17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάGazpacho: Η απόλυτη καλοκαιρινή σούπα και η ιστορία της

Gazpacho: Η απόλυτη καλοκαιρινή σούπα και η ιστορία της


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Έπειτα από έναν μακρύ, δύσκολο, και προπάντων παγωμένο χειμώνα, έφτασε η στιγμή που η θερμοκρασία πήρε την ανιούσα, κάνοντάς μας κάποια μεσημέρια να ψάχνουμε μανιωδώς για λίγη δροσιά. Επειδή, όμως, πρέπει να σκεφτούμε και τη γραμμή μας, καθώς η στιγμή που θα ξεχυθούμε στις παραλίες πλησιάζει επικίνδυνα, σίγουρα δεν μπορούμε να το ρίξουμε στα λατρεμένα μας παγωτά. Τώρα που η σαλάτα γίνεται όαση δροσιάς τα καυτά μεσημέρια, ας δούμε την ιστορία και τη συνταγή που κάνει θραύση στο TikTok, και γιατί όχι να τη δοκιμάσουμε κάποια μέρα που θα θέλουμε κάτι ελαφρύ και νόστιμο, το οποίο θα μας ταξιδέψει κιόλας στον ισπανικό νότο⋅ το gazpacho!

H Ιστορία του gazpacho

Το gazpacho αποτελεί μια διάσημη, κρύα σούπα, που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ιβηρική Χερσόνησο και καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το gazpacho έφτασε στην Ανδαλουσία μάλλον από τους Ρωμαίους στρατιώτες, που συνήθιζαν να παρασκευάζουν μία σούπα η οποία περιείχε ψωμί, ελαιόλαδο, νερό, ξύδι και σκόρδο. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, μια παρόμοια σούπα ήταν γνωστή και στην αραβική κουζίνα, με τη διαφορά να έγκειται στη χρήση αμυγδάλων.

Παράλληλα, όπως είναι λογικό, αρχικά δεν χρησιμοποιούνταν τομάτες, αφού αυτές ήρθαν στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Έτσι, η συνταγή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, πήρε την τελική της μορφή μόλις τον 19ο αιώνα με την προσθήκη της ντομάτας. Τέλος, η φύση της συγκεκριμένης συνταγής είναι τέτοια, που καθημερινά μπορεί κανείς να συναντήσει χιλιάδες παραλλαγές. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ένα και είναι πεντανόστιμο.

Πηγή Εικόνας: Coolmomeats.com

Η βασική συνταγή και οι παραλλαγές

Η πιο γνωστή συνταγή είναι αυτή που προέρχεται από την περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. Η κλασική του, λοιπόν, εκδοχή περιέχει ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένο ψωμί, τα οποία ψιλοκόβονται και αλέθονται, ενώ σερβίρεται δροσερό.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και οι κατά τόπους παραλλαγές:

Arjamolho: Αποτελεί την πορτογαλική παραλλαγή. Σε αυτήν περιέχονται ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσινη πιπεριά και αγγούρι, ενώ τα υλικά απλά ψιλοκόβονται.

Arranque roteño: Η διαφορά του από το κλασικό Ανδαλουσιανό gazpacho αφορά στη σύσταση, καθώς το συγκεκριμένο μοιάζει περισσότερο με ντιπ, αφού χρησιμοποιείται λιγότερο νερό.

Cojondongo: Εντοπίζεται κυρίως στην Εξτρεμαδούρα και είναι από τριμμένη φρυγανιά, σκόρδο, λάδι και ξύδι, ενώ στη συνέχεια προστίθενται ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ντομάτα και πιπεριές.

Καστιλιάνικο gazpacho: Αν και ως προς τα υλικά δεν παρουσιάζει διαφορά με την βασική εκδοχή, θα λέγαμε πως προσομοιάζει με το Arjamolho, αφού τα υλικά δεν αλέθονται, αλλά κόβονται σε κομμάτια και επιπλέον σε μια νερουλή σούπα.

Gazpacho manchego: Αν και έχει τον χαρακτηρισμό gazpacho, πρόκειται για ένα ζεστό πιάτο. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί ένα είδος στιφάδου, είτε με κουνέλι είτε με πουλιά, το οποίο καταναλώνεται κατά κόρον στην περιοχή της La Mancha και τη νοτιοδυτική Ισπανία.

Πηγή Εικόνας: Spanishsabores.com

H προτεινόμενη συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 15 λεπτά

Μερίδες: 4 μερίδες

Θερμίδες: 177,63 kcal

Υλικά

6-7 μέτριες ντομάτες

1 πράσινη πιπεριά

1 αγγουράκι

½ από ένα μικρό λευκό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1/4 φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (60 ml)

1 κ.σ. ξύδι

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινήστε ψιλοκόβοντας τα λαχανικά για να τα προσθέσετε στο μπλέντερ. Ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το μπλέντερ σας, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε μικρότερα.
  2. Προσθέστε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ. Συμβουλή: Βάζετε πάντα τα πιο υγρά λαχανικά (τις ντομάτες εδώ) στον πάτο του μπλέντερ.
  3. Προσθέστε πρώτα λίγο αλάτι και ξύδι. Έπειτα, ενώ το μπλέντερ λειτουργεί, ενσωματώστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ώστε να αναμιχθεί αμέσως. Τέλος, ελέγξτε τη γεύση και την υφή και προσθέστε λίγο παγωμένο νερό αν θέλετε.
  4. Το gazpacho σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Μπορείτε να το απολαύσετε σε ποτήρι ή να το σερβίρετε σε μπολ. Μην ξεχάσετε να ρίξετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίσετε με θαλασσινό αλάτι κατά το σερβίρισμα!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Authentic Gazpacho Recipe- The Best Spanish Gazpacho”, Spanishsabores, διαθέσιμο εδώ
  • “Arjamohlo recipe, Taco & Tiramisu”, διαθέσιμο εδώ
  • Gazpacho, Wikipedia, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.