15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΙταλία: Στήριξη και χρηματοδότηση «ασφυκτικά» κοντά μας

Ιταλία: Στήριξη και χρηματοδότηση «ασφυκτικά» κοντά μας


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας για τη δημιουργία Ταμείου Αμοιβαίων Κεφαλαίων αρχικού ποσού 772 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για πράξεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Υπουργείων Τουρισμού και Εσωτερικών. Η ΕΤΕπ θα διοχετεύσει αυτά τα κεφάλαια σε εταιρείες μέσω χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων, που θα επιλεγούν μετά από προσκλήσεις εκδήλωσης δημοσίου συμφέροντος.

Το Fund of Funds θα υποστηρίξει επιχειρήσεις που προτείνουν βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα, σύμφωνα με τους στόχους και τις στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού και της αστικής ανάπλασης, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα χάρις και στο σχετικό αποτέλεσμα μόχλευσης που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η διευκόλυνση. Αναμένεται ότι η υποστήριξη της τράπεζας της Ε.Ε. θα αφιερωθεί σε επενδύσεις που προωθούν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στους σχετικούς τομείς. Η υποστήριξη για έργα θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η υλοποίηση του Fund of Funds θα ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα ορόσημα που καθορίζονται στο NRRP.

Πηγή εικόνας: REUTERS/Tobias Schwarz

Έτσι, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ για στρατηγικές προτεραιότητες που μοιράζονται με το Υπουργείο Τουρισμού: επιλέξιμα έργα θα είναι εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν φιλικές προς τον τουρισμό δομές και τουριστικές υπηρεσίες μέσω αναβάθμισης και βελτίωσης προτύπων, με διττό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προώθηση του τουρισμού για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Οι προτεινόμενες επενδύσεις θα στοχεύουν, επίσης, στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ακόμα, 272 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αστική ανάπλαση που υποστηρίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες που μοιράζονται με το Υπουργείο Εσωτερικών: χρηματοδότηση που απαιτείται από ιδιωτικούς φορείς, μεταξύ άλλων, μέσω δομών ΣΔΙΤ, για τη στήριξη έργων που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών μέσω ανάπλασης και οικονομικής αναζωογόνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων εξατομικευμένων υπηρεσίες και βελτίωση της προσβασιμότητας και των υποδομών για τη μετατροπή των ευάλωτων τοποθεσιών σε έξυπνες, βιώσιμες πόλεις.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Gelsomina Vigliotti, δήλωσε: «Ως τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΤΕπ υποστηρίζει την ιταλική κυβέρνηση στην ανάπτυξη και εφαρμογή του NRRP για την προώθηση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας. Η ΕΤΕπ θα δώσει προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την περιβαλλοντική μετάβαση και τη ψηφιοποίηση μέσω του Ταμείου, το οποίο αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα και στην προώθηση της αστικής ανάπλασης».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Alessandro Rivera, δήλωσε: «Η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του NRRP και η τήρηση του οδικού χάρτη, αποτελούν προτεραιότητες για τη διοίκησή μας. Η συνεργασία με την ΕΤΕπ για το NRRP παρέχει στην Ιταλία πολύτιμη υποστήριξη για να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων υλοποίησης».

Πηγή εικόνας: IStock

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί έργα σε τέσσερεις τομείς προτεραιότητας: υποδομές, καινοτομία, κλίμα και περιβάλλον και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ 2019 και 2020, ο Όμιλος ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδότηση 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Ιταλία.

Και στη γείτονα χώρα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δείξει τις προθέσεις της για ενίσχυσης των κλάδων που η ίδια θεωρεί σημαντικότερους και αντικειμενικά είναι. Είναι στο χέρι της εκάστοτε διακυβέρνησης η ορθολογική διαχείριση όλων των πόρων αυτών, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στην επόμενη μέρα. Η διάθεση υπάρχει, η στήριξη το ίδι. Το μόνο που μένει είναι η σωστή αξιοποίηση, που με αφρομή την Ιταλία θα ήταν καλό να γίνει σε όλες τις προς χρηματοδότηση χώρες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Italy: EIB and Ministry of Economy and Finance sign €772 million finance agreement to support tourism and urban regeneration using National Recovery and Resilience Plan (NRRP) resources, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.