19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το μενού του έρωτα» του Nicolas Barreau

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το μενού του έρωτα» του Nicolas Barreau


Της Μιχαέλας Αθηνιώτη, 

Ο Nicolas Barreau είναι Γαλλο-Γερμανός συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1980 στο Παρίσι. Έχει σπουδάσει ρομανική φιλολογία και πολιτισμό και έχει εργαστεί σε βιβλιοπωλείο στο κέντρο του Παρισιού, έχοντας μεγάλη αγάπη για τα βιβλία. Το όνομα, όμως, Nicolas Barreau, αποτελεί μονάχα ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για την έκδοση των βιβλίων του. Μέχρι στιγμής, έχει γράψει πολλά best seller βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το καινούριο του βιβλίο με τίτλο Το μενού του έρωτα (Menu d’amour) κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συνέχεια του παγκόσμιου best seller με τίτλο Η εποχή των Κερασιών, που κυκλοφορεί, επίσης, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο του Barreau Το Μενού του Έρωτα αποτελεί μια διασκεδαστική ιστορία αγάπης μεταξύ κουζίνας και λογοτεχνίας, μιας μαγείρισσας και ενός συγγραφέα.

Ο Nicolas Barreau. Πηγή εικόνας: aliceinbookworld.blogspot.com

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Αντρέ, όταν έπειτα από πίεση που του ασκήθηκε από τον εκδότη και εργοδότη του, εμφανίζεται και παρουσιάζει ο ίδιος το δεύτερο, καινούριο του βιβλίο και αποκαλύπτει το πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από το πρώτο, best seller, βιβλίο του, το κοινό κρέμεται από τα χείλη του. Αν και φαινομενικά ο δρόμος στην επαγγελματική ζωή του είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», εκείνος στο νου του γυροφέρνει ένα άλλο ζήτημα. Επιδιώκει να κάνει πρόταση γάμου στη γυναίκα της ζωής του. Έπειτα από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, προσπαθεί ξανά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο, το εστιατόριο μπιστρό «Η εποχή των κερασιών» της συντρόφου του, που ακούει στο όνομα Ορελί, βραβεύεται με ένα αστέρι Michelin. Το ξαφνικό νέο ανατρέπει τα σχέδιά του, όταν η νεαρή μαγείρισσα έρχεται εντελώς απροετοίμαστη και αντιμέτωπη με μια επέλαση πελατών, που όμοιά της δεν είχε αντικρύσει ξανά, στο εστιατόριο που κληρονόμησε από τον πατέρα της και γνώριζε από παιδάκι. Όταν λίγο καιρό αργότερα μαθαίνει πως το αστέρι της προορίζονταν για ένα άλλο εστιατόριο, που τύχαινε να έχει το ίδιο όνομα με το δικό της, ο κόσμος της Ορελί και του Αντρέ ανατρέπεται ξανά.

Πλέον ο Αντρέ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ζαν-Μαρί Μαρροννιέ, έναν βραβευμένο και πολύ γνωστό μάγειρα, που η γυναίκα της ζωής του φαίνεται να θαυμάζει, χωρίς όρια. Αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή το πρόβλημά του ήταν οι αποτυχημένες προσπάθειες να ζητήσει την Ορελί σε γάμο, πλέον έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες του τις σκέψεις, αφού γεννάται για πρώτη φορά μέσα του το δηλητηριώδες αίσθημα της ζήλειας και συνεχώς βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του.

Το βιβλίο Το Μενού του Έρωτα είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο. Είναι ένα ελαφρύ μυθιστόρημα που περιγράφει μια όμορφη ιστορία αγάπης. Διαβάζεται εύκολα και με μεγάλη ευχαρίστηση. Είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για απλούς ανθρώπους και μεταδίδει πλούσια συναισθήματα. Αναμφίβολα, είναι ένα βιβλίο που φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με αισθήματα και καταστάσεις που έχει βιώσει και ο ίδιος, κάνοντάς τον να ταυτιστεί με τους ήρωες και τις ιστορίες τους. Η ιστορία του Αντρέ και της Ορελί είναι ξεκαρδιστική και άκρως ρεαλιστική. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιβλίων ρομαντικής κομεντί.

Πηγή Εικόνας: diedro.gr

Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με όμορφες περιγραφές του Παρισιού και ταξιδεύει τον αναγνώστη στα μέρη, όπου διαδραματίζεται η ιστορία των δύο πρωταγωνιστών. Ταξιδεύει σε έναν παράλληλο κόσμο, αυτόν του Αντρέ και της Ορελί, που αν και αποτελούν χαρακτήρες μυθοπλασίας, μοιάζουν να είναι τόσο αληθινοί.

Το Το Μενού του Έρωτα είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται αβίαστα, παρ’ όλα αυτά πραγματεύεται βασικά ζητήματα που ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε σχέση. Μέσα από τη σχέση της Ορελί και του Αντρέ καταδεικνύονται τα εμπόδια που φέρνει στην κοινή ζωή του ζευγαριού η ζήλεια. Ο άνθρωπος αλλάζει από αυτό το πικρό αίσθημα και πολλές φορές κάνει τραγικά λάθη. Οι ήρωες του βιβλίου του Barreau είναι άκρως ανθρώπινοι και, όπως όλοι μας, έχουν ορισμένα μειονεκτήματα, που μπορούν να βγάλουν «αγκαθάκια» στην κατά τα άλλα τέλεια σχέση τους.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ταυτίστηκε βαθύτατα με τους ήρωές του, χαιρόταν με τη χαρά τους και συγκινήθηκε από την ιστορία τους, τόσο που πίστεψε, όπως δηλώνει ο ίδιος στο βιβλίο του, ότι θα υπάρχουν στ’ αλήθεια. Δεν θα τον εξέπληττε, άλλωστε, αν μια μέρα οι δύο τους έμπαιναν αγκαλιασμένοι στο σπίτι του και τον ρωτούσαν ποια θα είναι η συνέχεια της ιστορίας τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχαέλα Αθηνιώτη
Μιχαέλα Αθηνιώτη
Γεννήθηκε το 2002 στον Πειραιά. Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελειώνοντας τις σπουδές της, επιθυμεί να ασχοληθεί με το marketing. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και σκοπεύει να μάθει όσες πιο πολλές μπορεί, ενώ ήδη γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και μαθαίνει Ισπανικά και Ιταλικά, παράλληλα με τις σπουδές της. Είναι εθελόντρια σε ζωοφιλικές εταιρίες και περνάει τον ελεύθερό της χρόνο με τα σκυλιά της ή διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία.