12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ κρυφή μάσκα του καρναβαλιού

Η κρυφή μάσκα του καρναβαλιού


Της Παρασκευής Μπακή,

Τι είναι, όμως, Αποκριά; Χαρακτηρίζουμε την περίοδο που έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες προτού την Καθαρά Δευτέρα. Σε εκείνο το διάστημα κυριαρχεί το έθιμο του μασκαρέματος. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά ξεκινά μια περίοδος αποχής από το κρέας. Η λέξη καρναβάλι προέρχεται από το λατινικό Carmen levare. Οι εκδηλώσεις αυτές βασίζονται στην αρχαία Ελλάδα και στη λατρεία προς το πρόσωπο του Θεού Διόνυσου. Ο Διόνυσος κατά το δωδεκάθεο αναπαριστούσε τον θεό της γονιμότητας. Οι Αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τον θεό Διόνυσο μέσα από τις αρχαίες γιορτές τα Διονύσια. Στην αρχαία Ελλάδα στους εορτασμούς αυτούς γίνονταν παρέλαση με άρματα τα οποία ξεκινούσαν από την θάλασσα. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτρη Λουκάτο, οι ανοιξιάτικες γιορτές με τις μεταμφιέσεις αποτελούν προέκταση των πρωτοχρονιάτικων γιορτών που διενεργούνται. Με αυτό τον τρόπο εορτάζονταν επίσης από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, ενώ οι ρίζες του καρναβαλιού υπάρχουν στην Αρχαία Ελλάδα.

Ποιος όμως υπήρξε ο σκοπός της αποκριάς; Ο σκοπός της αποκριάς ήταν να βοηθηθεί η γη με έναν μαγικό τρόπο ώστε να ανθίσει και να φέρει βλαστούς μέσω την βοήθεια των χορών, των μεταμφιέσεων και των λαϊκών δρώμενων που γίνονταν, με σκοπό να διωχθούν τα κακά πνεύματα. Αυτός είναι εξίσου και ο λόγος που τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το καρναβάλι είναι οι χοροί, οι μεταμφιέσεις και οι παραστάσεις. Ο στόχος όλων αυτών των στοιχείων όπως αντίστοιχα και στις διονυσιακές γιορτές, είναι να συμβάλουν στην καρποφορία της γης. Η γη βρίσκονταν σε μία κατάσταση νάρκης το χειμώνα, και έρχεται η άνοιξη η οποία οδηγεί στην βλάστηση σαν μία νέα πνοή.

Το καρναβάλι αποτελεί μια περίοδο διασκέδασης των ανθρώπων, και παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στην πόλη ή περιοχή που διοργανώνεται να αναπτυχθεί όσο αναφορά την οικονομία της. Σε περίοδο καρναβαλιού πολλά άτομα επιλέγουν να περάσουν αυτό το τριήμερο σε προορισμούς που διαθέτουν καρναβαλικά δρώμενα επιδιώκοντας να νιώσουν την καρναβαλική «διάθεση».

Πηγή εικόνας: gr.depositphotos.com

Το καρναβάλι διαθέτει θετικά στοιχεία όπως τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που λαμβάνει χώρα, καθώς και την αύξηση των εσόδων για τις τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, αποτελεί μια μορφή διασκέδασης και δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να περάσουν ευχάριστες στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κίνδυνοι πίσω από το καρναβάλι και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυτούς. Η εικόνα που κυριαρχεί στο καρναβάλι πολλές φορές καταλήγει χαοτική, για αυτό πρέπει να είμαστε μαζί με μία παρέα που να εμπιστευόμαστε και να νιώθουμε ασφάλεια μαζί τους. Επιπλέον, το αλκοόλ που κυριαρχεί την εορταστική αυτή περίοδο ενδέχεται να μας επηρεάσει, συνεπώς το ιδανικό είναι να προσέχουμε την κατανάλωσή του. Πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί και να προσέχουμε, τόσο για τον εαυτό μας και την δική μας ασφάλεια όσο και την ασφάλεια της παρέας που είμαστε μαζί.

Πηγή εικόνας: thefunbank.blogspot.com

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι το καρναβάλι είναι μια μορφή διασκέδασης, και πρέπει να έχουμε και την διασκέδαση στην ζωή μας ώστε να είμαστε χαρούμενοι. Όμως είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι για τους εαυτούς μας ώστε να μπορούμε να διασκεδάζουμε χωρίς περιορισμούς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH

  • Τι είναι το καρναβάλι; Η αληθινή ιστορία του, sinolo.wordpress.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.