18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΘεμέλια για βιώσιμες και κλιματικά φιλικές δράσεις

Θεμέλια για βιώσιμες και κλιματικά φιλικές δράσεις


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Στη σημερινή συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ανανέωσαν τη συνεργασία τους για να βοηθήσουν περαιτέρω τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μετριάσουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, να προωθήσουν μια δίκαιη μετάβαση και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα — στο πνεύμα συνεργασίας της Team Europe.

Η εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΤΕπ και της GIZ βασίζεται στις κοινές πρωτοβουλίες του Ταμείου Χρηματοδότησης Κενών για το Κλίμα των Πόλεων (FELICITY) και της επιτυχημένης Χρηματοδότησης Ενέργειας για Επενδύσεις Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα, βοηθώντας τις πόλεις να δημιουργήσουν και να χρηματοδοτήσουν έργα βιώσιμων υποδομών. Το 2022, τα ιδρύματα θα διερευνήσουν, επίσης, τη συνεργασία στο πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Πράσινου Υδρογόνου της ΕΤΕπ για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, μέσω της βιώσιμης παραγωγής και εφαρμογής πράσινου υδρογόνου και των παραγώγων του σε χώρες και εδάφη εταίρους, που είναι επιλέξιμες για επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ODA).

Επιπλέον, η ΕΤΕπ και η GIZ παρουσίασαν σήμερα τη συμφωνία υλοποίησης έργου FELICITY II – Ανατολική Εταιρική Σχέση και Κεντρική Ασία, με στόχο την υποστήριξη της προετοιμασίας και της υλοποίησης έργων υποδομής χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικών στο κλίμα, κυρίως στην Ουκρανία, το Καζακστάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν. Στο πλαίσιο του FELICITY II, που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Καταναλωτών (BMUV) μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (IKI), η GIZ και η ΕΤΕπ θα συνεργαστούν για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ιδίως στο νερό και τα λύματα και τους τομείς ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή εικόνας: European Investment Bank

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GIZ, Tanja Gönner, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας σημαντικός διεθνής παράγοντας στον τομέα της χρηματοδότησης για το κλίμα και ένας σεβαστός εταίρος για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεχίζω και εμβαθύνω τη συνεργασία της GIZ με την ΕΤΕπ. Και τα δύο ιδρύματα αλληλοσυμπληρώνονται, συνδυάζοντας την τεχνική βοήθεια με τη χρηματοδοτική δύναμη για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να εντείνω την εξαιρετική συνεργασία μας με την GIZ. Έχουμε ήδη ενώσει με επιτυχία τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές πόλεις μέσω του FELICITY και του City Climate Finance Gap Fund. Με την EIB Global, τον νέο μας κλάδο για διεθνή ανάπτυξη και συνεργασίες, θέλουμε να ενισχύσουμε τέτοιες συνεργασίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την κλιμάκωση του αντίκτυπου στην ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».

Η συνεργασία θα δώσει προτεραιότητα στην προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος, με έμφαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις και στις υποδομές υπηρεσιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πηγή εικόνας: Offshore Energy

Η εταιρική σχέση προβλέπει, επίσης, κοινή τεχνική και οικονομική υποστήριξη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, καθώς και διαχείριση στερεών αποβλήτων, επεξεργασία υδάτων και λυμάτων, με σκοπό τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ και η GIZ επιδιώκουν να συμβάλουν στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα, για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Η FELICITY υποστηρίζει επί του παρόντος την προετοιμασία δέκα αστικών επενδυτικών έργων. Οι πιλότοι FELICITY στο Μεξικό, την Ινδονησία, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία έχουν εκτιμώμενο όγκο επενδύσεων 322 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές έως και 1,98 εκατ. tCO2eq σε 15 χρόνια. Κυμαίνονται από την ενεργειακή απόδοση σε δημόσια κτίρια και νοσοκομεία στην Πόλη του Μεξικού και τη βελτίωση του δικτύου όμβριων υδάτων και του συστήματος αποχέτευσης σε πολλές πόλεις του Ισημερινού, έως την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια στα σχολεία του Πόρτο Αλέγκρε και την ταχεία μεταφορά με λεωφορεία στην Ινδονησία.

Πηγή εικόνας: GIZ

Από τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο του City Climate Finance Gap Fund, η ΕΤΕπ και η GIZ ενέκριναν υποστήριξη για 22 δήμους, που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική, την Ασία, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν πράσινες στέγες, βελτίωση της διαχείρισης συστημάτων όμβριων υδάτων, παραγωγή βιοαερίου από οργανικά απόβλητα, ανάπτυξη αστικών δασών και σχεδιασμό ασφαλών και φιλικών προς το κλίμα δρόμων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • EIB and GIZ renew partnership to boost climate action and sustainable infrastructure in developing countries and emerging economies, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.