16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε θετικό πρόσημο για 3η συνεχόμενη εβδομάδα κλείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο για 3η συνεχόμενη εβδομάδα κλείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Στο «πράσινο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την εβδομάδα και, όπως όλα δείχνουν στα περισσότερα χρηματιστήρια διεθνώς, έχουν προεξοφληθεί από τους επενδυτές τα χειρότερα σενάρια. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την ελπίδα ότι θα ξεκολλήσει όταν ανακοινωθεί από τους επενδυτικούς οίκους η επενδυτική βαθμίδα για τους ελληνικούς τίτλους.

Παρά το θετικό πρόσημο, οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι συντηρητικοί στις κινήσεις, αφού δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στα διεθνή. Επίσης, οι υψηλές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα προκαλούν φόβους για εκτροχιασμό της αγοράς. Επιπλέον, έχουν μπει στην τελική ευθεία για να κλείσουν τις περισσότερες θέσεις για το έτος 2022, με τις αλλαγές στις στρατηγικές τους να εκτιμώνται σημαντικές, αφού ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται έντονα η άνοδος στο κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα.

Αρκετά ισχυρή η άνοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα, πάντα καθοδηγούμενη από την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές αγορές. Κατάφερε να ξεπεράσει τις 840 μονάδες παρά την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που συγκρατεί την υπέρβαση, τουλάχιστον προσωρινά. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στα ημερήσια κέρδη, με την άνοδο όμως στον τραπεζικό κλάδο να παρατηρείται αρκετά πιο συγκρατημένη. Παρά την σημερινή πιο συντηρητική άνοδο των ελληνικών τραπεζών, όλα δείχνουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φέρουν θετικό πρόσημο στο τελικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 842,64 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 843,99 μονάδων (+1,4%) και 832,84 μονάδων (+0,06%). O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,35% στις 2.041,11 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,72% και ωθήθηκε στις 566,23 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα με την Παρασκευή στα €62,55 εκατ. και ο όγκος στα 16,68 εκατ. τεμάχια.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη παρουσίασε ο Μυτιληναίος (+3,79%), καθώς και οι Δ.Ε.Η. Α.Δ.Μ.Η.Ε., Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ο.Τ.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Ο.Π.Α.Π. που σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 2% και οι Τιτάν, Aegean και Τράπεζα Πειραιώς άνω του 1%. Η πλειοψηφία των εισηγμένων ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο (70 μετοχές) με το 8,5% εξ αυτών να παρουσιάζουν κέρδη άνω του 4%.

Στο «πράσινο» για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές λίγο πάνω από τις 850, ανεβάζοντας έστω και προσωρινά την ψυχολογία των επενδυτών και τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτή η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και σε πολλά ευρωπαϊκά, οφείλεται στην αλλαγή κατεύθυνσης σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων στα αμερικανικά χρηματιστήρια, δημιουργώντας κίνητρα στους επενδυτές να πάρουν θέσεις αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1% στις 851,04 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 851,87 μονάδων (+1,1%) και 845,79 μονάδων (+0,37%). O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 1,11% στις 2.063,69 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,62% και ωθήθηκε στις 581,07 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα στα €66,90 εκατ. και ο όγκος στα 22,64 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίασαν οι Τράπεζα Πειραιώς (+4,52%), η Δ.Ε.Η. (+3,46%) και η Eurobank (+3,01%). Επίσης, με άνοδο μεγαλύτερη του 2% έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil και Σαράντης και με άνω του 1% οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ο.Λ.Π., Εθνική, ΕΛΧΑ, Quest, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες εμφάνισαν η Coca Cola (-1,14%) και η Α.Δ.Μ.Η.Ε. (-1,54%). Η πλειοψηφία των εισηγμένων έκλεισαν με θετικό πρόσημο (71 μετοχές) με το 8,5% περίπου εξ αυτών να σημειώνουν άνοδο υψηλότερη του 4%.

