15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήAva Max – “Diamonds & Dancefloors” (2023): Το ξεκίνημα της χρονιάς με...

Ava Max – “Diamonds & Dancefloors” (2023): Το ξεκίνημα της χρονιάς με ένα καταπληκτικό άλμπουμ


Του Αλέξανδρου Βωβίδη,

Το άλμπουμ “Diamonds & Dancefloors” είναι η συνέχεια της Ava Max στο πρωτοποριακό ντεμπούτο της το 2020 “Heaven & Hell”, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του καλοκαιριού του 2018 και περιλάμβανε τη μεγάλη διεθνή επιτυχία “Sweet but Psycho”. Με το Diamonds & Dancefloors, συνεχίζει να «χτίζει» πάνω στους ήχους και τη φήμη που απέκτησε με το ντεμπούτο της άλμπουμ. Είναι μια ακούραστη παραγωγός μουσικής για νυχτερινά κέντρα, που αντλεί πολλή έμπνευση από τις drag και queer κοινότητες. Αν νομίζατε ότι το ντεμπούτο της άλμπουμ ήταν πολύ επικεντρωμένο στη dance-pop, το νέο της είναι διπλάσια. Δεν υπάρχει χρόνος για μακροσκελείς εισαγωγές, interludes ή αλλαγές πλήκτρων στα 14 τραγούδια, το μεγαλύτερο έχει διάρκεια μόνο 3:10. Αντίθετα, τα τραγούδια ξεκινούν και τελειώνουν το ίδιο γρήγορα.

Πηγή εικόνας: popcrush.com

Το “Maybe You’re the Problem”, το βασικό single του άλμπουμ, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2022. Οι στίχοι, που κατηγορούν τον πρώην της για την κατάρρευση της σχέσης τους, υποστηρίζονται από την καταρρακτώδη ενέργεια και τον οδηγό ρυθμό του τραγουδιού. Τα γραφικά του νέου άλμπουμ της Ava παρουσίαζαν τα μακριά, πλέον, φλογερά κόκκινα μαλλιά της σε αντίθεση με το ασύμμετρο ξανθό “Max Cut” που φορούσε για το μεγαλύτερο μέρος της εποχής του ντεμπούτου. Παρά το γεγονός ότι το single δεν πέτυχε το ίδιο επίπεδο επιτυχίας με άλλα της τραγούδια, όπως το “Sweet but Psycho” ή το “The Motto”, ο ήχος και το στυλ της –που περιελάμβανε μια τάση για βαμμένα μαλλιά και φτερά, φανταχτερό μακιγιάζ και εξαιρετικά χορογραφημένες παραστάσεις—κατάφεραν να της κερδίσουν αφοσιωμένους θαυμαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σημαντική αναγνώριση στην Ευρώπη.

Το Diamonds & Dancefloors είναι ένα άλμπουμ που δημιουργήθηκε για να το ακούσετε ενώ ντύνεστε για να βγείτε ή όταν είστε ήδη στο κλαμπ. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί μπαλάντα. Δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι στο οποίο επιβραδύνει για να γίνει συναισθηματικό ή στοχαστικό ή τα φωνητικά και η αφήγηση να είναι πιο σημαντικά από τη μουσική. Τα τραγούδια βρίσκονται σε ένα επίπεδο ενέργειας και η ανακατεμένη λίστα τραγουδιών δεν θα εμποδίσει την παράδοση του θέματος του άλμπουμ. Μια ελαφριά πλοκή διαγράφεται από την αρχή μέχρι το τέλος, απλά δεν είναι απαραίτητο να κολλήσετε για να εκτιμήσετε αποτελεσματικά το υλικό. Φαίνεται ότι η Max φτιάχνει τη μουσική που ξέρει ότι είναι καλή στην παραγωγή και θέλει να διεγείρει τη διασκέδαση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η συνέπεια, βέβαια, μεταξύ των τραγουδιών μπορεί να κάνει το άλμπουμ να μην είναι ελκυστικό σε όσους δεν ενδιαφέρονται για τον ήχο. Ομοίως, η ίδια έκανε τα single να μην είναι τόσο ιδιαίτερα ή άξια προσοχής από τα άλλα κομμάτια. Πρωτοβγήκαν πέντε κομμάτια πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ της και δεν υπάρχει πραγματικός δείκτης για το ποιο επιλέχθηκε για single.

