17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΕυγένιος Τριβιζάς: «Ο εθνικός μας παραμυθάς»

Ευγένιος Τριβιζάς: «Ο εθνικός μας παραμυθάς»


Της Χιόνας Οικονομάκη,

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946, στην Αθήνα. Ως νέος, αγαπούσε ιδιαίτερα τη λογοτεχνία, με φυσικό επακόλουθο να περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του διαβάζοντας και «ταξιδεύοντας» νοερά σε μέρη παραμυθένια, με βασικούς αρωγούς τη φαντασία και τα όνειρά του, δύο χαρακτηριστικά που όχι μόνο δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ, αλλά, αντίθετα, τον καθιέρωσαν ως συγγραφέα.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκτοτε ασχολήθηκε διεξοδικά με τη νομική επιστήμη. Αναλυτικότερα, εργάζεται ως δικηγόρος από το 1978, ενώ έχει διατελέσει καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, κατέχει τον τίτλο του διδάκτωρ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως του επιτρέπεται να συμμετέχει σε αστυνομικές έρευνες και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, μετά από ειδική άδεια που του χορηγήθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Ευγένιος Τριβιζάς: «Το παραμύθι αποτελεί τη μύηση στην ενήλικη ζωή.», Πηγή εικόνας: nou-pou.gr

Η συγγραφή έχει, επίσης, διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Ευγένιου Τριβιζά, αφού ο αριθμός των βιβλίων που έχει εκδώσει ξεπερνά τα 150, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι παραμύθια για παιδιά. «Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας», «Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος», «Ο Ιγνάτιος και η γάτα» και φυσικά το αγαπημένο όλων «Νησί των πυροτεχνημάτων», είναι μερικά μόνο από τα παραμύθια του Τριβιζά, με τα οποία έχουμε όλοι «ταξιδέψει» ως παιδιά, έχουμε ονειρευτεί, έχουμε μάθει και, τελικά, έχουμε αγαπήσει.

Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να αναφερθούμε αναλυτικότερα στην αγαπημένη «Φρουτοπία», την παραμυθένια χώρα ανάμεσα στο… «Αβγατηγανιστάν» και το «Πιπερού». Η —σχεδόν— θρυλική Φρουτοπία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983, ως προϊόν της άρτιας συνεργασίας του Τριβιζά με τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη. Η ιστορία των φρούτων και των λαχανικών που ξεσηκώθηκαν προκειμένου να βάλουν τέλος στην καταδυνάστευσή τους από τους μανάβηδες είναι μία ιστορία διαχρονική, που βρίσκεται στο «χρονοντούλαπο» του καθενός από εμάς. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, βέβαια, είναι το γεγονός πως δεν πρόκειται για μία απλή παιδική ανάμνηση, αλλά για ένα εμβριθές κοινωνικό μήνυμα, αυτό της ανεξαρτητοποίησης και της ελευθερίας.

Ο αγαπημένος συγγραφέας, άλλωστε, είχε δηλώσει: «Πάντα θα υπάρχουν κολοκυθάκια που ονειρεύονται να δείρουν μανάβηδες, υπουργικά συμβούλια που απαρτίζονται από σπουδαία λάχανα, επίδοξοι καρπουζοκράτορες, βλίτα που επιδιώκουν να γίνουν υπουργοί παιδείας και υποβαθμισμένες γειτονιές, κατοικούμενες από λεμονόκουπες». Τα υποβόσκοντα μηνύματα σε αυτά τα παραμύθια είναι που τα καθιστούν ακόμη πιο διαχρονικά, αφού, πέρα από τη φαντασία των παιδιών, οξύνουν και την κριτική σκέψη των ενηλίκων.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο συγγραφέας έχει εκφράσει τις ανησυχίες του αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα, τις λαθεμένες του προτεραιότητες και την τάση του να αποπροσανατολίζει τα παιδιά από τον αληθινό στόχο του σχολείου, που δεν είναι ο βαθμός, αλλά οι γνώσεις και η παιδεία. Πιο συγκεκριμένα, ο Τριβιζάς θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον παράγοντα της έμπνευσης, της φαντασίας, της μυθοπλασίας. Αφενός επειδή  ένα παραμύθι ή μια ιστορία είναι για τους μικρούς μαθητές πιο ελκυστικό, αφετέρου γιατί τα οφέλη που δύναται να αποκομίσει ένα παιδί μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, θεμελιωμένο πάνω σε αρχές αμιγώς παιδαγωγικές, είναι πολυποίκιλα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Τριβιζά, η φαντασία είναι ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών, αλλά και για τη δόμηση συγκροτημένων προσωπικοτήτων για τους μελλοντικούς ενήλικες. Ένα παιδί που με τη φαντασία του μπορεί να περιπλανάται σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα μέρη, σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια, να επινοεί νέους χαρακτήρες και καταστάσεις, καθίσταται αυτομάτως ένα παιδί με κίνητρο, θέληση και κουράγιο. Διαμορφώνεται βαθμιαία ένας χαρακτήρας που δεν σταματά να ονειρεύεται. Τα παιδιά που ονειρεύονται, άλλωστε, είναι αυτά στα οποία εναποθέτουμε όλοι τις ελπίδες μας για το αύριο.

Σαν σήμερα, λοιπόν, γεννήθηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο εθνικός μας παραμυθάς, ο άνθρωπος πίσω από τους περισσότερους φανταστικούς ήρωες της παιδικής μας ηλικίας. Ένας συγγραφέας καταξιωμένος που μας συμβουλεύει να μη χάνουμε ποτέ την πίστη και το κίνητρό μας, να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε, όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ευγένιος Τριβιζάς. Ο καθηγητής εγκληματολογίας που θεωρεί το ελληνικό σχολειό βαρετό και εχθρό της δημιουργικότητας. Ανακάλυψε τη Φρουτοπία και είναι μόνιμος κάτοικος στο νησί των πυροτεχνημάτων, mixanitouxronou.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.