16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 24η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 24η Ιουλίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,

Χάρτης που δείχνει πού επεκτάθηκε η πυρκαγιά. Πηγή εικόνας: istanbultarihi.ist

1660: Ξεκινάει μια μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη. Παρόλο που οι πυρκαγιές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο εκείνη την εποχή, η συγκεκριμένη ήταν η ισχυρότερη σε όλη την Ιστορία της Πόλης. Ξεκίνησε σε ένα μαγαζί που πωλούσε προϊόντα από άχυρο, έξω από την πύλη Odun kapisi. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και πολύ βίαια στα γειτονικά σπίτια, κυρίως σε όσα ήταν χτισμένα από ξύλο. Οι ισχυροί άνεμοι της Κωνσταντινούπολης ενίσχυσαν την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να διαχυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι πολίτες και οι φρουροί της πόλης προσπάθησαν με κάθε δύναμη να τη συγκρατήσουν, χρησιμοποιώντας κουβάδες με νερό. Ο Abdi Paşa, ένας από τους χρονικογράφους του Σουλτάνου Μωάμεθ Γ’, βιώνοντας τα γεγονότα έγραψε για την πυρκαγιά: «Η πυρκαγιά έτρεχε μέσα στην πόλη σαν εχθρικός στρατός. Χωριζόταν σε τμήματα και κάθε τμήμα εισέβαλε σε διαφορετικό δρόμο». Ο ίδιος υπολόγισε πως καταστράφηκαν 280.000 νοικοκυριά και ότι η Πόλη καιγόταν για 49 ώρες. Τα 2/3 της καταστράφηκαν και 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της. Τέλος, χιλιάδες πέθαναν από την πανούκλα που ακολούθησε, καθώς οι αρουραίοι μαζεύονταν στα κορμιά των νεκρών και, στη συνέχεια, τη μετέδιδαν.


Πίνακας του Jean Alaux για τη μάχη του Ντενάιν. Πηγή εικόνας: wikiart.org

1712: Διεξάγεται η μάχη του Ντενάιν. Ήταν η τελευταία και η πιο σημαντική μάχη στη Φλάνδρα, στο πλαίσιο του πολέμου για την ισπανική διαδοχή. Αυτός ο πόλεμος (1701-1715) ήταν μία σύγκρουση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ξεκίνησε με αφορμή τον θάνατο του άτεκνου Καρόλου Β’ της Ισπανίας. Ήταν συμφέρον της Αγγλίας να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία απειλείτο από τη ραγδαία επέκταση της Γαλλίας, εφόσον ο Φίλιππος είχε αξίωση για τον θρόνο. Έτσι, συμμετείχε στη συμμαχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που υποστήριζε πως διάδοχος θα έπρεπε να είναι ο αρχιδούκας Κάρολος ΣΤ’. Η νίκη της Γαλλίας στη συγκεκριμένη μάχη είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλη αντιγαλλική συμμαχία (που αποτελείτο από την Αγγλία, την Ολλανδία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) να μην έχει τη δύναμη πλέον να απειλήσει το Παρίσι. Επίσης, η Γαλλία επανέκτησε πολλά σημαντικά στρατηγικά σημεία. Κυρίως τα οχυρά στις Marchiennes, Douai, Le Quesnoy και Bouchain. Ακριβώς, το γεγονός ότι η συμμαχία έχασε αυτά τα σημεία, ανέδειξε και τη σημασία της μάχης, αλλά και της ήττας.


Φωτογραφία του Charles de Gaulle κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Πηγή εικόνας: rarehistoricalphotos.com

1967: Ο Charles de Gaulle λέει τη συμβολική φράση “Vive le Quebec libre” («Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ»), κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στον Καναδά για τη διεθνή έκθεση Expo 67. Βρισκόταν στο δημαρχείο της Μοντρέαλης και παρόλο που δεν είχε προγραμματιστεί μια ομιλία από εκείνον, ο λαός τον φώναζε για να βγει στο μπαλκόνι, για να τον ακούσει. Τότε, είπε στον δήμαρχο Jean Drapeau: «Πρέπει να μιλήσω στον λαό που με καλεί». Όταν βγήκε στο μπαλκόνι και εκφώνησε τον λόγο του, τον τελείωσε χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη φράση και τονίζοντας τη λέξη “libre” (ελεύθερο). Ο λαός επικρότησε σθεναρά την ομιλία του. Η φράση του έγινε σύνθημα για όσους υποστήριζαν την κυριαρχία του Κεμπέκ. Ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση της Κυβέρνησης του Καναδά, θεωρούμενη ως προκλητική για τη διεθνή διπλωματία. Ο Πρωθυπουργός, Lester Bowles Mike Pearson, απάντησε πως: «Οι άνθρωποι στον Καναδά είναι ήδη ελεύθεροι. Οι Καναδοί δεν χρειάζεται να ελευθερωθούν». Κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Μοντρεάλη προς τη χώρα του, είπε στον διπλωματικό του σύμβουλο πως αυτή η φράση ήταν αναμενόμενη, αλλά και αναγκαία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “The Great Istanbul Fire of 1660”, istanbultarihi.ist, διαθέσιμο εδώ
  • Bettany Hughes. Κωνσταντινούπολη – Μια ιστορία τριών πόλεων (μτφρ. Χρ. Καψάλης), Ψυχογιός, Αθήνα, 2017
  • Henderson, Nicholas. Prince Eugen of Savoy. Weifenfeld and Nicolson, London, 1964.
  • Lynn, John A. The Wars of Louis XIV: 1667–1714. Longman, London, 1999.
  • Clodfelter, M. Warfare and Armed Conflicts: A Statistical Encyclopedia of Casualty and Other Figures, 1492-2015 (4th ed.). McFarland, Jefferson, North Carolina, 2017
  • Berton, Pierre. The Last Good Year. Doubleday, Toronto, 1997
  • Busby, Brian. Great Canadian Speeches: Words: Words that Shaped a Nation. Capella, London, 2008
  • Ellis, Peter Berresford. The Celtic Dawn: A History of Pan Celticism. Constable, London, 1993
  • Peyrefitte, Alain. C’était de Gaulle, tome 3, éditions de Fallois-Fayard, Paris, 2000

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.