20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το βουνό των Ναζί: Από το Μπράναου αμ Ινν...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το βουνό των Ναζί: Από το Μπράναου αμ Ινν στο Μπερχτεσγκάντεν» του Αριέλ Λεκαδίτη


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ίσως ένα γεγονός στην Παγκόσμια Ιστορία το οποίο συμπυκνώνει πολλές διαφορετικές πτυχές. Έχει έντονα πολιτικά, ιδεολογικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά, περίπλοκους σχεδιασμούς πάνω στις μάχες αλλά και στην εξόντωση των αντιπάλων κλπ. Όλα αυτά, φυσικά, προϋποθέτουν πολύωρες συσκέψεις και συναντήσεις των ηγετών από κάθε στρατόπεδο, σε μέρη καλά προστατευμένα και ενδεχομένως απόμερα. Ένας από τους κύριους πυρήνες της εποχής ήταν και η Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, ηγέτη των εθνικοσοσιαλιστών, του οποίου τα παράλογα και μισαλλόδοξα σχέδια καθόρισαν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα από τα κέντρα που είχε για να λαμβάνει τις αποφάσεις του ήταν και το βουνό Bertchtesgaden (Μπερχτσεσγκάντεν) στις Βαυαρικές Άλπεις σε ύψος 1000 μέτρων.

Το κατά γενική ομολογία άγνωστο στο ελληνικό κοινό μέρος αποτελεί και το κεντρικό θέμα του βιβλίου Το βουνό των Ναζί: Από το Μπράναου αμ Ινν στο Μπερχτεσγκάντεν του Αριέλ Λεκαδίτη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός. Ο συγγραφέας έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη για τα θέματα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα του Ισραήλ, ενώ μετέβη και στη Γερμανία για να μελετήσει επιπλέον πάνω στα εν λόγω ζητήματα. Σε ένα από τα ταξίδια του αυτά και, πιο συγκεκριμένα, στη Βιέννη, άρχισε να γεννάται η ανάγκη για τη δημιουργία του βιβλίου αυτού, ειδικά όταν επισκέφθηκε το Berchtesgaden, που, όπως αναφέρει, «έμελλε να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων ως η εξοχική κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ […] κατάλαβα πως τελικά ίσως να μην ισχύει». Το μέρος αυτό ήταν, όπως μας διηγείται, πολύ περισσότερα από ένας τόπος αναψυχής.

Ο συγγραφές Αριέλ Λεκαδίτης. Πηγή εικόνας: armosbooks.gr

Με το πόνημά του, λοιπόν, ο Λεκαδίτης έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, αφού δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη ως προς το θέμα. Μάλιστα, επιλέγει να αναπτύξει σφαιρικά το ζήτημα, δίνοντας και στους μη σχετικούς αναγνώστες τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να μπουν στο κλίμα της εποχής και να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές. Κατά αυτόν τον τρόπο η αφήγηση ξεκινά με το κύριο πρόσωπο του Β´ Παγκοσμίου, τον Αδόλφο Χίτλερ. Βλέπουμε εν συντομία τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τις φιλοδοξίες και το πάθος του για την ενασχόληση με τη ζωγραφική, με την οποία, όμως, δεν κατάφερε να ασχοληθεί, ενώ αποσαφηνίζεται ο μύθος περί της εβραϊκής καταγωγής του.

Η ανάλυση, έπειτα, στρέφεται προς τα μέρη που επισκέφτηκε ο Χίτλερ και επέδρασαν στην ψυχοσύνθεσή του, όπως η Βιέννη και το Μόναχο, και ανέπτυξαν κατά έναν βαθμό την αντισημιτική του ιδεολογία. Επίσης, περιγράφεται το κλίμα που επικρατούσε στη Γερμανία με το τέλος του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, που καθήλωσαν τη χώρα. Η δεινή θέση της ηττημένης Γερμανίας φούντωσε ακόμα περισσότερο το μίσος του Χίτλερ (μάλιστα βρέθηκε στα πεδία των μαχών για ένα μικρό διάστημα και έχασε προσωρινά την όρασή του) και οδήγησε στο αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπυραρίας, ύστερα από το οποίο τα μέλη του φυλακίστηκαν.

Αργότερα, η αφήγηση περνάει στο ιστορικό βουνό Berchtesgaden και, συγκεκριμένα, στην περιοχή Obersalzberg, την οποία επισκέφθηκε ο Χίτλερ πριν ανέβει στην εξουσία και μαγεύτηκε. Έκτοτε πήγαινε όποτε έβρισκε ευκαιρία και, μάλιστα, όταν έγινε κυρίαρχος της Γερμανίας, φρόντισε να αποκτήσει τον προσωπικό του χώρο, όπως και άλλα μέλη του ναζιστικού καθεστώτος. Παρουσιάζονται, επίσης, οι αρχιτέκτονες του Berghof (έτσι ονομαζόταν η εξοχική κατοικία που έχτισε ο «Φύρερ»), παλαιότερα έργα τους, αλλά και πώς τελικά επελέγησαν για τη δουλειά αυτή.

Ο Αδόλφος Χίτλερ. Πηγή εικόνας: wolfenstein.fandom.com

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που αποκαλύπτεται είναι η ζωή στο Obersalzberg πριν και μετά από την παρουσία των Ναζί, πώς περνούσαν οι μέρες αλλά και πώς διαμορφώθηκε ως ο τόπος που «έμελλε να γινόταν η πραγματική έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, αφού το Βερολίνο θα ήταν η επίσημη έδρα της κυβέρνησης μόνο για διπλωματικούς λόγους». Εκεί θα λαμβάνονταν μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις, όπως η εισβολή στην Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και άλλα θλιβερά γεγονότα που τάραξαν τον 20ο αιώνα.

Έτσι, μέσα από τις σελίδες του έργου αυτού, διαβάζουμε όλα όσα αφορούν την προσωπικότητα, τη ζωή, αλλά και τον ευρύτερο κύκλο του Αδόλφου Χίτλερ, μπαίνοντας στο κλίμα της εποχής ανεξαρτήτως εάν είμαστε γνώστες ή όχι. Ο απλός και κατανοητός τρόπος που αναπτύσσονται οι θεματικές κάνουν το βιβλίο αυτό προσιτό σε όλους.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.