16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤα sandwiches που έγιναν sando

Τα sandwiches που έγιναν sando


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Όλοι αγαπάμε τα σάντουιτς και αυτό αποτελεί μια αντικειμενική αλήθεια. Το γεγονός ότι ανάμεσα σε δύο κομμάτια ψωμιού μπορείς να βάλεις πληθώρα υλικών, δημιουργώντας άπειρους και κυρίως νόστιμους συνδυασμούς, ενώ πρακτικά μπορεί να φαγωθεί ακόμη και στον δρόμο, είναι το δείγμα κυριαρχίας του στη σύγχρονη διατροφική κουλτούρα. Την εποχή του street food, την εποχή των γρήγορων ρυθμών και της παγκοσμιοποίησης, με την κάθε περιοχή να δίνει την ιδέα για μια νέα, πρωτότυπη προσθήκη υλικού στο ταπεινό, ως σύλληψη, σάντουιτς, ξαφνικά βλέπουμε τα σάντουιτς να αποκτάνε νέο όνομα και επιρροή από την ιαπωνική κουζίνα. Πλέον τα λέμε sandos και τα ψάχνουμε μανιωδώς!

Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr

Αντί για μια απλή μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ, τα sandos γίνονται από ένα γαλατένιο, γλυκερό και αφράτο σαν συννεφάκι ψωμί φόρμας, που μοιάζει κάπως με το γνωστό μας brioche. Αντί για γαλοπούλα ή ζαμπόν περιέχει ένα λεπτό κομμάτι κρέατος, είτε χοιρινού είτε μοσχαρίσιου είτε κοτόπουλου, το οποίο μοιάζει με σνίτσελ, αντί για μαρούλι, περιέχει λάχανο και δένει με μια γλυκιά σάλτα με βάση τη σόγια, την tonkatsu sauce. Τέλος, το χαρακτηριστικό του οριζόντιο κόψιμο για το σερβίρισμα, που μας αφήνει να δούμε όλα τα επίπεδα υλικών που έχει, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Η Ιαπωνική κουζίνα, μετά την κυριαρχία του sushi, δείχνει πως δημιουργεί ξανά τάσεις.

Όπως έχουμε καταστήσει σαφές, το sando είναι το ιαπωνικό δημοφιλές σάντουιτς. Το όνομά του είναι μια συντόμευση της λέξης “sandwich” και μπορείς να το βρεις σε όλα τα mini markets στην χώρα. Το ψωμί του ονομάζεται “shokupan” και είναι ένα είδος milk bread, ενώ η παναρισμένη πρωτεΐνη, περιγράφεται με το είδος του κρέατος (συνήθως) και τη λέξη “katsu”. Άλλωστε, το “katsu” δηλώνει ότι κάτι είναι παναρισμένο. Ωστόσο, όπως και στα δικά μας δυτικά σάντουιτς, οι συνδυασμοί και τα υλικά που μπορεί να περικλειστούν από το ψωμάκι είναι άπειρα. Έτσι, μια άλλη διάσημη γέμιση είναι το “tamago”, δηλαδή η αυγοσαλάτα, ενώ είναι εξίσου δημοφιλείς οι γεμίσεις με φρούτα, όπως οι φράουλες, και σοκολάτα ή σαντιγί, θυμίζοντάς μας τα αγγλικά “tea sandwiches”.

Πηγή Εικόνας: lifo.gr

Τα είχαν από πάντα, τα sandos, οι Ιάπωνες; Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Η αλήθεια είναι πως αυτού του είδους οι μαγειρικές ανησυχίες ξεκινούν από τον τομέα της Ιαπωνικής κουζίνας που ονομάζεται κουζίνα “yōshoku”. Η εν λόγω κουζίνα είναι, λοιπόν, επηρεασμένη από τη δυτική και ξεκίνησε να γίνεται γνωστή στη χώρα μετά την περίοδο Meiji (1868-1912), η οποία σηματοδότησε το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας στην Ιαπωνία και εγκαινίασε μια νέα εποχή με αρκετές δυτικές επιρροές. Άλλωστε, τότε ήταν που το “katsu” εμφανίζεται για πρώτη φορά, περίπου το 1899, ως επιρροή από το σνίτσελ και το κοτόπουλο μιλανέζε.

Σήμερα, το Tik Tok, τα μαγαζιά που κατά κύριο λόγο σερβίρουν brunch, αλλά και κάποια high-end εστιατόρια ανά τον κόσμο το έχουν βάλει στο μενού τους, ενώ καθημερινά φωτογραφίες με λαχταριστά sandos περνάνε από την αρχική μας σελίδα στο Instagram. Άλλωστε, τα layers υλικών τα καθιστούν εξαιρετικά Instagramable! Και τώρα, που μάθαμε τι είναι… ας πάρουμε τους φίλους μας και ας πάμε σε ένα μαγαζί να τα δοκιμάσουμε! Έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται παντού!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα Sandos, τα σάντουιτς που έχουν κατακτήσει ήδη το Instagram, ήρθαν στην Αθήνα, nou-pou.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.