20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Mónica Gutiérrez

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Mónica Gutiérrez


Της Μαρίας Κελεπούρη,

Το νέο μυθιστόρημα της Mónica Gutiérrez, το οποίο γνώρισε ευρεία αποδοχή στην πατρίδα της και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Mónica Gutiérrez έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία καθώς και Ιστορία, ενώ η ενασχόλησή της με τη συγγραφή τής έχει αποφέρει πολλές διακρίσεις και επιτυχίες. Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων απέκτησε πλήθος αναγνωστών στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον Covid-19, κι έτσι το γλωσσικό του ταξίδι αναμένεται μακρύ.

Σε ελληνική μετάφραση της Κάλλιας Ταβουλάρη, αυτό το feelgood μυθιστόρημα έχει να αφηγηθεί αστείες, συγκινητικές και ρομαντικές στιγμές, πάντα με μια αισθαντική γραφή που δείχνει πως καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα οι χαρακτήρες μοιράζονται μεταξύ τους. Η αγωνία της κεντρικής ηρωίδας για το επαγγελματικό της μέλλον διασταυρώνεται με την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα ενός βιβλιοπώλη και τότε —κυριολεκτικά— ένας φανταστικός κόσμος ανοίγεται μπροστά της.

Η συγγραφέας του βιβλίου Monica Guttierez. Πηγή Εικόνας: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκείνη αναζητά απεγνωσμένα να εργαστεί ως αρχαιολόγος, μελετώντας όσα θαυμαστά οι άνθρωποι έφτιαξαν με τα χέρια τους, αλλά, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, γίνεται βοηθός ενός βιβλιοπώλη, γνωρίζοντας τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» της λογοτεχνίας, τον οποίο οι άνθρωποι δημιούργησαν μονάχα με τον νου τους. Αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει τέρατα και δράκους, έχει, όμως, και νεράιδες σαν κι αυτή. Η λάμψη των ονείρων και της αθωότητας που την περιβάλλει, την πλάθει στα μάτια μας ως ένα πλάσμα που συνεχώς κινείται με μια αβίαστη προσαρμοστικότητα ανάμεσα στην ουτοπία των βιβλίων και στην πραγματικότητα, που μόνο πεζή δεν είναι όταν έχει να αντιμετωπίσει ιδιότροπους πελάτες, αλλά και το άλυτο μυστήριο μιας εξαφάνισης.

Έτσι, το μυστηριώδες στοιχείο εντάσσεται σε μια αφήγηση που κυλά χωρίς εμπόδια, παρά τα εμπόδια που συναντά η ίδια η ηρωίδα στον δρόμο της. Όλα, όμως, τα ξεπερνά μέσα από την επαφή με τους ανθρώπους που νοιάζονται για εκείνη και με τους οποίους έχει κοινό κώδικα αντίληψης του κόσμου, αλλά και χάρη στην αισιόδοξη στάση της απέναντι στη ζωή. Είναι ένα σύγχρονο κορίτσι σε έναν κόσμο που «τρέχει» διαρκώς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχει χάσει την ξεγνοιασιά της και την όρεξη για ζωή, την οποία φαίνεται να αντλεί από τον θαυμασμό προς κάθε είδους καλλιτέχνημα. Είτε πρόκειται για τα μεγαλειώδη αρχαία αγάλματα της επιστήμης της είτε για τον απέραντο λογοτεχνικό κόσμο που την καλεί να τον ξεφυλλίσει, για να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Πηγή Εικόνας: debop.gr

Οι φιγούρες αυτού του βιβλίου κινούνται ανάμεσα στις σκέψεις τους και στα βιβλία. Με συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που άνετα θα θεωρούνταν οι ίδιοι λογοτεχνικοί ήρωες – και πράγματι είναι —, η συγγραφέας πλέκει μια απλή ιστορία με την ψευδαίσθηση και τη μαγεία ενός παραμυθιού. Οι συγγραφείς και τα δημιουργήματα τους ξεπροβάλλουν καθ’ όλη την εκτύλιξη της πλοκής, δημιουργώντας ένα διακειμενικό αποτέλεσμα και προσδίδοντας στην αφήγηση έναν ευφυή χαρακτήρα.

Πολλά μικρά θαύματα μπορούν να γίνουν σε αυτό το βιβλιοπωλείο. Στην πραγματικότητα, όμως, το κυριότερο είναι η αγάπη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους – άγνωστους μέχρι τη συνάντησή τους— ήρωες. Αγάπη που δημιουργήθηκε μέσα από τα βιβλία και προς τα βιβλία. Μπορούν οι φανταστικές ιστορίες να μας φέρουν πιο κοντά; Ίσως αυτό να είναι ένα από τα μυστικά αυτού του βιβλίου, παρόλο που εμπεριέχει και τα μυστικά πολλών άλλων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κελεπούρη
Μαρία Κελεπούρη
Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.