20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές» του Richard Osman

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές» του Richard Osman


Της Ιωάννας Μπινιάρη,

Ένας απρόσμενος επισκέπτης καταφτάνει στον οίκο ευγηρίας Κούπερ Τσέις, παλιός φίλος της Ελίζαμπεθ, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. Ο λόγος; Κατηγορείται ότι έκλεψε διαμάντια αξίας εκατομμυρίων λιρών από τους λάθος ανθρώπους και προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει από εκείνους που τον κυνηγούν. Και ύστερα εμφανίζονται κάποια πτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μανιακού δολοφόνου που καραδοκεί και ενδεχομένως να μη διστάσει να επιτεθεί κατά των μελών της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης.

Ο λόγος, λοιπόν, γίνεται για το μπεστ σελερ-φαινόμενο με τίτλο Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές, ουσιαστικά ενός βιβλίου-συνέχεια του εξαιρετικού μυθιστορήματος Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης του Richard Osman, μιας από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές περσόνες της Μεγάλης Βρετανίας και παρουσιαστή του εξαιρετικά επιτυχημένου τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Pointless του BBC. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Eκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του αγαπημένου Αύγουστου Κορτώ, ενώ έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και κυκλοφορεί σε 40 γλώσσες.

Ο συγγραφέας Richard Osman. Πηγή Εικόνας: polismagazino.gr

Η ιστορία εκτυλίσσεται για ακόμα μια φορά στο Φερχέιβεν, ένα μικρό χωριό της βρετανικής υπαίθρου, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι τέσσερις αγαπημένοι ηλικιωμένοι, η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραϊμ, οι οποίοι –για όσους δεν γνωρίζουν– είναι μια παρέα ηλικιωμένων που διαμένουν σε έναν οίκο ευγηρίας και μαζεύονται κάθε Πέμπτη για να μελετούν παλιούς φακέλους ανεξιχνίαστων φόνων. Αυτή η παρέα συνταξιούχων έχει συστήσει την περίφημη «Λέσχη Φόνων της Πέμπτης» στον οίκο ευγηρίας Κούπερ Τσέις, ανάμεσα σε άλλες ομάδες γύρω στα ογδόντα που προσπαθούν να βρουν τρόπους, κυρίως μέσα από πάσης φύσεως δραστηριότητες, να αντιμετωπίσουν την πλήξη τους και να ξεφύγουν από την ανία που συνεπάγεται η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής τους.

Ώσπου φτάνει η μέρα που ένας ξαφνικός και κυνηγημένος επισκέπτης, συγκεκριμένα ο πρώην σύζυγος της Ελίζαμπεθ, καταφτάνει στον οίκο ευγηρίας αναζητώντας τρόπο να ξεφύγει από την αμερικανική μαφία που τον κυνηγά, επειδή «αφαίρεσε» διαμάντια αξίας πολλών εκατομμυρίων, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ένας κατά συρροή δολοφόνος κάνει την εμφάνισή του σκορπίζοντας πτώματα. Ίσως στόχος του είναι κάποια συγκεκριμένα άτομα, αλλά ίσως είναι τόσο αδίστακτος που δε θα διστάσει να βγάλει από τη μέση και τους τέσσερις αγαπημένους μας ηλικιωμένους, προκειμένου να βρει τα χαμένα διαμάντια. Καλείται, λοιπόν, ακόμη μια φορά η περίφημη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης να εξιχνιάσει τα διαδοχικά εγκλήματα και να ξεσκεπάσει το άτομο που κρύβεται πίσω από τους εν λόγω φόνους. Ας πάμε, όμως, να συστήσουμε –για όσους δε γνωρίζουν– λίγο πιο συγκεκριμένα τα τέσσερα άτομα που συναπαρτίζουν την περίφημη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης.

Αρχηγός της λέσχης είναι η Ελίζαμπεθ, η οποία λόγω του ενεργού ρόλου της χαρακτηρίζεται ως κάτι αντίστοιχο του Μάρλον Μπράντο στον Νονό, αν και παρόλο που η ιστορία της είναι σχεδόν άγνωστη, μένει πολλά χρόνια στο Κούπερ Τσέις, με αποτέλεσμα να έχει πολλές γνωριμίες. Ακολουθεί η Τζόις, η οποία είναι μια συνταξιούχος νοσοκόμα και είναι όχι μόνο η αντιπροσώπευση της αφέλειας, αλλά και η χαρά της ζωής μέσα στη λέσχη, ενώ στις σελίδες του βιβλίου πολλά περιστατικά περιγράφονται από τη δική της οπτική γωνία. Οι άντρες της παρέας είναι ο Ρον, ένας παλιός συνδικαλιστής με παντοτινή διάθεση για συγκρούσεις και λάτρης του λευκού κρασιού, και ο Ιμπραϊμ, ένας συνταξιούχος ψυχίατρος που έχει αναλάβει τους υπολογισμούς και την επίλυση των τεχνικών ζητημάτων της υπόθεσης.

Πηγή Εικόνας: paron.gr

Το μυστήριο κυριαρχεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πλοκής της ιστορίας, ενώ έχει «κατασκευαστεί» μια συναρπαστική πλοκή που διακατέχεται από σασπένς και εντείνει την αγωνία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι ήρωές μας, οι οποίοι, τελικά, καταφέρνουν να λύσουν τον γρίφο, χαρίζουν ακόμη μια φορά απολαυστικούς και διασκεδαστικούς διαλόγους, προσδίδοντας μια ευχάριστη χροιά στην ανάγνωση που δε σε αφήνει να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Τεράστια επιτυχία του εν λόγω βιβλίου ξανά είναι το γεγονός πως μέχρι την τελευταία στιγμή το σασπένς παραμένει αναλλοίωτο, ενώ οι ανατρεπτικές στιγμές ρέουν με αφθονία καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία.

Κλείνοντας, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα απολαυστικό, ανατρεπτικό και εθιστικό μυθιστόρημα που δικαίως είναι τόσο επιτυχημένο, καθώς χαρίζει ευφυείς και διασκεδαστικούς διαλόγους, που προξενούν άφθονο γέλιο στον αναγνώστη με έναν σκανδαλώδη τρόπο. Μάλιστα, είναι αρκετά σουρεαλιστική η κατάσταση που επικρατεί, καθώς σπάνια –έως ποτέ– στις μέρες μας μπορεί να  συναντήσει κάποιος μια ανορθόδοξη συμμορία ηλικιωμένων με κέφι για τη ζωή, που ακόμα το λέει η καρδούλα τους και δεν επαναπαύονται πίσω από τα γηρατειά για να χάσουν το πάθος τους για ζωή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μπινιάρη
Ιωάννα Μπινιάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και κατάγεται από την Επίδαυρο, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος. Το πάθος της, από μικρή ηλικία, είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την ενασχόληση με τη γυμναστική. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.