15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαSaudi Aramco: Θα είναι ο τελευταίος πεσών ανάμεσα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς;

Saudi Aramco: Θα είναι ο τελευταίος πεσών ανάμεσα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς;


Του Θάνου Αβαρικιώτη, 

Βρισκόμαστε στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, κατά την οποία τα ορυκτά καύσιμα αρχίζουν και λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο, με το γεγονός αυτό να δυσχεραίνει την οικονομία όλων των κρατών, έχοντας ακόμη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των lockdown και του «παγώματος» των αγορών. Επιπροσθέτως, οι γεωπολιτικές κρίσεις —με επίκεντρο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία—, αλλά και το πολυσυζητημένο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων απρόσμενων καιρικών φαινομένων, εντείνουν περαιτέρω την ανάγκη για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως και τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου. Έτσι, ήδη πολλά κράτη έχουν ξεκινήσει να θέτουν σε ισχύ τις στρατηγικές τους για την «πράσινη» μετάβαση, με στόχο την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Σε αυτήν την κατάσταση, έρχεται εντελώς αντίθετη η απόφαση της supermajor εταιρείας Aramco, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου (και φυσικού αερίου) με έδρα τη Σαουδική Αραβία, η οποία διπλασιάζει τις επενδύσεις της στον κλάδο. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαίου στον πλανήτη, καθώς παράγει 1 στα 14 βαρέλια που πωλούνται παγκοσμίως καθημερινά. Με την απόφασή της να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον τομέα αυτόν, στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου ημερησίως έως το 2030, αλλά και την αύξηση παραγωγής φυσικού αερίου κατά περίπου 50%. Έτσι, με το σκεπτικό πως οι υπόλοιποι ανταγωνιστές σιγά σιγά θα αλλάζουν τομέα δραστηριότητας, κατευθυνόμενοι προς τις «πράσινες» επενδύσεις, η Armaco στοχεύει να γίνει ο κυρίαρχος της αγοράς.

Όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα που δημιουργούν με την παραγωγική τους ισχύ, η απάντηση της εταιρείας —μέσω υψηλόβαθμων στελεχών της— είναι πως κατά την παραγωγή τους έχουν τη χαμηλότερη εκπομπή άνθρακα προς το περιβάλλον. Συνεπώς, αφού γίνει ο πρωταγωνιστής του κλάδου, οι συνολικές εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης, τονίζουν πως γίνεται αυτή η επέκταση, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αργό πετρέλαιο, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ακόμα, γίνεται ο ισχυρισμός από τη μεριά της εταιρείας πως η ζήτηση αυτή δεν θα μειωθεί έως το 2050 και μέχρι τότε θέλουν να ξεχωρίζουν στον κλάδο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Βέβαια, πολλοί επικριτές τους ισχυρίζονται πως τα επιχειρήματά τους πρέπει να θεωρηθούν άτοπα, καθώς μόνο το 15% των εκπομπών του άνθρακα παράγεται από τα εργοστάσια και, συνεπώς, όσο παρέχεται πετρέλαιο στο ευρύ κοινό, άλλο τόσο θα παραμένουν υψηλές οι εκπομπές καθημερινά, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: nytimes.com, Φωτογράφος: Alex Welsh

Παραδόξως, η Σαουδική Αραβία είχε υπογράψει τον Οκτώβριο του 2021 ότι σε διάστημα 40 ετών θα έχει μειώσει τις εκπομπές άνθρακα μέσω των επενδύσεων σε Α.Π.Ε. Ωστόσο, επί της ουσίας, οι οικονομικές δραστηριότητές της παραμένουν άμεσα εξαρτημένες και συνδεδεμένες με τις εξαγωγές πετρελαίου, γεγονός που θα την οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση σε αυτόν τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής, καθώς το 1980 πήρε τον πλήρη έλεγχο. Έτσι, καθίσταται δικαιολογημένη η συνολική κίνηση της Aramco και τελικά θα βγει προς όφελος όλου του κράτους η συγκεκριμένη επέκταση, δημιουργώντας κέρδη τεραστίων διαστάσεων.

Συνοψίζοντας, αξίζει να κρατήσουμε πως για ακόμα μία φορά η Σαουδική Αραβία είναι εκείνη που πιθανότατα μπορεί να καθορίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη διακύμανση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς λαμβάνοντας την απόφαση να παρατείνει τη δραστηριότητά της στον χώρο της παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνει τα έσοδα από εταιρείες που αλλάζουν σταδιακά τον προσανατολισμό τους, στοχεύοντας στις Α.Π.Ε. Παράλληλα, αυξάνει τα δικά της έσοδα, αφού, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση για το πετρέλαιο. Τέλος, πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως το κόστος μετατροπής από ορυκτά καύσιμα σε Α.Π.Ε. είναι ακόμη δυσβάστακτο, τόσο για μεγάλες εταιρείες και εργοστάσιο όσο ακόμα και για τους απλούς πολίτες. Από την άλλη πλευρά, μπορεί τα μελλοντικά γεγονότα να μην ακολουθήσουν τις προβλέψεις της Aramco (και κάποιον Big Oil) και κερδισμένοι να στεφθούν εκείνοι που επένδυσαν άμεσα σε Α.Π.Ε. Ο χρόνος είναι εκείνος που θα δείξει προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα, δείχνοντας τον νικητή και τον χαμένο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Saudi Aramco bets on being the last oil major standing, ft.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Αβαρικιώτης
Θάνος Αβαρικιώτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Tμήμα της Λογιστικής και τον Χρηματοοικονομικών, έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Χρηματοοικονομικής. Ως λάτρης των αθλημάτων, στον ελεύθερό του χρόνο παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ.