12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπενδύσεις σε όλα τα επίπεδα και σε κράτη όλων των ταχυτήτων

Επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα και σε κράτη όλων των ταχυτήτων


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τα έθνη της G7 ανακοίνωσαν την έναρξη μιας νέας πλατφόρμας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επενδύσεις σε εύθραυστα και επηρεαζόμενα από συγκρούσεις κράτη στην Αφρική.

Το Africa Resilience Investment Accelerator (ARIA), στοχεύει να ξεκλειδώσει τις επενδύσεις σε εύθραυστα κράτη μέσω συλλογικής επιρροής και με τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας, για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της παροχής κεφαλαίων σε αυτές τις χώρες.

Ιστορικά, τα DFI προσπάθησαν να δημιουργήσουν επενδύσεις σε εύθραυστα κράτη με ανάμεικτα αποτελέσματα. Η ARIA στοχεύει να δραστηριοποιηθεί προληπτικά σε τέτοιες αγορές, με τρόπο που θα βελτίωνε την επενδυτική ετοιμότητα – τόσο την ετοιμότητα μιας χώρας να επωφεληθεί από τις επενδύσεις DFI, όσο και τις ικανότητες των DFI να επενδύσουν σε αυτές τις οικονομίες.

Το FCDO του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστηρίξει το ARIA, το οποίο θα επωαστεί στο γραφείο του CDC στο Λονδίνο. Η Vivianne Infante, σημερινή Διευθύντρια της Αιθιοπίας του CDC, θα αποσπασθεί στη διεύθυνση του ARIA για τα δύο πρώτα χρόνια. Είπε: «Τα DFI έχουν εντολή να παρέχουν επενδύσεις σε όσους τις χρειάζονται περισσότερο. Τα εύθραυστα κράτη χρειάζονται απεγνωσμένα κεφάλαια για να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να φέρουν οικονομική ανάπτυξη, αλλά η επένδυση σε αυτές τις αγορές είναι περίπλοκη και προκλητική. Το έργο της ARIA θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

H Vivianne Infante. Πηγή εικόνας: cdcgroup.com

Η ARIA θα εντοπίσει, επίσης, πολλές χώρες στις οποίες θα παρέχει στοχευμένη κάλυψη, θα αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη και θα οργανώσει αποστολές ανά χώρα. Πρόθεση είναι οι δραστηριότητες της ARIA στη χώρα να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των DFI, με μακροπρόθεσμη φιλοδοξία για πιο συντονισμένες δραστηριότητες.

Αναμένεται ότι το έργο της ARIA θα αποκαλύψει πρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες σε στοχευμένες χώρες. Η Υπουργός Αφρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Vicky Ford, δήλωσε: «Η παροχή ειλικρινούς και αξιόπιστης χρηματοδότησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους υποστήριξης των χωρών να ανακάμψουν από τις συγκρούσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το Africa Resilience Investment Accelerator θα βοηθήσει τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα να υποστηρίξουν τη δέσμευση ορόσημο της G7 για την παροχή 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύσεων στον αφρικανικό ιδιωτικό τομέα έως το 2027». Οι τομείς εστίασης του ARIA θα είναι:

  1. Χαρτογράφηση αγοράς: Η ανάπτυξη ενός εργαλείου που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων, σχετικών τοπικών εταίρων, χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, πιθανών επενδύσεων και εμποδίων στις επενδύσεις.
  2. Ακεραιότητα: Μια ομάδα για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ακεραιότητα, ειδικά στις διαδικασίες επενδυτικής δέουσας επιμέλειας, και για τη συμφωνία σε κοινά πρότυπα, προσεγγίσεις για συλλογική εργασία για τη μόχλευση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των DFI.
  3. Ευαισθησία σε σύγκρουση: Η εναρμόνιση των βέλτιστων πρακτικών γύρω από την ευαισθησία συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών προτύπων και εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κοινότητα του DFI για τη διαχείριση επενδυτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σύγκρουσης.
Πηγή εικόνας: eib.org

Η ARIA θα είναι βασικός εταίρος του Oxford Fragility Forum. Το Φόρουμ θα παραμείνει το κέντρο σκέψης και το ακαδημαϊκό προπύργιο στην πρώτη γραμμή των θεμάτων γύρω από τις επενδύσεις σε ευάλωτες χώρες. Το ARIA θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα δράσης, όπου οι ιδέες που συζητούνται στο Fragility Forum μπορούν να εφαρμοστούν.

Τα μέλη του ARIA είναι: CDC Group, US International Development Finance Corporation, Proparco, FinDev Canada, Cassa Depositi e Prestiti (CDP), στον ρόλο του ως Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα για Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία (Observer), JICA (Observer), Swedfund, International Finance Corporation, African Development Bank, European Investment Bank (Observer) και European Bank for Reconstruction and Development (Observer).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • G7 Development Finance Institutions create platform to boost investment in fragile states, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.