14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑπό εκεί που ξεκινάνε όλα

Από εκεί που ξεκινάνε όλα


Του Κώστα Νωτούδα,

Η αμεσότερη επαφή ενός πολίτη με την πολιτική γίνεται στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μορφή εξουσίας αυτή έχει άμεση αλληλεπίδραση με τους πολίτες, καθώς είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τα παράπονα, προκειμένου να μεταβιβασθούν στην κεντρική εξουσία. Ταυτόχρονα, οι πολίτες θεωρούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπεύθυνους για τη λειτουργικότητα της περιοχής. Επιπλέον, στις μικρές –ιδίως– κοινωνίες, οι πολίτες γνωρίζουν επί προσωπικού τα στελέχη της αυτοδιοίκησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πολίτες μπορεί να ζητήσουν κάτι το οποίο είναι πέρα από το επιτρεπτό όριο –μόνο και μόνο–, επειδή γνωρίζουν κάποιο μέλος της δημοτικής παράταξης. Το εν λόγω μέλος είναι πιθανόν να ενδώσει –εν τέλει– στις πιέσεις, επειδή ο πολίτης έχει επιρροή στην τοπική κοινωνία, μετατρέποντας, έτσι, την πολιτική σε μια συμφωνία αγοραπωλησίας.

Σε µία κρίσιμη εποχή για την χώρα, που γίνεται προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές της προηγούμενης δεκαετίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών.  Οι πολιτικές της αυτοδιοίκησης μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, των «έξυπνων» πόλεων, των ψηφιακών καινοτομιών, αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος –πλέον– αποτελεί παράγοντα μεγάλου οικονομικού οφέλους για την Ελλάδα. Η ανασυγκρότηση των δήμων και των περιφερειών είναι σημαντική παράμετρος για την ανάδειξη ενός ισχυρού περιφερειακού μοντέλου, το οποίο με τις πολιτικές του θα βοηθά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και στην αναδιοργάνωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.

Πηγή εικόνας: aftodioikisi.gr

Η ορθολογική αποκέντρωση των πόρων των ευθυνών και των καινοτόμων σχεδίων έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ανεπτυγμένες περιφέρειες και δήμους, που θα έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, τον σεβασμό και την εκτίμηση τους πως οι τοπικές αρχές κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει δυνατές και συνεκτικές κοινωνίες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητα του κράτους και στον οικονομικό μετασχηματισμό, κάτι που οφείλει να κάνει και η Ελλάδα, αν θέλει να έχει διεθνές οικονομικό αντίκρισμα, διότι –ομολογουμένως– έχει μείνει πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να εστιάσει και να θέσει ως προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των δημοτών της και τη χρηστή λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, την ενίσχυση της εργασιακής απασχόλησης, την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, τη δημιουργία φιλικών πολιτικών προς το περιβάλλον καθώς –μέρα με τη μέρα– γίνονται όλο και πιο ορατές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την άμβλυνση των κοινωνικο-οικονομικών, οι οποίες εντάθηκαν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά να γίνει και προσπάθεια αναβάθμισης των αθλητικών δραστηριοτήτων και της παιδείας. Η επόμενη μέρα της χώρας συνδέεται με την ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και την αναπτυξιακή πολιτική αυτής μέσω ολοκληρωμένων και υλοποιήσιμων προγραμμάτων.

Τέλος, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης και να ψηφίζουν όποιον θεωρούν καταλληλότερο και όχι όποιον γνωρίζουν καλύτερα και τους έχει υποσχεθεί ευμενέστερη μεταχείριση σε βάρος άλλων. Μόνο έτσι, η χώρα θα κάνει βήματα μπροστά και θα αφήσει πίσω τα κατάλοιπα του παρελθόντος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ο Ρόλος της  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης σήμερα, ethnos.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Νωτούδας
Κωνσταντίνος Νωτούδας
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πρόγραμμα «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες που αφορούν την Πολιτική Επιστήμη και την Διπλωματία. Παράλληλα, έχει λάβει μέρος σε τέσσερις προσομοιώσεις (δήμος, περιφέρεια, βουλή, ευρωκοινοβούλιο), ενώ στην τελευταία είχε βραβευτεί. Υπήρξε εισηγητής σε δύο συνέδρια, το ένα στο ΑΠΘ με θέμα τις τριπλές εκλογές του 2019 και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Ομάδα ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμης», που ιδρύθηκε στο ΔΠΘ.