18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Εκτός Γραμμής»: Το OffLine Post επιλέγει τα καλύτερα βιβλία του 2022

«Εκτός Γραμμής»: Το OffLine Post επιλέγει τα καλύτερα βιβλία του 2022


Η γνώμη του OffLine Post,

Στην εποχή που ζούμε, στην εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, δυστυχώς όλο και λιγότερα άτομα διαβάζουν. Ευτυχώς, η ομάδα του OffLine Post απέδειξε το αντίθετο: διαβάστηκαν και παρουσιάστηκαν βιβλία όλων των ειδών (ιστορικά, λογοτεχνικά, ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα κ.ο.κ.). Συνεπώς, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το 2022 ήταν μια αρκετά δημιουργική χρονιά για το OffLine Post! Αποφασίσαμε, λοιπόν, την τελευταία ημέρα του χρόνου, να αφιερώσουμε το άρθρο αυτό στα 10 βιβλία που διαβάσαμε κι αγαπήσαμε, ενώ σας προτείνουμε και 10 βιβλία που ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε άλλα!

  1. Η μικρή λέξη αγάπη του Αύγουστου Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη 

Το μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ διηγείται την άτυχη ζωή της Μάντιας, μιας κοπέλας που μεγάλωσε σε ένα βίαιο κλίμα. Όταν επιτέλους καταφέρνει να ξεφύγει από τη «φυλακή» του σπιτιού της, ένας νέος έρωτας της χτυπά την πόρτα στη Θεσσαλονίκη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  1. Η Δίκη των «Έξι»: Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος; του Θανάση Διαμαντόπουλου, Εκδόσεις Πατάκη 

Η Δίκη των Έξι είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1922 και στιγμάτισαν τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απόφαση της Δίκης, αναφέρεται στη συνολική αποτίμηση της περιόδου του Εθνικού Διχασμού.

  1. Αυτή η νύχτα μένει του Θάνου Αλεξανδρή, Εκδόσεις Κάκτος 

«Τη νύχτα ζεις. Μπορεί και να πεθάνεις, αλλά σίγουρα δεν φυτοζωείς. Ή ζεις ή πεθαίνεις». Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί για να περιγράψει ο Θάνος Αλεξανδρής τη ζωή του, όταν εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα για δώδεκα χρόνια. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις δυσκολίες της νυχτερινής ζωής και των «σκυλάδικων», αλλά και τα ευχάριστά της: μια φορά ζούμε, ας το απολαύσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

  1. Το γεγονός της Annie Ernaux, Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Το αυτοβιογραφικό έργο της Annie Ernaux μάς μεταφέρει στη Γαλλία του 1963, μια εποχή που ήταν εξαιρετικά δυσχερές και κατακριτέο μια νεαρή κι ανύπαντρη κοπέλα να μένει έγκυος. Ο αναγνώστης διαβάζει τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να τερματίσει την εγκυμοσύνη και γίνεται κοινωνός της απόγνωσης και της τραυματικής εμπειρίας μιας ανεπιθύμητης κύησης. Η Annie Ernaux είναι η κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022.

  1. Θηρίο της Lisa Taddeo, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στο μυθιστόρημα Θηρίο της Lisa Taddeo, η Joan έρχεται αντιμέτωπη με μια αποτρόπαια πράξη, που είναι η κορωνίδα μιας σειράς κακοποιητικών συμπεριφορών. Έτσι, αποφασίζει να κάνει μια νέα αρχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.

  1. Μικρασιατική Καταστροφή: 50 Ερωτήματα και Απαντήσεις των Α. Συρίγου και Ε. Χατζηβασιλείου, Εκδόσεις Πατάκη 

Οι Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, μέσω της διατύπωσης ερωτημάτων με τα οποία έχουν βρεθεί οι ίδιοι αντιμέτωποι, αναβιώνουν τα δυσάρεστα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, εστιάζοντας περισσότερο στη δεκαετία 1910-1920 και στην περιοχή της Ιωνίας.

  1. 6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη της Αγγέλας Καστρινάκη, Εκδόσεις Σοκόλη

Η Αγγέλα Καστρινάκη μάς συστήνει τον συγγραφέα Κοσμά Πολίτη, ο οποίος ανασύρει τις αναμνήσεις του από τη διαδικασία δημιουργίας του μυθιστορήματος «Στου Χατζηφράγκου». Στα 6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη, ο μυθοπλαστικός και ο ρεαλιστικός κόσμος διαπλέκονται κι έτσι δημιουργείται ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

  1. Πύρρος, με το μικρό μου όνομα του Νίκου Ευσταθίου σε συνεργασία με τον Πύρρο Δήμα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η πορεία του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα από τη γέννησή του έως και σήμερα. Μέσω της αφήγησης τόσο της προσωπικής του διαδρομής όσο και της αθλητικής του σταδιοδρομίας, θυμόμαστε γνωστές και ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου αθλητή.

  1. Τα βιβλία που διαμόρφωσαν την Ιστορία της Τέχνης, Συλλογικό Έργο, Εκδόσεις Επίκεντρο

Το έργο Τα βιβλία που διαμόρφωσαν την Ιστορία της Τέχνης περιλαμβάνει δοκίμια που αναφέρονται σε μελέτες για την Ιστορία της Τέχνης και αποτελεί ένα σταυροδρόμι ιστοριογραφίας, κριτικής ανάλυσης και ανάδειξης της κοινωνικής διάστασης της Τέχνης.

