. Πού να το φανταζόταν η Rosa πως το τραγούδι, το οποίο έγραψε ένα βράδυ στο δωμάτιό της για να εκφράσει την κακή ψυχολογική της κατάσταση, θα γνώριζε τέτοια επιτυχία.

Ο Duncan Laurence. Πηγή εικόνας: eurovision.tv / Δικαιώματα χρήσης: Thomas Hanses

1. Arcade Duncan Laurence

Είναι το τραγούδι της Eurovision με τα περισσότερα streams, τα οποία ξεπερνούν τον εκκωφαντικό αριθμό του 1 δισεκατομμυρίου! Το Arcade ήταν το νικητήριο τραγούδι της Eurovision 2019 και η 5η νίκη της Ολλανδίας, τερματίζοντας, ωστόσο, δεύτερο και στη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών, αλλά και του κοινού. Όπως και το SNAP, το Arcade οφείλει την τεράστια επιτυχία του στο TikTok, το οποίο το βοήθησε να αναδειχθεί σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, το αξίζει και με το παραπάνω. Ο Duncan Laurence έγραψε το τραγούδι για την απώλεια μιας νέας γυναίκας του κοντινού του περιβάλλοντος, η οποία υπέφερε μετά από τον χωρισμό της, ενώ σημειώνει πως το τραγούδι αφορά το κυνήγι της απρόσιτης αγάπης που μοιάζει ακατόρθωτο. Οι δυνατοί στίχοι του τραγουδιού και η υπέροχη φωνή του Duncan άγγιξαν συναισθηματικά εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ απέδειξαν πως, αυτά σε συνδυασμό με ένα απλό staging, το οποίο περιλαμβάνει ένα πιάνο και έναν προβολέα, αρκούν για να εντυπωσιάσουν. Ποιόν δεν θα άγγιζε, άλλωστε, η φράση “loving you is a losing game;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • From Loreen to Måneskin: The 10 most streamed Eurovision songs of all time in 2023, thetab.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.