23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηMenno Snel: Ένας... όχι και τόσο «τυπικός Ολλανδός» στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού...

Menno Snel: Ένας… όχι και τόσο «τυπικός Ολλανδός» στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας;


Της Δήμητρας Αργυρού, 

Την περασμένη Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, ο Ολλανδός πολιτικός ηλικίας 51 χρονών Menno Snel έκανε κάποιες δηλώσεις στην τοποθεσία των Βρυξελλών, και πιο συγκεκριμένα στο Politico. Mεταξύ αυτών, υποστήριξε ότι είναι υπεύθυνος, κατά κάποιον τρόπο το «αφεντικό», του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να περιμένει και να φανταστεί κανείς. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος Ολλανδός πολιτικός στην ουσία δε θεωρεί τον εαυτό του «τυπικό Ολλανδό».

O Klaus Regling σε 6 μήνες, τον Οκτώβριο συγκεκριμένα, επρόκειτο να αποχωρήσει μετά από 10 χρόνια θητείας από διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο φορέας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κρίση στην Ευρωζώνη, διατηρώντας ένα απόθεμα της τάξεως των 500 δισεκατομμυριών ευρώ, με σκοπό τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών αλλά και την πρόληψη των χειρότερων σεναρίων που μπορούν να συμβούν σε μια χώρα. Είναι γεγονός ότι ο ανταγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία και θα οριστεί ως αντικαταστάτης του Klaus Regling είναι έντονος. Ο Μenno Snel στην πραγματικότητα έρχεται να αναμετρηθεί με έναν Ιταλό από τις Βρυξέλλες, τον Marco Bouti, αλλά και τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών Joao Leao (της Πορτογαλίας) αλλά και τον Pierre Gramenga (του Λουξεμβούργου).

Πηγή εικόνας: LinkedIn Luxembourg

Η διαδικασία επιλογής του επόμενου υπεύθυνου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Ο επιδιωκόμενος στόχος βέβαια είναι να προταθεί με πλειοψηφία ένας υποψήφιος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup τον Μάιο και έπειτα να επιβεβαιωθεί και να εγκριθεί αυτή η υποψηφιότητα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο. Προκύπτει όμως ένα θέμα, καθόσον μερικοί θεωρούν ότι οι προσφορές της Ολλανδίας και της Ιταλίας υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο να ακυρωθούν, καθώς προέρχονται από διαφορετικά άκρα δημοσιονομικής συζήτησης. Ο αντικαταστάτης θα πρέπει πρακτικά να έχει τη συνολική υποστήριξη Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης και να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και για αυτά που θα μιλάει και να έχει τη δυνατότητα να «χτίζει γέφυρες». Ο Menno Snel υποστηρίζει ότι μολονότι είναι Ολλανδός, έχει τις ικανότητες να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ο Snel διετέλεσε τη θητεία του ως Πρόεδρος ολλανδικής τράπεζας και του δημοσίου ταμείου συντάξεων, ενώ ήταν και δυο φορές πρόεδρος του EURIMF της φωνής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με όλο αυτό το ιστορικό, τεκμηριώνει ότι ο συντονισμός των θέσεων είναι «μέρος της διασκέδασης». Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 2017 διορίστηκε ως υφυπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση από τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών Sigrid Kaag. Η θητεία, όμως, αυτή τερματίστηκε το 2019 έπειτα από ένα σκάνδαλο που αφορούσε τα επιδόματα παιδικής μέριμνας. Αυτό το σκάνδαλο είχε ως απόρροια μεγάλος αριθμός οικογενειών να οδηγηθεί σε φτώχεια και ακόμα περισσότερα παιδιά να οδηγούνται σε ανάδοχες οικογένειες ή σε κοινότητες μεταναστών με υποψίες απάτης. Ο Ολλανδός πολιτικός παραιτήθηκε, όταν έχασε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ μόλις δυο χρόνια μετά, οδηγήθηκε ολόκληρη η κυβέρνηση σε παραίτηση εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων.

Oι υποψήφιοι για τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Πηγή εικόνας: Money Review

Τέλος, ο Snel θεωρεί ότι ακόμα υπάρχει στίγμα σε σχέση με αυτό το σκάνδαλο, αλλά το θεωρεί εύλογο επακόλουθο. Σημειώνει επίσης ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι δανειστές έσχατης ανάγκης. Εξαιτίας της πανδημίας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει προτείνει τις δικές του ιδέες για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων. «Ακόμα κι αν ψάχνεις την ψυχή σε περιόδους που δεν υπάρχει κρίση, μόλις πλησιάσεις σε μια κρίση όπου νιώθεις ότι πρέπει και μπορείς να βοηθήσεις, τότε όλη η προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτό το έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • The Hague’s pick for EU bailout fund isn’t ‘typical Dutch’, POLITICO, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Αργυρού
Δήμητρα Αργυρού
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1999. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στα Οικονομικά. Θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στον τομέα του Μάρκετινγκ, ενώ έχει εργαστεί στην πώληση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και της αρέσουν η γυμναστική και τα βιβλία ψυχολογίας.