Το Diamonds & Dancefloors ανοίγει με το “Million Dollar Baby” και αντικατοπτρίζει τη διάθεση στην αρχή μιας βραδιάς, όταν νιώθεις στην κορυφή του παιχνιδιού σου, ακόμα πεπεισμένος ότι η εμφάνισή σου ήταν η σωστή επιλογή και ότι θα βρεις κάποιον να χορέψεις ή ίσως ακόμα και να σε πάει σπίτι σου. Ας παραδεχτούμε ότι αυτός ήταν ο στόχος οποιουδήποτε κλαμπ κομματιού. Το “Sleepwalker” ακολουθεί και περιλαμβάνει ένα solo κιθάρας –μια από τις καλύτερες μουσικές στιγμές του άλμπουμ– ως γέφυρα του τραγουδιού. Το “Hold Up (Wait a Minute)” είναι ακόμη ένα επιτυχημένο κομμάτι, όπου η Ava βρίσκει τον άντρα της να μιλάει με ένα άλλο κορίτσι. «Ποιο είναι αυτό το κορίτσι; Ω, αυτή δεν είμαι εγώ/ Πες ότι είναι φίλη, δεν είναι mon amie», τραγουδά με ένα πολυεπίπεδο φωνητικά ύφος. Το ομότιτλο κομμάτι έρχεται στη μέση και η παραγωγή κάνει εξαιρετική δουλειά, μιμούμενη το οπτικό αποτέλεσμα των διαμαντιών. Το “In the Dark” τη βρίσκει απογοητευμένη με έναν εραστή που της δίνει προσοχή μόνο αργά το βράδυ, ενώ ο δυνατός ρυθμός του “Turn Off the Lights” αναμειγνύεται με παραμορφωμένα φωνητικά για να δημιουργήσει ένα από τα πιο πιασάρικα ρεφρέν.

Πηγή εικόνας: biccy.it

Μπορείτε να νιώσετε τη νύχτα να τελειώνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τραγουδιών, όπως το “Cold As Ice”, το οποίο διερευνά την τάση της να αφήνει τους άντρες να θέλουν περισσότερα. Είναι παρούσα μόνο όταν θέλει να είναι, τραγουδώντας «Mην κάνεις λάθος/ Είμαι λίγο έξω από το μυαλό μου, γιατί είμαι κρύα σαν πάγος». Το “Last Night on Earth” ακούγεται σαν το τέλειο ending/τραγούδι, αν δεν ακολουθούσε το “Dancing’s Done”. Η Ava ιντριγκάρεται από το αντικείμενο της στοργής της για το βράδυ και το αίσθημα του πειρασμού μεταξύ τους. Η πίστα μπορεί να κλείνει, αλλά είναι έτοιμη για να συνεχιστεί η βραδιά ή ίσως για μια άλλη περιστροφή στο άλμπουμ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Diamonds & Dancefloors, genius.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Βωβίδης
Αλέξανδρος Βωβίδης
Αρχικά ξεκίνησε για σπουδές στην Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας – Deree. Μετά από 4 χρόνια, τον κέρδισαν τα Social Media και το Marketing, καθώς και η φωτογραφία και το βίντεο. Τον ερχόμενο χρόνο θα βρεθεί για σπουδές στην σχολή του Ant1 Media Lab για να ασχοληθεί με την εικονοληψία και το blogging. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τα podcasts θίγοντας ποίκιλα θέματα. Είναι γενικότερα ανήσυχο πνεύμα όπου του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και να ενημερώνετε πάντα για όλη την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα.