20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"My best friend Anne Frank" (2021): Μια φιλία αναπτύσσεται υπό τη σκιά...

“My best friend Anne Frank” (2021): Μια φιλία αναπτύσσεται υπό τη σκιά των Ναζί


Της Ιωάννας Μπάκουλη,

Πριν από λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα στο ελληνικό Netflix μία από τις καινούριες του παραγωγές, το My best friend Anne Frank. Η ταινία αποτελεί μια ολλανδική παραγωγή, σε σκηνοθεσία του Ben Sombogaart και σε σενάριο των Marian Batavier και Paul Ruven, σε προσαρμογή από το βιβλίο της Alison Leslie Gold, Memories of Anne Frank: Reflections of a Childhood Friend.

Η δραματική αυτή ιστορία λαμβάνει χώρα στο Άμστερνταμ, που κατεχόταν από τους Ναζί, με αφηγητή της ιστορίας μας, τη Hannah. Η Hannah και η Anne γνωρίζονται και γίνονται φίλες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen. Στο ίδιο στρατόπεδο, αργότερα, θα φυλακιστούν χωριστά. Ο ίδιος χώρος τις ενώνει και ταυτόχρονα τις απομακρύνει κι αυτό αποτελεί ειρωνεία. Όμως, την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει την ανθρώπινη ανάγκη για συνύπαρξη και αλληλεπίδραση, ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες. Είναι μια προσπάθεια διαφυγής από τη μοναξιά.

Πηγή Εικόνας: m.imdb.com

Η ιστορία που εξελίσσεται μέσα από αυτή την ταινία έχει ως σκοπό την ανάδειξη της παιδικής αθωότητας και πραγματικής φιλίας ακόμη και στην περίοδο του Ολοκαυτώματος. Η σκανδαλώδης Anne (Aiko Beemsterboer), ενώ αναπτύσσει μια στενή σχέση με τη φίλη της, Hannah (Josephine Arendsen), στη συνέχεια φαίνεται πως την απογοητεύει εφόσον καινούργια πρόσωπα εμφανίζονται στο προσκήνιο, κάνοντας τη Hannah να νιώθει στο περιθώριο. Κάποια στιγμή, επίσης, η Anne θα εξαφανιστεί και η Hannah δε θα γνωρίζει ότι η φίλη της είναι κρυμμένη κάπου εκεί κοντά. Στη συνέχεια, η μικρή πρωταγωνίστρια θα έχει να αντιμετωπίσει τη δίωξη της ίδιας της της οικογένειας από τους Ναζί.

Στις σεκάνς του στρατοπέδου η Hannah αντικρύζει τον κινηματογραφικό φακό με μουτζουρωμένο πρόσωπο, στην προσπάθεια του σκηνοθέτη να δείξει τις κακουχίες της διαμονής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένα τέχνασμα που έχουμε δει κατά καιρούς σε πολλές ταινίες της εποχής. Η εικόνα αυτή του χαρακτήρα, βέβαια, δε βοηθάει το γεγονός ότι ο έντονος χαρακτήρας της Anne την υποσκιάζει. Ο σκηνοθέτης φαίνεται ότι επιδιώκει να διατηρήσει μια ηρεμία στην ταινία μέχρι οι δύο φίλες να συναντηθούν ξανά, μέχρι, δηλαδή, να μάθει η Anne ότι η πολυαγαπημένη της φίλη πεθαίνει στην άλλη πλευρά του τοίχου του στρατοπέδου.

Η αφέλεια της Hannah και η εξωραϊσμένη εικόνα της για τη φιλία της με την Anne στέκονται ως εμπόδιο, ώστε να δει κατάματα τη σκληρή αλήθεια ή αν αυτή αποκρύπτεται με περίεργο τρόπο.

Πηγή Εικόνας: popsugar.com

Η ταινία περιέχει, επίσης, μερικές σκηνές βίας, με πιο τραγική την απεικόνιση της βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στην έγκυο μητέρα της Hannah από έναν αστυνομικό, όπως και αρκετούς πυροβολισμούς και χυδαιολογίες. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται η απάνθρωπη αντιμετώπιση που έδειχνε η Ναζιστική Γερμανία απέναντι στους Εβραίους. Βέβαια, η ταινία αποδεικνύει για άλλη μια φορά, έστω και έμμεσα, όλα τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με αποκορύφωμα αυτό του Ολοκαυτώματος.

Εν κατακλείδι, ενώ οι ερμηνείες της ταινίας από τις δύο μας πρωταγωνίστριες μας άφησαν εντυπωσιασμένους, η σκηνοθετική πλευρά και η εξέλιξη της ιστορίας δε μας επέτρεψε να ενθουσιαστούμε με την πλοκή της ταινίας, αλλά να την κατατάξουμε σε εκείνες που είναι απλώς ευχάριστες, για να περάσουμε το βράδυ μας ή μια ελεύθερη στιγμή της μέρας μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Άννα Φρανκ, η Καλύτερή μου Φίλη (2021), netflix.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μπάκουλη
Ιωάννα Μπάκουλη
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κόρινθο. Είναι φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερο χρόνο της επιλέγει την ενασχόληση με την ιστορία και την λογοτεχνία, την παρακολούθηση σεμιναρίων και τις εκδρομές.