14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ σημασία του να διαθέτουμε προσωπικό χρόνο για εμάς

Η σημασία του να διαθέτουμε προσωπικό χρόνο για εμάς


Της Δήμητρας Δρίτσα, 

Πόσο σημαντικό είναι άραγε να αφιερώνουμε προσωπικό χρόνο στον εαυτό μας; Ο προσωπικός χρόνος είναι ο χρόνος που αφιερώνει ένας άνθρωπος στον εαυτό του. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, οι άνθρωποι ασχολούνται με δραστηριότητες που τους κάνουν να νιώθουν χαρούμενοι.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη ύπαρξης προσωπικού χρόνου, όπου θα ασχολούνται με δραστηριότητες της αρέσκεια τους. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν τον προσωπικό τους χρόνο στο διάβασμα και στην δημιουργική γραφή. Είναι δύο δραστηριότητες οι οποίες καλλιεργούν το μυαλό και το πνεύμα του ανθρώπου. Μέσα από τη συγγραφή κειμένων, ο άνθρωπος εκφράζεται και αποδεσμεύεται από τα βάρη της ρουτίνας του και έτσι αποβάλλει το καθημερινό του άγχος. Με το διάβασμα, ηρεμεί το σώμα και το  μυαλό και το άτομο γνωρίζει νέους κόσμους και εμπλουτίζει με γνώσεις το μυαλό του.

Πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους κάνοντας διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και βοηθάνε το άτομο να αναζωογονηθεί. Επίσης, πολλοί άνθρωποι διαλογίζονται και ηρεμούν σωματικά αλλά και πνευματικά.

Άλλες δραστηριότητες αποτελούν η εκμάθηση κάποιου μουσικού έργου, ο χορός, το τραγούδι  ακόμα και το να περιποιηθεί κανείς τον εαυτό του να αφιερώσει χρόνο στα ψώνια ρούχων και αισθητικής, αποτελούν και αυτά μέρος του προσωπικού μας χρόνου.

Ο χρόνος που σπαταλάμε με τον εαυτό μας, διαφέρει ανάλογα την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες επικεντρώνονται παραπάνω σε θέματα γυμναστικής, ενώ οι γυναίκες προτιμάμε, αν όχι όλες τις φορές, τα ψώνια και να κάνουμε πράγματα τα οποία θα μας ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση και θα μας χαλαρώσουν.

Πηγή εικόνας: Dreamstime.gr

Πόσο σημαντικός είναι ο προσκοπικός μας χρόνος; Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος μέσα στην μέρα, να αφιερώνεται έστω και για μία ώρα στον εαυτό του και σε πράγματα που θέλει. Όταν οι άνθρωποι έχουν προσωπικό χρόνο, εκτός από την ρουτίνα της καθημερινότητάς τους, γίνονται πιο παραγωγικοί και συνήθως ανακαλύπτουν πτυχές που ίσως ούτε οι ίδιοι να μην ήξεραν ότι είχαν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, άλλωστε, που ακούμε ανθρώπους από τον περίγυρό μας να λένε ότι ανακάλυψαν ένα ταλέντο που δεν ήξεραν ότι είχαν. Όπως, το να γράφουν ποιήματα ή το να γράφουν σενάρια ταινιών.

Ο προσωπικός χρόνος είναι αναγκαίος, ηρεμεί το άτομο, αποβάλει το άγχος της καθημερινότητας του, αναστοχάζεται και όσο ξεκουράζεται και ηρεμεί κάνοντας αυτό που αγαπάει, βλέπει καθαρότερα ίσως τυχόν προβλήματα που δεν μπορούσε να λύσει προηγουμένως. Η παραμέληση του προσωπικού χρόνου οδηγεί σε προβλήματα του ατόμου, σε εντάσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και ανάμεσα σε μέλη οικογενειών.

Σε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα, η εύρεση λίγου προσωπικού χρόνου είναι αναγκαία. Ένας σωστός προγραμματισμός της μέρας αρκεί για να βρεθεί αυτός ο χρόνος και να «κλέψετε» λίγα λεπτά για εσάς και να τα αξιοποιήσετε βλέποντας φίλους, ακούγοντας μουσική, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο κάτω από τον ζεστό ήλιο. Ό,τι και να είναι αυτό που θα κάνετε, να είναι αυτό που αγαπάτε πιο πολύ, αυτό που σας χαλαρώνει και σας απεγκλωβίζει από την ρουτίνα της ημέρας, κάτι που θα σας αποβάλλει το άγχος και θα σας κάνει να βλέπετε πιο καθαρά και να σκέφτεστε καλύτερα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Δρίτσα
Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκε το 2001 και ζει στα Χανιά. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και θέλει να ακολουθήσει τον τομέα της ειδικής αγωγής. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ποίηση και το γράψιμο κειμένων και στον ελεύθερο της χρόνο διαβάζει βιβλία ανθρωπιστικών σπουδών. Μια φράση που την χαρακτηρίζει είναι το «να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του γνωστού παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια.