15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία"Dragon's Den": Όταν ένα τηλεοπτικό show προωθεί την επιχειρηματικότητα

“Dragon’s Den”: Όταν ένα τηλεοπτικό show προωθεί την επιχειρηματικότητα


Του Αναστάση Αναστασόπουλου, 

Το Dragon’s Den είναι μια τηλεοπτική εκπομπή όπου φιλόδοξοι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ή/και επιχειρήσεις σε μια ομάδα επενδυτών, οι οποίοι αναφέρονται ως «δράκοι». Η εκπομπή εμπνεύστηκε από μια παρόμοια σειρά στην Ιαπωνία και έχει προσαρμοστεί σε ποικίλες εκδόσεις σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, μέχρι να καταλήξει στην Ελλάδα.

Σε κάθε επεισόδιο, οι επιχειρηματίες κάνουν μια παρουσίαση του επιχειρηματικού τους σχεδίου στους «δράκους», αναζητώντας επενδύσεις για να πάνε το εγχείρημά τους στο επόμενο επίπεδο. Οι «δράκοι» έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις, να διαπραγματευτούν την πρόταση και, τελικά, να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν ή όχι τα χρήματά τους και να γίνουν συνεργάτες στην επιχείρηση.

Η εκπομπή ήταν δημοφιλής για το μείγμα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, καθώς και για τις γνώσεις που παρέχει σχετικά με την επενδυτική διαδικασία και τις προκλήσεις της έναρξης μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Επιπλέον, το Dragon’s Den προσφέρει μια ευκαιρία για διασύνδεση μεταξύ νέων επιχειρηματιών και επενδυτών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων ευκαιριών και ιδιαίτερα νέων start-ups για την ανάπτυξη της οικονομίας. Το επιχειρηματικό αυτό project βοηθάει την κοινωνία, επειδή παρέχει μια πλατφόρμα για νέους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να λάβουν αναγνώριση και χρηματοδότηση μεταξύ επιχειρηματιών και επενδυτών. Επίσης, παρέχει μια ευκαιρία για τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ επιχειρηματιών και επενδυτών.

Ενθαρρύνει την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην κοινωνία, γιατί μέχρι και στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν αντιλαμβανόταν πλήρως τη σημασία και το εύρος της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, το show δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς επιχειρηματίες που αναζητούν χρηματοδότηση να προσπαθήσουν να πείσουν αυτά τα ισχυρά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου με μία ιδιαίτερη παρουσίαση.

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: antenna.gr

Στο show υπάρχουν 4 επιχειρηματίες. Ο ένας από αυτούς είναι ο Πολ Ευμορφίδης, ο οποίος είναι ιδρυτής της Coco-Mat. Η Coco-Μat είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα ύπνου και επίπλων με έδρα την Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 και έχει αναπτύξει ένα σύστημα κατασκευής στρωμάτων από φυσικά υλικά όπως το λάστιχο, ο καρπός του καστανιού, ο καπνός και το βαμβάκι. Η εταιρεία έχει καταφέρει να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο δεύτερος είναι ο Χάρης Βαφειάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας με τη StealthGas που έχει έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Η εταιρεία ειδικεύεται στη μεταφορά υγρών φορτίων μεταξύ των θαλάσσιων λιμένων σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα ή εκμισθωμένα πλοία που είναι σχεδιασμένα ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά των L.P.G. (υγραερίου πετρελαίου) και των επικίνδυνων χημικών φορτίων. Ιδρύθηκε το 2004 και είναι καταχωρημένη στο Χρηματιστήριο του NASDAQ.

Επίσης, την ομάδα των επενδυτών-κριτών συμπληρώνουν ο Λέων Γιοχάη, που ασχολείται με επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας όπως το mining, η Μαρία Χατζηστεφανή, η οποία είναι η ιδρύτρια της διεθνούς φήμης εταιρείας καλλυντικών Rodial και, τέλος, η Λιλή Περγαντά, ιδρύτρια της Power Health, εταιρείας που παράγει φυτικά συμπληρώματα διατροφής.

Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό show γνωρίζει στους τηλεθεατές έννοιες που χρησιμοποιούνται στον χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας παράλληλα μια άλλη πλευρά της Ελλάδας, της σύγχρονης και καινοτόμας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστάσης Αναστασόπουλος
Αναστάσης Αναστασόπουλος
Γεννήθηκε το 2000 στην Κόρινθο. Είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Τον ενδιαφέρει η Χρηματοοικονομική και ασχολείται αρκετές ώρες με αυτή μέσα στη μέρα. Γνωρίζει Αγγλικά και στα ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται η πολιτική, η οικονομία, το χρηματιστήριο και οι ταινίες.