19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Αποκλείστε την Ρωσία από τον SWIFT»

«Αποκλείστε την Ρωσία από τον SWIFT»


Της Διονυσίας Σούρμπη,

Στο επίκεντρο των παγκόσμιων ειδήσεων βρίσκεται ο πόλεμος που εξελίσσεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, με τη δεύτερη να έχει εισβάλει από τις 25 Φεβρουαρίου. Η εισβολή έγινε μετά από πολύμηνες προκλήσεις. Το ζήτημα αυτό έχει ήδη επηρεάσει την οικονομία ανά την υφήλιο: τα χρηματιστήρια κλείνουν με συνεχή κάθοδο, οι τιμές στην ενέργεια έχουν διπλασιαστεί, οπότε είναι μεροληπτικό να πούμε ότι επειδή οι μάχες και οι βομβαρδισμοί δεν είναι στην «πόρτα» μας, δεν είναι ένα ζήτημα που μας αφορά. Αντιθέτως, ήδη 10 ομογενείς Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μαριούπολη, ενώ στην Οδησσό βρίσκεται ένα πλοίο με Έλληνες ναυτικούς στο πλήρωμα. Συν τοις άλλοις, ένας πόλεμος μόνο ανεπηρέαστους μπορεί να μας αφήσει.

Οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη θέτουν κυρώσεις στη Ρωσία για αυτήν τη μη αποδεκτή τακτική της, ώστε να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προηγούμενες ημέρες, επέβαλε και επίσημα κυρώσεις στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας και τους δύο για παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Σε αρκετές χώρες γίνονται διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας με σύνθημα “Cut Russia off from SWIFT”. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο.

Πηγή εικόνας: Paul Zinken/dpa

Το SWIFT είναι μια συνεργατική εταιρεία με έδρα της το Βέλγιο και παρεμβάλλεται στις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές. Ουσιαστικά, είναι το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την αποστολή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς που εδρεύουν σε μία χώρα προς λογαριασμούς άλλης χώρας. Στο SWIFT συμμετέχουν (και είναι ιδιοκτήτες) σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) παγκοσμίως και γίνονται περίπου 38 εκατ. συναλλαγές μέσα σε μόνο μια μέρα.

Βέβαια, με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, δεν θα γίνονται συναλλαγές από και προς τη συγκεκριμένη χώρα. Αυτό όμως δεν επηρεάζει μόνο τη Ρωσία, αλλά και τις χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται. Και επειδή η Ρωσία εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσικό αέριο αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, τάσσονται κατά της συγκεκριμένης μεθόδου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τάσσονται υπερ.

Αν εξετάσουμε ενδελεχώς το κόστος της συγκεκριμένης κύρωσης από την πλευρά της Ρωσίας, θα διαπιστώσουμε ότι μπορεί να υπάρξει συρρίκνωση στην οικονομία της κατά 5%. Έτσι, η Ρωσία δεν θα μπορεί να επωφεληθεί τα διεθνή κέρδη από το φυσικό αέριο και όλες τις συναλλαγές που έχουν οι ρωσικές επιχειρήσεις με το εξωτερικό.

Πηγή εικόνας: kiro7.com

Φυσικά και η Ρωσία διαθέτει συναλλαγματικό απόθεμα αρκετών δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά, το συναλλαγματικό απόθεμα το διαχειρίζονται τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, άρα δεν είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσει. Τέλος, ένα μεγάλο ποσό του συναλλάγματος είναι σε κινεζικό συνάλλαγμα. Και σε περίπτωση που η Κίνα θελήσει να βοηθήσει την υπερδύναμη της Ρωσίας, θα έρθει αντιμέτωπη με δευτερογενείς κυρώσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ιράν. Στην περίπτωση αυτή, είχε εφαρμοστεί κι εκεί ο αποκλεισμός από το SWIFT, καθώς και σε μία τουρκική τράπεζα, κατάσταση που μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Συμπερασματικά, μία ακόμα λάθος στρατηγικά κίνηση μπορεί να φέρει σε δυσχερή οικονομική θέση τόσο τη Ρωσία όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Πέρα, όμως, από τον οικονομικό τομέα, το πιο σημαντικό είναι όλες οι αθώες ψυχές και οι άοπλοι που δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τον  εαυτό τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το σύστημα SWIFT που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν, MSN. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Σούρμπη
Διονυσία Σούρμπη
Γεννήθηκε το 1999. Κατάγεται από την Ζάκυνθο όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λατρεύει τα ταξίδια και την τζαζ μουσική. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο της παίζει σαξόφωνο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ παράλληλα την ενδιαφέρει η Λογοτεχνία.