  1. Μπαγιαντέρας, Δημήτρης Γκόγκος: Προπολεμική περίοδος του Ανέστη Μπαρμπάτση, Εκδόσεις Μετρονόμος

Στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζεται η ζωή και η καριέρα του δημιουργού Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα κατά την προπολεμική περίοδο. Πρόκειται για ένα πόνημα που μελετά εις βάθος τον μεγάλο δημιουργό και αναμφίβολα ενισχύει τη βιβλιογραφία του λαϊκού τραγουδιού.

Κι αφού κάναμε λόγο για τα βιβλία που έχουμε ήδη παρουσιάσει, ας μεταβούμε σε μερικά που έχουμε ξεχωρίσει και αξίζει να αναφερθούν.

Πηγή Εικόνας: Δημιουργικό Τμήμα OffLine Post

Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα 1934-1944 του Νίκου Βατόπουλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Νίκος Βατόπουλος, αφορμώμενος από το ημερολόγιο του πατέρα του, όντας παιδί κι έφηβος κατά τη δεκαετία 1934-1944, κάνει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο, μεταφέροντάς μας, αφενός, στην απλή και ξέγνοιαστη Αθήνα και οδηγώντας μας, αφετέρου, στη σκοτεινή περίοδο της Κατοχής.

Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία του Roderick Beaton, Εκδόσεις Πατάκη

Ο Stephen Fry, στις 25 Μαρτίου 2021, είπε τα εξής λόγια για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα δεν θα οφείλει ποτέ στον κόσμο τόσο όσο οφείλει ο υπόλοιπος κόσμος στην Ελλάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Roderick Beaton, αφιερώνοντας το βιβλίο αυτό στα επιτεύγματα της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Το κουρδιστό πουλί του Haruki Murakami, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Haruki Murakami αφηγείται τη ζωή του 30χρονου Toru Okada, ο οποίος σε πολύ σύντομο διάστημα έχασε τη δουλειά του, τη γάτα του και, λίγο αργότερα, τη γυναίκα του. Σε μια προσπάθεια να τα πάρει όλα πίσω, ο Toru θα γνωρίσει καινούρια άτομα, το καθένα από τα οποία έχει να του διηγηθεί μια ιστορία.

Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα του Άρη Αλεξανδρή, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο αναγνώστης, διαβάζοντας το βιβλίο, θα γνωρίσει τον Ιγνάτιο Καραθοδωρή, ένα 18χρονο παιδί, το οποίο θέλει να δραπετεύσει από αυτά που ήξερε ήδη στην Κομοτηνή και σκοπεύει να πάει να σπουδάσει στην Αθήνα. Καθώς κάνει ένα νέο ξεκίνημα, συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, καταλήγοντας να χάσει τα πάντα.

Οι τελευταίες ημέρες του Αρμοστή: Ο Αριστείδης Στεργιάδης και ο Αύγουστος του 1922 του Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση, Εκδόσεις Οξύ

Αριστείδης Στεργιάδης: ένα ιστορικό πρόσωπο για το οποίο δεν γνωρίζουμε όσα θα θέλαμε· αλλά αυτό που γνωρίζουμε, και παραθέτει ο Κωνσταντίνος Βλάσσης στο βιβλίο του, είναι η αλληλογραφία που κρατούσε ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης με την Κυβέρνηση της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να ανακαλύψει μια καινούρια πτυχή του δράματος του Αυγούστου του 1922.

Οι επιβάτες της αποβάθρας 5 της Clare Pooley, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παρακολουθώντας κανείς τη ζωή της Iona, της πρωταγωνίστριας του βιβλίου Οι επιβάτες της αποβάθρας 5 της Clare Pooley, θα έλεγε ότι κυριαρχεί η ρουτίνα. Όταν ξαφνικά αυτή ανατρέπεται, θα έρθει αντιμέτωπη με νέες περιπέτειες που μας περιμένουν να τις εξερευνήσουμε!

Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος του Θοδωρή Σπηλιώτη, Εκδόσεις Κάκτος

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα του 1973 οδηγεί τον Πέτρο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για σπουδές. Μετά από 40 σχεδόν χρόνια, η επιλογή του τον έχει δικαιώσει; Η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο!

Νύχτες πανούκλας του Orhan Pamuk, Εκδόσεις Πατάκη

Στις Νύχτες πανούκλας του Orhan Pamuk, βρισκόμαστε στις αρχές του 20ού αιώνα, στο νησί Minger, όταν ξεσπά επιδημία πανούκλας. Η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από τους διοικούντες και η απροθυμία του λαού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα οδηγούν τους κατοίκους σε μονόδρομο: πρέπει οι ίδιοι να πολεμήσουν την πανούκλα.

Διονύσης Σαββόπουλος: Βρώμικο Ψωμί του Χριστόφορου Κάσδαγλη, Εκδόσεις Οξύ

Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης στο Διονύσης Σαββόπουλος: Βρώμικο Ψωμί, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ, μας εισάγει στον ομώνυμο δίσκο του μεγάλου τραγουδοποιού με βάση την έρευνα και τα βιώματά του, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε μελωδίες και εμπειρίες.

Ροκ και Νεανική Κουλτούρα στη δεκαετία του ’60 του Κώστα Αρβανίτη, Εκδόσεις Μετρονόμος

Ο Κώστας Αρβανίτης στο βιβλίο του Ροκ και Νεανική Κουλτούρα στη δεκαετία του ’60 παρουσιάζει σφαιρικά την ιστορία του ροκ σε συνάρτηση με τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δεκαετία του ʼ60, κατά την οποία συντελέστηκε η μεγάλη ακμή του.

Η ομάδα του OffLine Post σας εύχεται καλή χρονιά και καλή ανάγνωση των βιβλίων!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