14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημα2022 στο καλό κι από την άκρη

2022 στο καλό κι από την άκρη


Της Ρένας Δανατζή,

Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να κλωτσήσουμε το 2022 για να φύγει μία ώρα αρχύτερα. Πολύ έντονη χρονιά, κακή χρονιά, με περισσότερα προβλήματα και εμπόδια παρά χαρές. Πάμε να δούμε, όπως και πέρσι, τι μας άφησε το 2022 και τι περιμένουμε από το 2023.

Το 2022, νομίζω, ότι είναι η χρονιά της ειλικρίνειας απέναντι στη βιαιότητα. Ο κόσμος ξεκίνησε επιτέλους να μιλάει για τη βία που δέχεται και δυστυχώς, μετά το αιματοβαμμένο από γυναίκες 2021, σειρά έχουν τα παιδιά. Φρικαλεότητες με παιδική πορνογραφία, βιασμούς ανηλίκων και εγκλήματα πίσω από κλειστές πόρτες είδαν το φως της δημοσιότητας και μας έκαναν απίστευτα καχύποπτους προς τους πάντες. Ακόμα και η περίπτωση της Κιβωτού μας εξέπληξε και μας προβλημάτισε. Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στον άνθρωπο. Είδαμε γονείς να σκοτώνουν τα παιδιά τους, άλλους να τα προωθούν και άλλους να τα βιάζουν.

Είδαμε σκάνδαλα με ανθρώπους που υποδουλώθηκαν στο χρήμα και συγκαλύφθηκαν από πολιτικές ομάδες, κόμματα και κυβερνήσεις. Ξημερώσαμε με σειρήνες πολέμου από την Ουκρανία και εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζώνονται ξαφνικά απ’ τα σπίτια τους. Είδαμε ανθρώπους να μη μπορούν να αγοράσουν τα βασικά από το super market. Η εξαθλίωση χτύπησε την πόρτα στις γειτονιές μας και παρ’ όλα αυτά, σταθήκαμε όρθιοι.

Πηγή εικόνας: retailcustomerexperience.com

Το 2022, όμως, είχε και λίγη αστερόσκονη. Υπήρξαν πράγματα για τα οποία σίγουρα πρέπει να είμαστε περήφανοι ή χαρούμενοι. Ο ΛΕΞ γέμισε δύο γήπεδα και αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι η επιτυχία μπορεί να στηριχτεί στον χαρακτήρα και τη συνέπεια και δε χρειάζεται πάντα να είναι υποβασταζόμενη από image makers. Το Maestro του Παπακαλιάτη μπήκε στο Netflix και επιτέλους όλος ο πλανήτης θα έχει την τεράστια τύχη να απολαύσει τη συγκλονιστική Μαρία Καβογιάννη.

Άνθρωποι αγαπήθηκαν, βραβεύτηκαν, πέτυχαν, έγιναν γονείς, ξεπέρασαν εμπόδια, βγήκαν πιο δυνατοί από δοκιμασίες και η ζωή συνέχισε να κυλάει.

Το 2022 για εμένα ήταν ένα τεράστιο σχολείο αντοχής. Αναμετρήθηκα με τον εαυτό μου και την τοξικότητα γύρω μου. Αν κρίνω από το σήμερα, μάλλον βγήκα νικήτρια, και πλέον μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που συνηθίζουν να λένε οι πετυχημένοι άνθρωποι: «Για να πετύχεις πρέπει να πονέσεις». Η επιτυχία και η αποτυχία τελικά είναι πολύ προσωπικά ζητήματα και έχουν να κάνουν με το μέσα μας. Η ευτυχία επίσης.

Η δύναμη του να λες αυτό που σε ενοχλεί ή σε πληγώνει, ώστε να εξασφαλίσεις ή να διαφυλάξεις την ευτυχία σου, είναι ό,τι πιο τίμιο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. Το να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου, ώστε να μην αναλώσεις την ψυχή σου σε τοξικές καταστάσεις, είναι το πολυτιμότερο δώρο προς εσένα.

Καλή Χρονιά, ήρεμη χρονιά, όμορφη χρονιά σε όλους, όλες, όλ@.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.