17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕίναι το stealthing η νέα «μόδα» στο σεξ;

Είναι το stealthing η νέα «μόδα» στο σεξ;


Της Μαρίας Ζωγοπούλου,

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένα νέο φαινόμενο που ταράζει τα δεδομένα των ανθρώπων στις σεξουαλικές τους σχέσεις. Ιδιαίτερα, έχει απασχολήσει την κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό τόσο όσον αφορά τον ανδρικό πληθυσμό όσο και τον γυναικείο. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη σεξουαλική επαφή οι άνδρες αποφασίζουν αυτόβουλα να μην χρησιμοποιήσουν προφυλάξεις χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας, καθώς πράττουν εν αγνοία της.

Ο όρος αυτός ονομάζεται ”stealthing”, δηλαδή, είναι η αφαίρεση του προφυλακτικού από το σύντροφο (συνήθως άνδρα) κατά τη σεξουαλική επαφή, χωρίς την άδεια της συντρόφου του, με αποτέλεσμα η πράξη να είναι μη συναινετική και χωρίς προστασία. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, το stealthing, αποτελεί ένα σοβαρό θέμα, πρωτίστως γιατί δεν συμμορφώνεται με τη μέθοδο ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής και δεύτερον γιατί περιγράφεται ως μία μορφή διαπροσωπικής βίας.

Πηγή εικόνας: hips.hearstapps.com

Η νέα «μόδα» του stealthing έχει επισημανθεί από τους ειδικούς ότι φέρει πολλούς κινδύνους τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε θέματα υγείας. Σε έρευνες που έγιναν, αρκετοί άνδρες έχουν παραδεχτεί την παραβατική τους συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αφαιρώντας το προφυλακτικό χωρίς τη γνώση των συντρόφων τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι βρέθηκαν ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, στις οποίες αρκετοί άνδρες μοιράζονται συμβουλές για τις εμπειρίες τους στο ”stealthing” και χωρίς αναστολές συζητούν για τα μελλοντικά τους σχέδια επί του θέματος.

Σημαντικό γεγονός είναι ότι σε έρευνα που διεξάχθηκε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, βρέθηκε ότι οι γυναίκες είναι πιο συχνά θύματα του stealthing σε αντίθεση με τους άνδρες. Αναφέρθηκε πως οι γυναίκες παρόλο που ζητούσαν τη χρήση προφυλακτικού από τον σύντροφό τους, εκείνος αδιαφορούσε και έπραττε με πλήρη μυστικοπάθεια και ασέβεια προς τις επιθυμίες τους, ασκώντας ένα είδος εξουσίας. Με λίγα λόγια, ο γυναικείος πληθυσμός βιώνει εσωτερικά και εξωτερικά ένα είδος φίμωσης των αναγκών του.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά στοιχεία της εσωτερικής φίμωσης εστιάζουν στο φόβο και την έλλειψη αυτοπεποίθησης μίας γυναίκας να αρνηθεί και να εκφράσει της επιθυμίες της, καθώς νιώθει υποταγμένη στον άλλο. Από την άλλη, η εξωτερική φίμωση είναι η συνέπεια για τις γυναίκες που αποφασίζουν να μιλήσουν και να στηρίξουν το θάρρος της γνώμης τους. Οι ερευνητές εξήγησαν αυτή τη συμπεριφορά ως μία τακτική των ανδρών να επιβληθούν με σκοπό την εναντίωσή τους στις γυναίκες. Οι λόγοι που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αφορούν ενδεχομένως τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων, καθώς σύμφωνα με παραδοσιακές έννοιες της θηλυκότητας εστιάζουν στην παθητική στάση και συμμόρφωση των γυναικών.

Μία διαφορετική ερμηνεία αναφέρει ότι στις περιστασιακές σχέσεις οι γυναίκες νιώθουν πιο έντονα την ανάγκη να συζητήσουν τη χρήση προφυλακτικού, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί το αίσθημα ντροπής και ενοχής στο θέμα της προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα να διστάζουν να μιλήσουν στο σύντροφό τους για να μη «χαλάσουν τη στιγμή» και υπάρξει πιθανό αίσθημα απόρριψης. Επίσης, το stealthing αφαιρεί το δικαίωμα στο θύμα να έχει τον απόλυτο έλεγχο του σώματός του για να προστατεύσει τη σεξουαλική του υγεία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και παρακάμπτει την ελευθερία απόφασης για τη γονιμότητα της γυναίκας.

Μία από τις εξηγήσεις των ερευνητών για το stealthing έδωσε έμφαση στις άνισες σχέσεις εξουσίας που υπάρχουν μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν θύματα του stealthing, ερωτήθηκαν πώς ένιωσαν σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση και εξήγησαν το αίσθημα της παραβίασης της εμπιστοσύνης και τη δυσκολία της αυτονομίας. Οι συμπεριφορές αυτές είναι παράνομες και κατακριτέες, είτε το θύμα είναι γυναίκα είτε άνδρας, γιατί σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην υγεία, όπως τα ψυχολογικά τραύματα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και οι πιθανές εγκυμοσύνες.

Πηγή εικόνας: lipstiq.com

Δυστυχώς, τα περισσότερα θύματα του ”stealthing” δεν επιδιώκουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσω της νομικής οδού, δίνοντας έτσι χώρο και χρόνο στους θύτες να εκμεταλλεύονται τη σιωπή. Σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση για να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές προς την εξάλειψη συμπεριφορών που μπορούν να θεωρηθούν ως σεξουαλική επίθεση. Το σώμα κάθε ανθρώπου αφορά μόνο τον ίδιο και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει σε ένα ξένο σώμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Condoms, Trust and Stealthing: The Meanings Attributed to Unprotected Hetero-Sex, mdpi.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».