21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπενδύσεις στην εκπαίδευση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Επενδύσεις στην εκπαίδευση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Οι φοιτητές, η έρευνα και το προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai του Cluj-Napoca (UBB) —το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ρουμανίας και ένα εμβληματικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, μέρος της EUTOPIA European University Alliance— θα επωφεληθούν από επενδύσεις στην πανεπιστημιούπολη που υποστηρίζονται από ένα νέο δάνειο 35 εκατ. ευρώ που επιβεβαίωσε εχθές η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η νέα 25ετής μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρουμανία και το τρίτο πανεπιστημιακό δάνειο στη χώρα που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai επωφελήθηκε, επίσης, από τεχνική και οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη που παρείχε ο Ευρωπαϊκός Επενδυτικός Κόμβος, μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμπειρογνώμονες και εξωτερικοί σύμβουλοι της ΕΤΕπ παρείχαν στο Πανεπιστήμιο ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμβουλευτικής υποστήριξης, διευκολύνοντας την προετοιμασία μιας υγιούς επενδυτικής πρότασης και επιταχύνοντας την πρόσβασή του στη χρηματοδότηση.

Πηγή εικόνας: upf.edu

Το Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai επωφελήθηκε, επίσης, από την υποστήριξη των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΤΕπ με τη μορφή οικονομικών συμβουλών και προετοιμασίας για τη δέουσα επιμέλεια της ΕΤΕπ.

«Με την προέλευσή του το 1581 (Academia/Universitas Claudiopolitana), το Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai έχει μια μοναδική ιστορία παγκόσμιας κλάσης έρευνας, εκπαίδευσης και (καινοτόμου) σχέσης με την κοινωνία. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βασιστεί στις δυνάμεις μας και θα ωφελήσει την παρούσα ακαδημαϊκή κοινότητα, τις μελλοντικές γενιές φοιτητών και την κοινωνία γενικότερα. Πέρα από αυτόν τον γενικότερο αντίκτυπο, η ανάπτυξη της πλατφόρμας InfoBioNano4Health θα υποστηρίξει επίσης μια έξυπνη ανάπτυξη εξειδίκευσης θεμελιώδους σημασίας για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Cluj-Napoca/Transylvania/Ρουμανίας, ακόμα και της Ευρώπης, σε διεθνές επίπεδο», είπε ο καθηγητής Daniel David, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Babeș-Bolyai.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να επενδύει σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, καθώς συμβάλλουν άμεσα στην ευρωπαϊκή οικονομία της γνώσης. Η εκ νέου ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Babeș-Bolyai θα ενισχύσει την εκπαίδευση των φοιτητών, θα ενισχύσει την έρευνα και θα επιταχύνει την καινοτομία στη Ρουμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο καθηγητής Sorin Cîmpeanu, Υπουργός Παιδείας, επεσήμανε ότι: «Η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή αποτελεσματικών απαντήσεων στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι επενδύοντας στα πανεπιστήμια μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας, καθώς και στην εφαρμογή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι βασικός εταίρος για τον ρουμανικό τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η υποστήριξη του μεγαλύτερου ρουμανικού πανεπιστημίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας μορφωμένης Ρουμανίας».

Νέα επένδυση για την ενίσχυση της έρευνας/καινοτομίας και την αναβάθμιση των ακαδημαϊκών γραφείων

Η νέα επένδυση θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη μηχανική, καθώς και τις υποδομές μαθηματικών και πληροφορικής-επιστήμης υπολογιστών και τις σχολές· αύξηση του χώρου διδασκαλίας και των ακαδημαϊκών γραφείων· και αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την πανεπιστημιούπολη. Η πλατφόρμα InfoBioNano4Health του Πανεπιστημίου Babeș-Bolyai είναι ο κύριος δικαιούχος της υποστήριξης, εστιάζοντας στη χρήση της επιστήμης των υπολογιστών (π.χ. AI/Big Data/Quantum Computing/Cybersecurity/Blockchain/Virtual-Augmented Reality), επιστήμες της ζωής, βιοτεχνολογίες, νανοτεχνολογίες, ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία.

Πηγή εικόνας: businessdaily.gr

Με βάση τη στήριξη της ΕΤΕπ για πανεπιστημιακές επενδύσεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία

Η τελευταία υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρουμανία ακολουθεί την πρόσφατη υποστήριξη για επενδύσεις στην πανεπιστημιούπολη στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Κλουζ και στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου.

Πέρυσι, ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων παρείχε 907 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία. Τα τελευταία 31 χρόνια, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει παράσχει περισσότερα από 18 δις ευρώ για επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη τη Ρουμανία.

Το European Investment Advisory Hub (EIAH) είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το EIAH έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως ενιαίο σημείο πρόσβασης σε διάφορους τύπους συμβουλευτικών και τεχνικής βοήθειας. Υποστηρίζει τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση την επιτυχία του EIAH και άλλων συμβουλευτικών προγραμμάτων, η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να παρέχουν τεχνική, οικονομική και στρατηγική εμπειρογνωμοσύνη σε φορείς υλοποίησης έργων, περιφερειακές και εθνικές αρχές και χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους στο πλαίσιο του συμβουλευτικού κόμβου InvestEU.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Romania: €35 million EIB backing for Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca campus development, ΕΤΕπ. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.