23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΤΕπ είναι εδώ, και είναι εδώ για όλα

Η ΕΤΕπ είναι εδώ, και είναι εδώ για όλα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Στις 15 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε νέα χρηματοδότηση ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για 40 έργα για την ενίσχυση της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση των βιώσιμων μεταφορών, την αύξηση της χρήσης καθαρής ενέργειας και την επιτάχυνση των επενδύσεων προτεραιότητας σε πόλεις και πόλεις Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Όλα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν παρουσιάζονται στις επόμενες γραμμές, έπειτα και από το δελτίο τύπου που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Δυστυχώς, η πανδημία του COVID-19 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο παραμένουν υπό πίεση. Ο Όμιλος ΕΤΕπ εργάζεται από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας με πελάτες και ενδιαφερόμενους φορείς για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία. Ενισχύουμε, επίσης, τις προσπάθειες για την υλοποίηση παγκόσμιας δράσης για το κλίμα. Η ΕΤΕπ υποστήριξε μετασχηματιστικές νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, να βελτιώσουν τη ζωή μέσω καλύτερης υγείας και εκπαίδευσης και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον, αξιοποιώντας την πράσινη ενέργεια», είπε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Πηγή εικόνας: m.naftemporiki.gr

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ υιοθέτησε επίσης μια ενισχυμένη προσέγγιση για την υποστήριξη του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης σε ολόκληρη την ΕΕ και την επιτάχυνση της Δίκαιης Μετάβασης παγκοσμίως. Η Δίκαιη Μετάβαση στοχεύει στο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού κόστους που συνεπάγεται η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης

2,9 δις ευρώ για βιώσιμες μεταφορές

Οι ταξιδιώτες και οι μετακινούμενοι σε όλο τον κόσμο θα επωφεληθούν από καθαρότερες, ασφαλέστερες και ταχύτερες μεταφορές στο πλαίσιο των επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ.

Αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση και την επέκταση των υπηρεσιών λεωφορείων, τραμ και μετρό στη Λυών της Γαλλίας και νέων περιφερειακών τρένων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, σιδηροδρομικές επενδύσεις στην Ιταλία και την Ολλανδία και την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ιταλία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλυσιδωτής γέφυρας Széchenyi στη Βουδαπέστη, την αναβάθμιση της διαχείρισης ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Πορτογαλία και την κατασκευή της δυτικής παράκαμψης Lodz Expressway S14 στην Πολωνία.

Η ΕΤΕπ συμφώνησε, επίσης, να υποστηρίξει την κατασκευή του πρώτου δικτύου μετρό και νέων τρένων στην ινδική πόλη Agra, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

2,6 δις ευρώ για επιχειρηματικές επενδύσεις και οικονομική ανθεκτικότητα κατά του COVID-19 

Η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων που εγκρίθηκε από την ΕΤΕπ, περιλαμβάνει την υποστήριξη της εταιρικής καινοτομίας από εταιρείες υγείας και φαρμακευτικών προϊόντων και την αναβάθμιση προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής για εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε, επίσης, το «πράσινο φως» για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με τοπικούς οικονομικούς εταίρους για την επιτάχυνση των επενδύσεων από βιώσιμες και κοινωνικές εταιρείες στα Δυτικά Βαλκάνια, την αύξηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων από μικρές επιχειρήσεις στη Γερμανία και εταιρείες σε όλη την Ιταλία.

1,3 δις ευρώ για καθαρή ενέργεια και ενεργειακή απόδοση 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ συμφώνησε να υποστηρίξει μια σειρά από μεγάλα και μικρά προγράμματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έργα διανομής ενέργειας και πρωτοβουλίες ενεργειακής απόδοσης.

Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη τη Βραζιλία, υποστήριξη για νέους σταθμούς ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία και υποστήριξη τοπικών μικρής κλίμακας έργων ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης στο Overijssel της Ολλανδίας.

Εγκρίθηκε, επίσης, η βελτιωμένη χρηματοδότηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη τη Γαλλία και τη Γερμανία και η υποστήριξη εξειδικευμένων επενδύσεων σε ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου στην υποσαχάρια Αφρική.

Η ΕΤΕπ συμφώνησε, επίσης, να υποστηρίξει την ενίσχυση του τσεχικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αναβάθμιση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλάνδρα.

825 εκατ. ευρώ για την αστική ανάπτυξη, την υγεία, την εκπαίδευση και το νερό 

Η νέα χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από την ΕΤΕπ θα επιταχύνει τις επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου για τη βελτίωση των τοπικών υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και ύδρευσης και ξεκλειδώνοντας την αστική ανάπτυξη.

Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη βιώσιμων και περιβαλλοντικών αστικών επενδύσεων στο Ταλίν και τη Γκρενόμπλ, τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης στη Ρίγα, το Μονπελιέ και την Ολλανδία και την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων και σχολείων σε ολόκληρη τη Φινλανδία.

Η ΕΤΕπ θα υποστηρίξει, επίσης, τον έκτακτο εμβολιασμό και τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων κατά του COVID-19 για 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου και τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται από ελληνικούς κρατικούς φορείς.

Πηγή εικόνας: sdam.gr

Ενίσχυση της υποστήριξης της ΕΤΕπ για τη Δίκαιη Μετάβαση 

Η ΕΤΕπ ενέκρινε, επίσης, μια συνολική πρόταση για την υποστήριξη του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η ενισχυμένη δέσμευση της ΕΤΕπ θα αντιμετωπίσει τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την περιβαλλοντική κληρονομιά παλαιότερων δραστηριοτήτων. Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Κλείνοντας, διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι από τους λίγους οργανισμούς που γνωρίζουν από πράξεις και όχι μόνο από λόγια. Η αδιάκοπη προσπάθειά της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής σε όλο της το φάσμα, είναι πραγματικά αξιέπαινη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EIB approves EUR 7.7 billion financing for business, transport, urban investment and COVID testing, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.