22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜείωση άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές στο προσκήνιο για την ΕΤΕπ

Μείωση άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές στο προσκήνιο για την ΕΤΕπ


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ercros, μια χημική εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη και ηγέτιδα της αγοράς στον τομέα της στην Ισπανία, υπέγραψαν εχθές συμφωνία για τη χρηματοδότηση με 40 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις της Ercros στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (R&D&I), ψηφιοποίηση, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και εκσυγχρονισμός των κύριων εγκαταστάσεών της. Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται στο στρατηγικό τρισδιάστατο σχέδιο που έχει δρομολογήσει η Ercros για την περίοδο 2021-2025. Το δάνειο της ΕΤΕπ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τον κύριο πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει την Ercros στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 39% έως το 2025 (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2020), βελτιώνοντας την ενεργειακή της απόδοση και επεκτείνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα συμβάλλει, επίσης, στην εδραίωση της ηγεσίας της εταιρείας με την εφαρμογή λειτουργικών βελτιώσεων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Πηγή εικόνας: Devdiscourse

Ειδικότερα, το δάνειο της ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει πολυάριθμες δράσεις του επενδυτικού προγράμματος που θα πραγματοποιήσει η Ercros για να αυξήσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεών της, να αναπτύξει πιο αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής με χαμηλότερες εκπομπές και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων βιοαποδομήσιμων προϊόντων και προϊόντων που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά στη σύνθεσή τους.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ricardo Mourinho Felix, δήλωσε: «Χάρις στην υποστήριξη της τράπεζας της Ε.Ε., η Ercros θα ενσωματώσει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για να συνεχίσει να ηγείται του κλάδου της. Η χρηματοδότηση της στρατηγικής καινοτομίας, εκσυγχρονισμού και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ercros, είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας και για να επιδείξουμε για άλλη μια φορά τη δέσμευση της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ricardo Mourinho Felix. Πηγή εικόνας: European Investment Bank

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος για την Οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη συνεχίζει να αποδίδει. Χαιρετίζω αυτή τη συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Ercros, η οποία θα βοηθήσει την εταιρεία να συμβάλλει στη ψηφιακή και κλιματική δίδυμη μετάβαση της Ευρώπης. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ercros να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της ήδη έως το 2025, ενώ θα εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες της για καλύτερα, ασφαλέστερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος για την Οικονομία. Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ercros, Antonio Zabalza Martí, ευχαρίστησε την ΕΤΕπ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στη διαδικασία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητάς της. «Με την υποστήριξη της ΕΤΕπ,», εξήγησε, «η Ercros θα έχει τους επαρκείς πόρους για να επιταχύνει τη μετατροπή της σε βιώσιμη εταιρεία μέσω της διαφοροποίησης της παραγωγικής της δομής, του ψηφιακού της μετασχηματισμού και της προσαρμογής του περιβαλλοντικού της αντίκτυπου στις απαιτήσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ευρωπαϊκή ατζέντα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Spain: EIB supports Ercros’ innovation, decarbonisation and modernisation strategy with EUR 40 million, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.