Η διακύμανση του FTSE 25 του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Η πτώση που σημειώθηκε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών περιόρισε ελάχιστα τα κέρδη των προηγούμενων θετικών συνεδριών. Καταγράφτηκαν μεικτά πρόσημα μεταξύ των εισηγμένων, με μερικές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν μεγάλες ανόδους. Ένας σημαντικός καταλύτης στις σημερινές πιέσεις ήταν η αποκοπή του προσωρινού δικαιώματος μερίσματος του Ο.Π.Α.Π., που αυτό προκάλεσε και την μεγάλη του ημερήσια απώλεια. Επίσης, φάνηκε πως πολλοί επενδυτές την Τετάρτη θέλησαν να εξασφαλίσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών σε πολλούς τίτλους, αφού ακόμα το κλίμα παραμένει βραχυπρόθεσμα αρνητικό και οι φόβοι αστάθειας στο κοντινό μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,34% στις 848,17 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 851,17 μονάδων (+0,02%) και 843,61 μονάδων (-0,87%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,54% στις 2.052,45 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,92% στις 575,73 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα σε σχέση με την Τρίτη στα €51,03 εκατ. και ο όγκος στα 16,64 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, ισχυρή πτώση δέχτηκε η μετοχή του Ο.Π.Α.Π. (-2,59%), της Alpha Bank (-2,28%) και του Σαράντη (-2,17%), καθώς με άνω του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Quest, Lamda Development και Aegean. Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη παρουσίασαν οι Ελλάκτωρ (+6,42%), Ο.Λ.Π. (5,15%), η Δ.Ε.Η. (+2,29%), καθώς και οι Α.Δ.Μ.Η.Ε. και ΓΕΚ Τέρνα (άνω του -1%).

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο ξανά πάνω από τις 850 μονάδες. Η σημερινή άνοδος στηρίχτηκε σημαντικά στα κέρδη του τραπεζικού κλάδο, που όπως φαίνεται μέχρι τα τέλη της χρόνια θα είναι είτε ο πιο κερδισμένος τομέας ή αυτός με τις λιγότερες απώλειες. Επιπλέον, της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να κινούνται σταθερά ανοδικά. Αντιθέτως, μεγαλύτερη αδιαφορία παρατηρείται στης μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η οποία μπορεί να ανατραπεί στο κοντινό μέλλον λόγω των επερχόμενων deal που ακούγονται το τελευταίο διάστημα έντονα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 854,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,80 μονάδων (+0,78%) και 843,33 μονάδων (-0,57%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 2.069,56 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,33% στις 583,39 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €46,42 εκατ. και ο όγκος στα 16,28 εκατ. τεμάχια.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Ενδεικτικά ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Alpha Bank σημείωσαν άνοδο άνω του 2%, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., Ο.Π.Α.Π., ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Αντίθετα, οι Quest, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Με ήπια άνοδο κλείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας ένα θετικό πενθήμερο πάνω από τις 850 μονάδες. Τράπεζες και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να καθοδηγούν τις διακυμάνσεις στην εγχώρια αγορά, με την επενδυτική ψυχολογία πάντα να είναι έντονα επηρεασμένη από το διεθνές κλίμα. Τα πρώτα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο καθώς και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται ή αναμένονται να γνωστοποιηθούν συγκρατούν την μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο, χωρίς να ενισχύουν ιδιαίτερα τον τζίρο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,02% στις 854,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,99 μονάδων (+0,02%) και 847,06 μονάδων (-0,91%). O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,07% στις 2.068,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,09% και ωθήθηκε στις 583,93 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €42,55 εκατ. και ο όγκος στα 13,43 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 4,14%, με τη Λάμδα, την Πειραιώς, την ΕΛΧΑ, τον Μυτιληναίο και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Αντίθετα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 2,78%, με τις Aegean, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια να σημειώνουν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Συνοψίζοντας αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,72%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,70% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,87% στο πενθήμερο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.