20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτο «κυνήγι» της πολυπόθητης αυτοδυναμίας

Στο «κυνήγι» της πολυπόθητης αυτοδυναμίας


Του Ανδρέα Παρασκευόπουλου,

Το 2023 αποτελεί κομβικό έτος, διότι θα στηθούν τρεις κάλπες: μία για την ανάδειξη της νέας Kυβέρνησης και άλλες δύο για την ανάδειξη τοπικών αντιπροσώπων. Τα κόμματα έχουν ήδη προτείνει μερικούς υποψήφιους για τα τοπικά και κοινοβουλευτικά ψηφοδέλτιά τους. Μόνιμος «πονοκέφαλος» αποτελεί το σύστημα της απλής αναλογικής. Άπαντες κοιτούν να την προσπελάσουν, εστιάζοντας στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και τις ενέργειες που μπορούν να την αρωγήσουν στην προσπάθεια για επίτευξη αυτοδυναμίας. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τις επισκέψεις ανά την επικράτεια, περιορίζοντας στις απολύτως απαραίτητες του εξωτερικού, εκκινώντας μία άτυπη προεκλογική εκστρατεία. Προς το παρόν, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός συγκριτικά με τους άλλους υποψήφιους. Ωστόσο, πέραν της δημοτικότητας, το κυβερνών κόμμα επιδιώκει μέσω ορισμένων πολιτικών να προσελκύσει περαιτέρω ψηφοφόρους.

Πηγή εικόνας: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Πρώτος και δυσκολότερος σταθμός είναι η αύξηση των ποσοστών στις ηλικίες 17–30. Διαχρονικά, τα ποσοστά στη συγκεκριμένη ομάδα είναι αρκετά χαμηλά, γεγονός που προσπαθεί να ανατρέψει στις επερχόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Το κύμα ακρίβειας έχει ταλανίσει ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές των ενοικίων και τροφίμων. Μία δέσμευση της Κυβέρνησης για σημαντική μείωση του κόστους της φοιτητικής κατοικίας, ίσως να προσέλκυε μία μερίδα νέων ψηφοφόρων. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας είχε προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, οι οποίοι ζητούσαν την πλήρη κατάργησή της. Προς το παρόν φαίνεται να έχει ικανοποιηθεί μερικώς το αίτημά της, καθώς αυτή θα ‘ναι αρκετά περιορισμένη σε άτομα και με λιγότερες αρμοδιότητες. Βέβαια, μεγάλο πλήγμα για τα ποσοστά του κόμματος θα αποτελέσει το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι επί πληρωμή, αλλά και το ότι τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξισώθηκαν ως απλά απολυτήρια Λυκείου. Σ’ αυτά τα ακανθώδη ζητήματα η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις. Ακόμα, η προσθήκη νέων ηλικιακά υποψηφίων, με βάση αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα «εμψυχώσει» τα ποσοστά.

Δεύτερος στόχος είναι η αύξηση των κοινωνικών προνομίων στους λιγότερο προνομιούχους. Η Κυβέρνηση έχει στρέψει τα βλέμματα της προς τα εκεί. Ήδη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν εξαγγείλει πριν το Πάσχα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Βέβαια, το αυξανόμενο με γεωμετρική πρόοδο κύμα ακρίβειας δεν καλύπτει την αύξηση. Ούτε ασφαλώς την καλύπτει το πενιχρό food pass και fuel pass. Μία περαιτέρω αύξηση του μισθού είναι δέσμευση της Κυβέρνησης, εφόσον εκλεγεί. Ακόμα, η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το πρόγραμμα «στέγη για όλους», προκειμένου να αποκτήσουν τη δική τους στέγη τα νέα ζευγάρια. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά ίσως αναμείνουμε αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να διευρυνθεί για περισσότερους. Επίσης, στον τομέα της εργασίας, η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την εύρεση θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος «πρώτο ένσημο» και τέλος ο «ψηφιακός ατομικός κουμπαράς καταμέτρησης ενσήμων». Τα τελευταία μέτρα είναι αρκετά θετικά και αναμφισβήτητα οδηγούν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Τρίτο στόχο αποτελεί το γυναικείο κοινό. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να καταπολεμήσει τις έμφυλες διακρίσεις και την ενδοοικογενειακή βία μέσω της θέσπισης νέων, αυστηρών νόμων για τους παραβάτες. Ας μην λησμονηθεί το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές, και των δύο φύλων, έχουν στηρίξει άμεσα το κίνημα #me_too. Επίσης, η επέκταση του ολοήμερου σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό αποτελεί θετική ενέργεια, όπως και η επέκταση της άδειας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στρέψει το βλέμμα του στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα τονίζει τα θετικά της καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προσπαθώντας, παράλληλα, να αλιεύσει ψηφοφόρους από το Κέντρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σε ποιους και πώς θα απευθυνθεί ο Κ. Μητσοτάκης για αυτοδυναμία, capital.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο λόγω σπουδών μετακόμισε στην Πάτρα. Είναι κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας και συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω στην Νεοελληνική Φιλολογία. Τα ενδιαφέροντά του είναι η ιστορία, η λογοτεχνία, η μουσική, ο κινηματογράφος, ενώ, παράλληλα ασχολείται και με την πολιτική επικαιρότητα.